Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Microsoft má doplatit na daních obří balík. Berňák mu doměřil 29 miliard dolarů

Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů
iStock
 ČTK

Americký daňový úřad požaduje po společnosti Microsoft doplatit za roky 2004 až 2013 na daních 28,9 miliardy dolarů (668,6 miliardy korun) plus penále. Požadavek úřadu souvisí s kontrolou, jak firma rozdělovala svůj zisk mezi různé země a jurisdikce, oznámil Microsoft. Dodal, že se závěry IRS nesouhlasí, bude je rozporovat, a bude-li to nutné, obrátí se na soud.

Reklama

Microsoft uvedl, že vždy dodržoval pravidla IRS a platil daně, které dlužil, v USA i jinde ve světě. Na blogu rovněž napsal, že od té doby změnil své postupy a otázky vznesené daňovým úřadem se týkají minulosti, a ne současných postupů. Věří také, že případné dlužné daně budou po auditu sníženy až o deset miliard dolarů na základě daňových zákonů přijatých bývalým prezidentem Donaldem Trumpem.

IRS prověřuje, jak firma rozděluje zisky mezi jednotlivé země a jurisdikce. Již dlouho panují obavy, že největší korporace neplatí ve vyspělých zemích dostatečné daně. Technologičtí giganti jsou kritizováni za to, že vykazují nižší zisky v zemích s nižším zdaněním, aby tak minimalizovali své daně.

Letos se Microsoft dostal do hledáčku i dalších amerických úřadů. V červnu se dohodl s americkou Federální obchodní komisí, že zaplatí 20 milionů dolarů kvůli nezákonnému shromažďování údajů o dětech, které si založily účet na Xboxu.

Vinen. Slovenský exprezident Kiska dostal za podmínku za daňový podvod

Vinen. Slovenský exprezident Kiska dostal podmínku za daňový podvod

Slovenský soud prvního stupně vyměřil exprezidentovi Andreji Kiskovi za daňový podvod trest dva roky vězení, který odložil na zkušební dobu tří let. Současně mu uložil pokutu 15 000 eur, v přepočtu 368 000 korun, a na šest let zakázal vykonávat funkci statutárního zástupce obchodních společností. Kiskův obhájce vzápětí oznámil, že se proti verdiktu odvolá.

Přečíst článek

Výroby v gigafactory VW

O projektu gigafactory u Plzně se rozhodne do konce roku. I bez Volkswagenu

Čas, po který může Česko jednat s automobilkou Volkswagen o umístění továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory, na Plzeňsku, se blíží ke konci. Po středečním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je třeba, aby jednání v dohledné době dospěla k výsledku. V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo soustředit na další strategické projekty.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Buckinghamský palác platí menší daň než řadovka v Blackpoolu

Buckinghamský palác platí menší daň než řadovka v chudé čtvrti. Krachující samosprávy volají po reformě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme