Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Na okruhu ve Velimi začnou testy nových souprav ČD ComfortJet

Na zkušebním okruhu ve Velimi začne testování souprav ComfortJet pro České dráhy
Siemens
 ČTK

Na zkušebním okruhu Výzkumného Ústavu Železničního ve Velimi na Kolínsku začnou zkoušky a schvalování jednotek ComfortJet. Na okruh dorazila první zkrácená souprava se šesti vozy.

Reklama

Konsorcium Siemens Mobility – Škoda Group, u kterého České dráhy objednaly 20 devítivozových jednotek, usiluje o souhlas pro pravidelný provoz na českých i zahraničních tratích. Jednotky budou jezdit z Prahy na mezinárodních linkách, například do Hamburku, Štýrského Hradce, Budapešti. S postupným nasazováním do provozu počítají ČD v letech 2024 až 2026.

FOTOGELRIE: Podívejte se na nové soupravy ComfortJet pro České dráhy

První jednotka by měla být do provozu nasazená v prvním čtvrtletí příštího roku, přesný termín vzejde z testování a schvalování u drážních úřadů. „Zkušební provoz bychom chtěli zahájit na spojení Prahy s Ostravou a následně ho rozšířit na vlaky Berliner mezi Prahou a Berlínem,“ uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. Restaurační a řídicí vozy by měly být doplněny v další etapě výroby a testování. „Do roku 2026 chceme zahájit jejich plnohodnotný provoz v režimu push-pull s lokomotivami Siemens Vectron nejen do Německa, ale také do Rakouska, na Slovensko, do Maďarska a chceme uspět s jejich nasazením také na vlaky do Dánska,“ doplnil Ješeta. Zkoušky a testy vozů jsou podmínkou pro schválení provozu v sedmi evropských zemích.

Soupravy mají na jedné straně řídicí vůz a na opačné straně budou vedeny lokomotivou Siemens Vectron. Takzvaný režim push-pull nevyžaduje k obracení soupravy v cílové stanici výměnu lokomotivy. Jednotky ComfortJet mohou jet až rychlostí 230 kilometrů v hodině, využívat by ji měly například v úseku Berlín–Hamburk nebo na dalších nových tratích, například Koralmbahn v Rakousku nebo připravované vysokorychlostní tratě v Česku. Netrakční jednotky ComfortJet nabídnou 555 míst k sezení, z toho 99 míst v první třídě, 18 míst v restauračním oddíle.

Kupka: Železnice mezi Bubny a Výstavištěm bude v provozu v polovině roku 2025

Železniční úsek Bubny-Výstaviště bude v provozu v roce 2025, uvedl ministr Kupka

Přestavba úseku železniční trati mezi pražskými Bubny a Výstavištěm by měla být uvedena do provozu v polovině roku 2025, uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Stavba je součástí projektu modernizace železniční trati mezi pražským Masarykovým nádražím a Kladnem s odbočkou na Letiště Václava Havla v Praze. Stavbaři pracují také na druhém konci plánované trasy, a to mezi Kladnem a Kladnem-Ostrovcem. Aktuálně se v Bubnech betonuje základová deska nové nádražní budovy, staví se také pilíře pro estakádu.

Přečíst článek

Stavba vestibulu stanice Můstek uprostřed Václavského náměstí, spojující trasu A a trasu B na snímku z 5. října 1976.

FOTOGALERIE: Metro A z náměstí Míru do Dejvic slaví 45 let. Jak vypadala tehdejší výstavba

Před 45 lety, 12. srpna 1978, byl do provozu uveden první úsek trasy A pražského metra z náměstí Míru do Dejvic. Tamní na několik let konečná stanice tehdy z ideologických komunistických důvodů nesla jméno Leninova. Jak vypadala výstavba a její výsledek? Podívejte se níže ve fotogalerii.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme