Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Instagram špatně chrání data teenagerů, má zaplatit obří pokutu

logo Instagramu
ČTK

Irské úřady nařídily americké sociální síti Instagram zaplatit v přepočtu téměř 10miliardovou pokutu. Důvod? Platforma nedostatečně chrání soukromí nezletilých.

Reklama

Sociální síť Instagram, která patří společnosti Meta, dostala v Irsku pokutu 405 milionů eur (9,9 miliardy korun). Oznámila to tamní Komise pro ochranu dat (DPC). Ta vyšetřovala, jak platforma nakládá s osobními údaji teenagerů.

Jedná se o druhou nejvyšší pokutu udělenou podle přísných pravidel Evropské unie pro ochranu osobních údajů. Loni v EU dostal dosud nejvyšší pokutu 746 milionů eur (18,3 miliardy korun) americký internetový prodejce Amazon za předávání osobních údajů v rozporu s pravidly jejich ochrany.

Vyšetřování irské Komise pro ochranu dat, která je v Evropské unii hlavním regulátorem firmy Meta, se soustředilo na to, jak Instagram odhalil osobní údaje uživatelů ve věku 13 až 17 let, včetně e-mailových adres a telefonních čísel. Minimální věk uživatelů sítě Instagram je 13 let.

Společnost Meta uvedla, že pokuta se týká starých nastavení, které před více než rokem aktualizovala. S peněžitým postihem nesouhlasí a hodlá se proti němu odvolat.

Irská Komise pro ochranu dat dnes v e-mailu uvedla, že další podrobnosti zveřejnění až příští týden. Úřad už loni vyměřil komunikační platformě WhatsApp, která rovněž spadá pod společnost Meta, pokutu 225 milionů eur (5,3 miliardy Kč) kvůli porušování unijního práva na ochranu soukromí.

Mark Zuckerberg

Je to mistr manipulace a vykořisťuje lidi, napsal chatbot o svém stvořiteli Zuckerbergovi

Chatovací robot americké společnosti Meta Platforms o zakladateli podniku Marku Zuckerbergovi říká, že vykořisťuje lidi. Automat reportérovi britské stanice BBC řekl, že Zuckerberg to dělá pro peníze a že je mu to jedno. Firma přispěchala s vysvětlením, že jde teprve o prototyp. Jinak je podle ní chatbot schopen bavit se téměř o čemkoliv, protože využívá umělou inteligenci.

Přečíst článek

„Z dostupných informací se měl Instagram dopustit toho, že nabídl osobám mladším 18 let možnost vytvořit si business účet, čímž mohlo potenciálně dojít ke zpřístupnění jejich e-mailových adres a telefonních čísel. Tato osobní data pak mohla být přístupná ostatním uživatelům, kteří tak mohli využít informace o dětech k potenciálnímu kontaktování, aniž by byly osoby ve spojení. A protože byla data veřejně přístupná, mohl si kdokoliv vytvářet databáze takových kontaktů. Zároveň mohla být data jednoduše zneužita různými útočníky a predátory,” okomentoval kauzu Jiří Hradský, advokátní koncipient z kanceláře Sedlakova Legal.

Facebook, ilustrační foto

Facebook drtí konkurence TikToku. Sociální síť vydělala podstatně méně

Inflace, nižší poptávka po reklamě a také drtivá konkurence z Číny. Výsledky společnosti Meta Platforms, která provozuje Facebook či Instagram, zklamaly. Akcie padají.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bývalá provozní ředitelka americké internetové společnosti Meta Platforms Sheryl Sandbergová (54)

Konec jednoho z šéfů. Sandbergová po dvanácti letech odchází ze správní rady firmy Meta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme