Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firmy i spotřebitelé utahují opasky, Samsung hlásí pokles zisku

Komponenty, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics Co. klesl podle předběžných údajů ve třetím čtvrtletí provozní zisk o 32 procent na 10,8 bilionu wonů (195 miliard korun). To je první meziroční pokles za téměř tři roky. Zpomalení globální ekonomiky snížilo poptávku po elektronických zařízeních i paměťových čipech, které se v nich používají. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Reklama

Výsledky jsou horší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Refinitiv, kteří čekali v průměru pokles zisku na 11,8 bilionu wonů. Tržby se předběžně zvýšily o tři procenta na 76 bilionů wonů. Samsung je největším světovým výrobcem paměťových čipů, chytrých telefonů a televizorů. Investoři ho také považují za ukazatel vývoje globální spotřebitelské poptávky.

čipy

Korejští výrobci čipů zaznamenali první pokles dodávek za tři roky

Jihokorejští výrobci čipů zaznamenali v červenci první pokles dodávek za téměř tři roky, což ukazuje na slábnoucí poptávku po polovodičích, které slouží jako barometr pro globální ekonomiku, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Podle analytiků dodávky paměťových čipů firmy pravděpodobně zaostaly za již sníženým očekáváním. V tomto čtvrtletí by pak mohly dále klesat ceny kvůli inflaci, zvyšování úrokových sazeb a dopadu ruské invaze na Ukrajinu. To zřejmě způsobí další pokles zisku firmy ve čtvrtém čtvrtletí. Poptávka by se mohla zotavit počátkem příštího roku.

Poptávka pomčipech klesla kvůli inflaci 

Firmy i spotřebitelé utahují opasky. Kupující paměťových čipů, jako výrobci chytrých telefonů a počítačů, pozastavili nové nákupy, aby spotřebovali stávající zásoby. Tím se snížily dodávky a začal útlum v odvětví.

Komponenty, ilustrační foto

Micron postaví v USA továrny na čipy za bilion. I díky Bidenovi

Americký výrobce paměťových čipů Micron investuje do roku 2030 v USA 40 miliard dolarů (959 miliard korun) do výstavby závodů na výrobu polovodičů. Využije k tomu vládní dotace a úvěry.

Přečíst článek

Konkurenční firma Micron Technology se minulý týden stala prvním výrobcem paměťových čipů, který oficiálně snížil své investiční plány na příští rok. Větší konkurent SK Hynix naznačil možné snížení investic. Další výrobce paměťových čipů Advanced Micro Devices poskytl nový odhad tržeb za třetí čtvrtletí, který je asi o miliardu USD (25 miliard korun) nižší, než se původně očekávalo, kvůli slabé poptávce po osobních počítačích.

Společnost Counterpoint Research odhaduje, že dodávky chytrých telefonů Samsungu ve třetím čtvrtletí klesly o pět procent na zhruba 66 milionů kusů. Samsung ve čtvrtletí uvedl na trh nové, skládací telefony.

Toyota Yaris a Aygo se vyrábí v Kolíně

Odstávky výroby kvůli nedostatku čipů stlačily zisk Toyoty o dvě pětiny

Japonské automobilce Toyota Motor Corp. klesl ve finančním prvním čtvrtletí provozní zisk o 42 procent na 578,66 miliardy jenů (104,7 miliard korun). Mohly za to problémy v dodavatelském řetězci a růst nákladů. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol

Hlavně udržet krok s konkurencí. Jižní Korea investuje obří částku do umělé inteligence a čipů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme