Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Křetínský připravuje nabídku na převzetí firmy Atos, píší francouzská média

Daniel Křetínský
Profimedia
 ČTK

Český podnikatel Daniel Křetínský připravuje nabídku na převzetí problémové francouzské technologické společnosti Atos, uvedl server BFM Business s odvoláním na nejmenované zdroje. Křetínský dříve jednal s Atosem o převzetí jeho divize Tech Foundations, která zahrnuje poradenské aktivity v oblasti informačních technologií. Jednání ale v únoru zkrachovala.

Reklama

Společnost Atos se dříve řadila mezi čtyři desítky firem z indexu pařížské burzy CAC-40, akcie firmy ale za poslední dva roky odepsaly zhruba 90 procent. Přispělo k tomu několik neúspěchů, například nepříznivě přijímaný plán na převzetí amerického konkurenta DXC v roce 2021 anebo účetní problémy v amerických divizích.

Podle BFM Business francouzská vláda oznámením odkupu citlivých aktiv Atosu odstranila hlavní překážku v podání nabídky pro českého podnikatele. Atos a jeho banky údajně upřednostňují jeho nabídku před nabídkou společnosti Onepoint, která je nyní hlavním akcionářem Atosu s podílem 11,4 procenta. Zájemci o Atos mají své nabídky předložit v pátek.

Podle zdrojů Křetínskému nahrává, že Atos požaduje od svých kupců 1,1 miliardy eur (27,7 miliardy korun) v hotovosti na provoz do konce roku 2025, zatímco před 14 dny to bylo 600 milionů eur. Křetínský má podle nich k dispozici více kapitálu než vedení Onepointu. Další zdroj upozorňuje, že Křetínský chtěl v minulosti koupit aktiva Atosu v oblasti informační technologie, zatímco zakladatel Onepointu měl zájem o druhý pilíř skupiny věnovaný digitální transformaci. Je tak prý také možné, že by se oba zájemci nakonec mohli dohodnout na rozdělení Atosu.

O novém majiteli by věřitelé Atosu měli rozhodnout do konce srpna, kdy skončí smírčí řízení.

Křetínský kupuje pětinu v německých ocelárnách Thyssenkrupp

Miliardář Křetínský kupuje pětinu největší německé ocelárny Thyssenkrupp, podíl zřejmě navýší na polovinu. Thyssenkrupp čelí vážným potížím kvůli zelené agendě a drahým energiím, na nichž ale Křetínský rekordně vydělává, komentuje akvizici ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Daniel Křetínský

Hořkosladké výsledky Křetínského EPH. Firma hlásí pokles zisku, ale i rekord jedné z divizí

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3,6 miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme