Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Značku VW smetla čipová krize. Odbyt se jí loni propadl pod pět milionů vozů

Elektromobily VW
ČTK

Celosvětový odbyt hlavní značky VW z německého automobilového koncernu Volkswagen se loni snížil asi o osm procent na 4,9 milionu vozů. Ve srovnání s rekordním, předpandemickým rokem 2019 to je o téměř o 1,5 milionu vozů méně. Na poklesu se velkou měrou podílel nedostatek čipů, oznámila firma. Odbyt elektromobilů se ale vyšplhal na nový rekord.

Reklama

„Zaostávající dodávky polovodičů vedly v průběhu roku k omezování produkce, což mělo výrazný dopad na čísla o prodeji,” uvedla firma. Předpověděla, že podmínky v první polovině letošního roku kvůli zůstanou přetrvávajícím výpadkům v dodávkách polovodičů nestálé a obtížné. Dodala však, že hodlá v průběhu roku stabilizovat výrobu a co nejrychleji snižovat vysoký objem nevyřízených zakázek.

„Volkswagen dosáhl uspokojivého prodeje za mimořádně obtížných podmínek,” řekl k údajům za loňský rok člen představenstva VW Klaus Zellmer, který má na starosti odbyt a marketing.

Odbyt elektromobilů se vyšplhal na nový rekord

Odbyt elektromobilů značky VW se v loňském roce zvýšil o 73 procent na více než 369 tisíc. Odbyt plně elektrických aut se téměř zdvojnásobil a dosáhl zhruba 263 tisíc, odbyt hybridních vozů umožňujících dobíjení z elektrické sítě pak vzrostl o třetinu zhruba na 106 tisíc.

Mezi další značky koncernu Volkswagen patří například Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche nebo Seat. Jeho součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto. Ta v úterý oznámila, že v loňském roce dodala zákazníkům po celém světě 878 200 vozů. Meziročně jde o pokles o 126 600 aut, respektive zhruba o 13 procent. Údaje o souhrnném prodeji všech koncernových značek za loňský rok zatím skupina Volkswagen nezveřejnila.

>>>>>> Vše k elektromobilitě čtěte zde <<<<<<

Prodej aut v Číně v roce 2021 po čtyřech letech poprvé stoupnul.

Elektromobily loni nastartovaly prodej aut v Číně. Růst přišel po čtyřech letech

Prodej nových aut v Číně se loni zvýšil o 3,8 procenta na 26,28 milionu. Zaznamenal tak první celoroční nárůst za poslední čtyři roky. Za vyššími prodeji je rostoucí zájem o elektromobily, uvedl Čínský svaz automobilových výrobců (CAAM).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme