Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Innogy zlevňuje, spolu s dalšími se vydala pod cenový strop

Společnost innogy zlevní 320 tisíc svých stávajících zákazníků dodávky plynu pod vládní cenový strop.
ČTK
 ČTK

Energetická společnost innogy, která je s více než 1,1 milionu klientů největším dodavatelem plynu v Česku, zlevní 320 tisíc svých stávajících zákazníků dodávky plynu pod vládní cenový strop. Sleva, která bude platit zpětně od začátku února, zajistí podle ní úsporu zhruba 240 Kč za megawatthodinu (MWh). Zákazníci, kteří plynem vytápí rodinný dům tak v průměru ušetří asi tři tisíce korun za rok. U klientů, kteří plyn používají na vaření, bude sleva 34 procent. Ceny energií pod vládní strop v posledních dnech snižují i další velcí dodavatelé.

Reklama

Většina dodavatelů energií od začátku roku nabízí novým zákazníkům tarify s cenami vycházející z vládního cenového maxima. To činí pro letošní rok šest tisíc korun za jednu MWh elektřiny včetně DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

topení

Dalibor Martínek: Jak jsem začal šetřit aneb Válka o kohoutek

Měl jsem to štěstí, že jsem nikdy nemusel sbírat slevové letáky a jako podle mapy s nimi projíždět uličky supermarketů. Prostě jsem bral, co jsem potřeboval, koruna sem, koruna tam. Za poslední rok se však něco změnilo. Vlastně se toho změnilo docela dost.

Přečíst článek

Sleva pro zákazníky innogy, kteří mají základní tarif Standard na dobu neurčitou, dosáhne 18 procent z dosavadních ceníkových cen pro zákazníky, kteří plynem topí. Nové ceny pod stanoveným stropem budou mít také zákazníci, kterým aktuálně končí jejich fixované smlouvy. Firma uvedla, že tak reaguje na současný cenový vývoj na velkoobchodních trzích, kde plyn za poslední měsíce několikanásobně zlevnil. Ke snížení cen přispěly také výrazné úspory energií a teplé počasí.

„V druhé polovině února začneme zákazníkům automaticky upravovat zálohy tam, kde je to rozumné. Tedy například v situaci, kdy má zákazník pravidelnou fakturaci v březnu, bude nový plán záloh zákazníkovi nastaven až po vystavení pravidelného vyúčtování. Zákazníci tak nemusí v oblasti nastavování záloh nic dělat, stejně tak není třeba o slevu žádat,” uvedl ředitel innogy pro maloobchod a marketing David Konvalina.

Spotřeba zemního plynu v Česku loni meziročně klesla o 19 procent.

Češi šetří dál, spotřeba drahého plynu meziročně klesla o 19 procent

Spotřeba zemního plynu v Česku loni meziročně klesla o 19 procent. Celkově odběratelé využili přes 81,5 terawatthodiny plynu. Pokles meziroční spotřeby byl přitom patrný v každém kalendářním měsíci roku 2022. Vyplývá to z aktuálních statistik Energetického a regulačního úřadu (ERÚ). Důvodem úspor plynu jsou podle odborníků především postupné zdražování energií i teplé počasí.

Přečíst článek

Ceny energií pod vládou stanovené stropy už začali nabízet i další dodavatelé. Už v minulém týdnu snížila více než milionu stávajícím klientům bez dlouhodobého závazku společnost E.ON, u elektřiny o šest procent pod cenový strop a u plynu o osm procent. Snížení cen stávajícím zákazníkům už potvrdila také společnost MND, přesné ceny zveřejní v následujících dnech.

Další dodavatelé úpravy připravují. „Nové ceníky u řady produktů jak u plynu, tak u elektřiny připravujeme a v blízké době se je chystáme oznámit,” řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. „Kalkulujeme možnou novou nabídku pro zákazníky. Jakmile to situace dovolí a bude zřejmé, že pokles cen na velkoobchodním trhu má trvalý charakter, představíme ji zákazníkům,” uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Téměř třetina Čechů žije jen s minimální finanční rezervou, která nepokryje ani jeden měsíc jejich průměrných životních nákladů.

Každý třetí Čech má finanční rezervu na méně než měsíc života, ukazuje průzkum

Téměř třetina Čechů žije jen s minimální finanční rezervou, která nepokryje ani jeden měsíc jejich průměrných životních nákladů. Každá desátá domácnost v Česku žije bez jakékoli finanční rezervy, dvě třetiny z nich přitom v minulosti byly schopné finanční rezervu tvořit. Vyplývá to z průzkumu Index finančního zdraví Čechů, který představila Česká spořitelna se Sociologickým ústavem AV ČR a portálem Evropa v datech.

Přečíst článek

První reakce dodavatelů na pokles cen energií na energetické burze přišly už v lednu. Dosud však šlo vesměs o nabídky pro nové zákazníky s fixací cen na určité období.

Velkoobchodní cena elektřiny v posledních týdnech klesla ke 180 eurům (asi 4300 korun) za MWh bez DPH. U plynu sestoupila pod 68 eur (zhruba 1630 korun) za MWh. Loni v létě se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad vládou stanoveným limitem.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme