Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fondee má novou licenci a ambici rozkročit se do zahraničí

Budova ČNB
ČNB
Veronika Kudrnová

Český start-up Fondee, který přišel s jednoduchým online nástrojem pro zhodnocování peněz, obdržel od České národní banky licenci obchodníka s cennými papíry. Nyní chystá rozšíření produktového portfolia i zahraničí expanzi.

Reklama

Fondee je on-line platforma skrze níž mohou od loňského ledna Češi investovat své naspořené peníze. Založili ji manželé Hlavsovi, kteří získali zkušenosti ve financích v londýnské City. Kladli si přitom za cíl naučit Čechy jednoduše a transparentně zhodnocovat peníze, bez toho, aniž by u toho museli investoři navštívit jedinou finanční instituci či se scházet s finančním poradcem. Na internetu si jednoduše vyberou některé z modelových portfolií, která sdružují akcie a dluhopisy různého zaměření. Jejich spektrum se nyní právě díky nově obdržené licenci od ČNB ještě rozšíří. 

„Díky licenci obchodníka s cennými papíry můžeme stavět zcela nová portfolia a nejsme omezeni pouze na ETF fondy. Doposud jsme disponovali jen pasivními portfolii a předávali příkazy, nyní ovšem můžeme aktiva, včetně akcií, vybírat a příkazy sami vykonávat,“ uvedla spoluzakladatelka Fondee Eva Hlavsová. 

Nikolaj Storonskij, zakladatel Revolutu

Nudil se, a tak založil Revolut. Dnes je z něj miliardář

Nikolaj Storonskij dnes nabízí službu pro celý finanční život jejího uživatele. Od normálního účtu po možnost investovat do akcií i kryptoměn.

Přečíst článek

Získání licence této úrovně hodnotí zakladatelé startu-up jako obrovský úspěch a příslib budoucnosti. „Detailní revize všech procesů firmy a současně navýšení základního kapitálu, které bylo jednou z podmínek obdržení licence, nám nyní umožní vedle zatraktivnění portfolia expandovat za hranice,“ dodal Jan Hlavsa.

Fondee se díky nové licenci totiž  stává z pohledu evropské směrnice finanční institucí, a takzvaný EU passport firmě zaručuje přenositelnost licence do dalších zemí Evropské unie.

„Již dnes podrobně procházíme pro Fondee dostupné trhy v regionu střední a východní Evropy a v horizontu jednoho roku se plánujeme vydat do zahraničí,“ doplnil Hlavsa.

Licenci obchodníka s cennými papíry má v Česku jen několik desítek firem. 

NFT, digitální umění, ilustrační foto
video

Investice do digitálního umění rostou. Mají smysl?

Slavní umělci i prestižní galerie nabízejí umění v podobě unikátních digitálních kopií neboli NFT. Jak do nich investovat a nenapálit se?

Přečíst článek

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Ceny bytů rostou ve většině světa, Česko je ale velký extrém

Kdo si chce aktuálně pořídit vlastní bydlení, musí si značně připlatit. A to v mnoha zemích světa. I když skokový růst cen v Česku patří v tomto případě mezi největší.

Přečíst článek

Vladimir Tenev

Nasdaq čeká rekordní IPO. Robinhood chce upsat akcie za 2,3 miliardy dolarů

Americká makléřská společnost Robinhood Markets chce z chystané primární veřejné nabídky akcií (IPO) na trhu Nasdaq v New Yorku získat až 2,3 miliardy dolarů (50 miliard korun).

Přečíst článek

Revolut, ilustrační foto

Revolut získal další miliardy, dere se mezi top start-upy Evropy

Tržní hodnota společnosti Revolut za rok poskočila z pěti na 33 miliard dolarů. Stala se tak druhou nejhodnotnější fintechovou firmou v Evropě, před ní je už jen švédská Klarna.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek

Investiční výzva má vítěze! Turbulentní dobu porazil Dalibor z newstream.cz s akciemi ČEZ

Přečíst článek
Martin Kujal z J&T Investiční společnosti

Martin Kujal: Dluhopisy dál ponesou více než jejich vkladové alternativy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme