Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

JTI odměňuje muže a ženy rovně, je teprve třetí takovou organizací v Česku

Japan Tobacco International oficiálně odměňuje muže a ženy rovně a spravedlivě
Japan Tobacco International
 nst
nst

Japan Tobacco International oficiálně odměňuje muže a ženy rovně a spravedlivě. Firma jako teprve třetí v historii České republiky získala potvrzení o tom, že mužům a ženám vyplácí stejné mzdy. V průměru přitom ženy v České republice vydělávají téměř o pětinu míň než muži na stejné pozici a se stejnými zkušenostmi a rozdíly jejich mezd se dlouhodobě nezmenšují.

Reklama

„Není to jenom o prostém finančním narovnání rozdílu mezi mzdami žen a mužů. Zásadní je zajistit takové řízení společnosti, které zabrání tomu, aby rozdíly v odměňování vznikly znovu kvůli nerovným podmínkám ve firemních procesech. To zahrnuje posílení postavení žen, zlepšení řízení talentů a zdokonalení postupů při náboru zaměstnanců. Věřím, že jsme za poslední tři roky v našem klastru s politikou diverzity a inkluze výrazně pokročil,“ říká Yelena Yugová, ředitelka People & Culture JTI pro Česko, Maďarsko a Slovensko a upozorňuje, že JTI certifikaci získala pro všechny tři země, jejíchž vedení sídlí v Praze, tedy pro Česko, Maďarsko i Slovensko.

Certifikaci EQUAL-SALARY uděluje švýcarská organizace EQUAL-SALARY Foundation na základě detailního auditu odměňování, který provedla poradenská společnost PwC Česká republika. Po světě má certifikaci 200 společností.

Audit hodnotí celkové nastavení odměňování mužů a žen. Certifikovaná společnost musí v prvé řadě prokázat, že má nižší než pětiprocentní rozdíl v odměňování obou pohlaví na stejných pozicích. Do hodnocení vstupuje také náročnost a komplexnost dané práce nebo délka pracovního poměru zaměstnance.

Ženy v průměru pracují o více než dva měsíce déle, aby dosáhly na stejnou odměnu jako muži

Ženy v průměru pracují o více než dva měsíce déle, aby dosáhly na stejnou odměnu jako muži

V letošním roce připadá Den rovného odměňování na 6. března 2024. Jde o symbolický den, který upozorňuje na to, že ženy v průměru pracují o 65 dní více, aby dosáhly stejného ročního výdělku jako muži. Tomuto a dalším tématům se bude věnovat konference konference Equal Pay Day. Server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

„Za všechna naše opatření bych vybrala pravidla pro rodičovskou dovolenou, kdy i druhý rodič může využít šest měsíců plně placeného volna. Je to o rovnosti mezi muži a ženami, ale taky je to skvělá příležitost k odstranění předsudků během náboru a při řízení talentů. Asi si dovedete představit situaci, kdy při pohovoru s mladou ženou proletí v hlavě myšlenka, že možná půjde na mateřskou a bude potřeba znovu hledat dalšího člověka, takže možná bude jednodušší nabrat muže. Tohle díky našim pravidlům mizí, takže nejenom umožňujeme ženám a mužům strávit kvalitní čas s rodinou, ale také odstraňujeme nevědomou diskriminaci žen při náboru a při jejich dalším profesním růstu,“ dodává Yelena Yugová.

Konkrétně celý proces sestává z detailní analýzy anonymizovaných dat o odměňování ve firmě. Na základě úspěšného splnění definovaných kritérií se následně v rámci druhé fáze provádí hloubkové rozhovory se zaměstnanci a zástupci managementu. Auditoři PwC zkoumali nastavení firemních procesů ohledně odměňování několik měsíců.

České bankovky, ilustrační foto

Jaké si vzít poučení z investora, který trefil čtyři ze čtyř velkých krachů v Česku?

V nedávné době vyšel najevo příběh investora, který se stal obětí všech velkých finančních krachů v České republice za poslední dva roky. Dotčený investor si bere ponaučení, že investice do alternativních fondů jsou příliš rizikové a investoři si by se jim měli vyhnout. Je to ale správné ponaučení? Na to odpovídá finanční analytik J&T Jakub Kudýn.

Přečíst článek

„Certifikace Equal Salary už dávno není vnímána jako „něco navíc“. Jedná se o nezávisle ověřenou informaci nejen pro firmu, její zaměstnance a potenciální uchazeče, ale i pro úřady. Spravedlivé a rovné odměňování a informování o něm bude již brzy vyžadovat i úprava zákona na základě evropské Směrnice o transparentním odměňování, kterou připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s dalšími úřady,” vysvětluje expertka PwC Česká republika na rovné odměňování Andrea Linhartová Palánová, která audit JTI vedla.

Rozdíl mezi odměňováním mužů a žen je jednou z významných brzd lokálního i globálního ekonomického rozvoje. Průměrný pay gap, tedy rozdíl mezi mediánovým odměňováním žen a mužů v zemích OECD, podle nejnovější studie PwC Women in Work 2024 činí 13,5 procenta. Česká republika je na tom ještě hůře s pay gapem 17,4 procenta. Smutnou realitou je, že se v posledních letech tento rozdíl v zemích OECD snižuje jen pomalu, v Česku vůbec.

„Pokud by pokračovalo snižování pay gapu v zemích OECD stejným tempem jako dosud, dočkali bychom se rovného odměňování v praxi až za přibližně padesát let. Je proto důležité, že firmy jako je JTI k problematice přistupují proaktivně a svou měrou se o změnu k lepšímu zasazují. Máme radost z toho, že JTI otevřelo dveře našim auditorům, prokázalo svůj závazek k rovnému odměňování a můžeme společnosti jako teprve třetí v České republice udělit ocenění Equal Salary Certification,“ říká Lisa Rubli, spoluředitelka nadace EQUAL-SALARY Foundation.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme