Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jihokorejský Doosan investuje v Plzni tři miliardy. Bude tam vyrábět nové generátory

Doosan investuje v Plzni tři miliardy korun
Profimedia
 ČTK

Jihokorejský Doosan, jeden z největších světových výrobců parních turbín pro elektrárny, investuje v plzeňské dceřiné společnosti Doosan Škoda Power tři miliardy korun. Do Plzně chce letos přesunout výrobu vzduchem chlazených generátorů parních turbín pro dodávky do elektráren a malých modulárních reaktorů (SMR). Zároveň tam plánuje vybudovat centrum vodíkových spalovacích turbín v Evropě.

Reklama

Jihokorejská firma přenese pod dceřinou společnost technologii vzduchem chlazených generátorů s výkonem do 300 megawattů (MWe) použitelnou pro hlavní model parní turbíny. V Plzni chce rovněž podpořit výrobu parních turbín pro SMR a plynových turbín o výkonu 100 MWe, která je v současné době ve vývoji. Plzeňská firma by se měla podílet i na vývinu turbín s přechodem na spalování vodíku.

Doosan podle jeho zástupců nebude šetřit investicemi ani podporou. Jak vysoké budou jeho další investice v ČR, se firma zatím nedohodla. „Chceme, aby mohl český a korejský průmysl v budoucnu společně růst a vzájemně těžit ze své konkurenceschopnosti a odborných znalostí, které společně uplatníme nejenom na dodávkách v České republice, ale také na globálním trhu,” uvedla firma v tiskové zprávě.

Plzeňský Doosan, jehož turbíny pracují v 63 zemích, dodává až z 90 procent do ciziny. V roce 2023 jeho tržby podle výkonného ředitele Daniela Procházky činily 4,8 miliardy korun, meziročně tak byly zhruba o 35 procent vyšší. Celosvětově tržby Doosanu loni dosáhly zhruba 15 miliard dolarů (344 miliard korun).

Sílící evropská podpora malým modulárním reaktorům může být šancí také pro český projekt Teplator. Jeho duchovní otec, známý vědec Radek Škoda považuje za hlavní konkurenční výhodu českého reaktoru jeho zaměření výhradně na dodávky tepla. Budovu pro Teplator navrhl architekt Michal Postránecký.

Jan Žižka: O jádru v Česku rádi mluvíme, ale měli bychom už i něco dělat

Svět je na startu nového oboru jaderných modulárních reaktorů, přechod z fáze výzkumu a vývoje do reálné výroby chystají desítky firem. Nad „energetickým odvětvím budoucnosti“ ještě stále visí spousta otazníků, ale vše nasvědčuje tomu, že dříve či později ho čeká významný boom. O vítězích se rozhoduje už dnes. Česko má v jaderné energetice celá desetiletí historických zkušeností a může se stát předním výrobcem i exportérem, pokud dokáže svůj potenciál využít. Nebude to snadné, píše ve své analýze na Export.cz Jan Žižka, editor časopisu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek

Reklama

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku

Virtuální realita zavede návštěvníky elektrárny Dlouhé stráně na nepřístupná místa

Jak zatraktivnit exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně? V ČEZ na to přišli. Odpovědí jsou brýle s virtuální realitou, které návštěvníky vezmou na místa, kam by se normálně nedostali. Elektrárnu na Šumpersku loni navštívilo přes 35 tisíc lidí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Evropská komise představila plán modernizace elektrárenské sítě v EU

Miliardy pro Česko. Brusel schválil podporu na výrobu elektřiny z moderních elektráren

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme