Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ženy v průměru pracují o více než dva měsíce déle, aby dosáhly na stejnou odměnu jako muži

Ženy v průměru pracují o více než dva měsíce déle, aby dosáhly na stejnou odměnu jako muži
ČTK
 nst
nst

V letošním roce připadá Den rovného odměňování na 6. března 2024. Jde o symbolický den, který upozorňuje na to, že ženy v průměru pracují o 65 dní více, aby dosáhly stejného ročního výdělku jako muži. Tomuto a dalším tématům se bude věnovat konference konference Equal Pay Day. Server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Reklama

Podle Eurostatu totiž ženy v České republice vydělávají průměrně o 17,9 procenta méně než muži. Po letech snižování gender pay gap (GPG) – v roce 2021 dosáhl zatím nejnižší úrovně 15 procent – tak dochází k opětovnému nárůstu. Kroky ke snížení totiž nebyly systémové, ale jednorázové. Krátkodobě na průměr výdělků žen zapůsobily mimořádné odměny v době covidu, zvyšování tarifních pásem u některých feminizovaných profesí, zvláště ve školství, a zvyšování minimální mzdy.

Při bližším porovnání výdělků žen a mužů ve srovnatelné kategorii zaměstnání najdeme nejvyšší rozdíly v kategorii řídících pracovníků a zákonodárců, kde muži převažují nejen početně, ale i svým výdělkem; rozdíl v mediánovém příjmu za rok 2022 činí více než 16 tisíc korun měsíčně, uvádí statistiky ČSÚ. Následuje kategorie specialistů a specialistek, kam patří i lékařské pozice a vyučující, kde naopak početně převažují ženy, ale rozdíl ve výdělku dosahuje 11 940 korun v neprospěch žen.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová vystoupí na VŠE.
video

Živě: Roberta Metsolaová na VŠE. Budoucnost Evropy je v rukou nás všech

Před blížícími se evropskými volbami, které se uskuteční na začátku června 2024, plánuje předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová navštívit všechny členské státy Evropské unie, aby povzbudila občany k účasti na volbách. V České republice, kde se bude hlasovat 7. a 8. června, přišlo k minulým evropským volbám pouze 28,72 procenta voličů.

Přečíst článek

I přesto, že v České republice ženy častěji úspěšně dokončí terciární vzdělání (o 6 procent více než muži), nezajistí jim bohužel lepší odměnu. Naopak. Mezi vysokoškolsky vzdělanými ženami a muži jsou nůžky v odměňování rozevřené zdaleka nejvíc (25 procent). Rozdíl se též výrazně proměňuje s věkem. Nejvyšší je mezi 45 až 49 lety, kdy dosahuje 23,7 procenta, v mediánové mzdě činí 7 531 korun měsíčně. Jedná se o věkové kategorie, kdy se ženy často vracejí po rodičovské pauze zpátky na trh práce a vzhledem k péči o děti a domácnost, která větší měrou leží právě na nich, potřebují volit pracovní strategie umožňující především větší flexibilitu.

„Nerovné odměňování většinou není ze strany zaměstnavatele záměrné. Stále více z nich má zájem aktivně zjistit, zda mají férově nastavené odměňování žen a mužů. Umožňuje jim to efektivněji využít a rozvinout kariérní potenciál všech zaměstnaných,“ říká Lenka Simerská, hlavní gestorka Rovné odměny, projektu Ministerstva práce a sociálních věcí, který se i letos stal odborným partnerem konference Equal Pay Day. Zatím největší podporou pro české ženy zůstává flexibilita. To znamená možnost práce z domova a další hybridní modely včetně zkrácených úvazků. Pomocí je v tomto ohledu od minulého roku sleva na pojistném za zkrácené úvazky ve výši 5 procent z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců. Je určena pro osoby, kterým jejich životní situace nedovoluje pracovat na plný úvazek, mezi něž patří i rodiče malých dětí. Od začátku platnosti slevy vzniklo nově 22,6 tisíc zkrácených úvazků.

„Problematiku rovného odměňování bere Ministerstvo práce a sociálních věcí velmi vážně. Podporujeme a zároveň sami vyvíjíme konkrétní nástroje, jejichž cílem je mimo jiné transparentnost na trhu práce. Systémový projekt Rovná odměna analyzuje odměňování firem a dalších institucí. Zaměstnavatelům umožňujeme otestovat míru férovosti v přístupu k odměňování, zaměstnancům pak nabízíme mzdovou a platovou kalkulačku, která umí ukázat obvyklé výdělky podle příslušných zkušeností, oboru, regionu a dalších kritérií. Rovnému odměňování se věnujeme i legislativně, a to například v rámci diskusí o možných úpravách zákoníku práce,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Setkání signatářů a podporovatelů Women's Empowerment Principles WEPs

Rovnost znamená byznys: Diverzita a rovnocenné podmínky mají své obchodní opodstatnění

Podle Gender Equality Indexu dosahuje v České republice podíl žen mezi členy představenstev největších kótovaných společností a dozorčích rad pouhých 21 procent. V porovnání se zeměmi EU se tak ČR nachází na 20. místě. Spolu se 17,7procentním rozdílem v odměňování v neprospěch žen patříme na evropském kontinentu k těm horším. Na sedmém setkání signatářů a podporovatelů Women's Empowerment Principles (WEPs) s podtitulem Rovnost znamená byznys se hovořilo především o tom, proč jsou změny tak pomalé a těžko se prosazují a jak přesvědčit ty, kteří mohou změnu urychlit. Panelovou diskuzi vedla Radmila Pinkavová Jirkovská, která se nedávno ujala role evropské koordinátorky WEPs.

Přečíst článek

Ke změně firemní kultury již 15 let přispívá organizace Business & Professional Women CR (BPWCR). Komunikaci na téma GPG jako první v ČR otevřela a nejen, že vede systematickou osvětovou kampaň, ale skrze expertízu, prezentaci ženských vzorů a příkladů dobré praxe, vzdělávací a mentoringové programy, se jí daří získávat zájem o aktivní řešení jak u samotných žen, tak i firem. Mezi stěžejní programy, kterými podporuje ženy v jejich ekonomické nezávislosti a zároveň přispívá ke změně politik ve firmách, patří mezifiremní mentoring Empowering Women Mentoring, iniciativa UN Global Compact a UN Women s názvem Women's Empowerment Principles a Akademie pro začínající podnikatelky (AWE). Za dobu jejich existence se do těchto a dalších programů zapojily desítky firem a prošly jimi stovky žen.

„Cítím obrovskou změnu v přístupu, která dává naději, že se s problémem odlišného přístupu a gender pay gap vyrovnáme. Když jsme začínali, většina lidí si s těmi informacemi nevěděla rady a řada žen tvrdila, že jich se takový rozdíl netýká. Postupně ale přicházely další informace od nás i ze zahraničí, první firmy zahájily analýzy své situace i certifikace, o problematiku se začala více zajímat média. Je celá řada společností, které se problematice pravidelně věnují a mají takové programy, které rozdíly odstraňují,“ říká Lenka Šťastná, prezidentka BPWCR.

Vlajkovým projektem a vyvrcholením kampaně, kterou BPWCR celoročně vede, je pak dvoudenní mezinárodní konference Equal Pay Day, která je unikátním spojením konference a vzdělávání. Letošní 15. ročník s tématem Příležitost se uskuteční ve dnech 11. a 12. dubna v Praze a představí tři desítky vystupujících a 80 mentorek z Čech i ze zahraničí a přiláká stovky mužů i žen z řad managementu, byznysu, veřejné správy a diplomacie.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kolik stojí důstojný život v Česku?

Kolik stojí důstojný život v Česku? Experti to spočítali a většina na to nedosáhne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme