Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko může přikulit až 800 milionů eur firmám s vyššími náklady na energie, schválili eurokomisaři

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová
ČTK
 ČTK

Evropská komise schválila České republice režim v objemu 800 milionů eur (19,3 miliardy korun) na podporu podnikům, které se potýkají se zvýšenými náklady na energie kvůli ruské válce na Ukrajině. Pomoc budou moct získat velké podniky ve všech odvětvích.

Reklama

Režim podpory bude mít podobu přímých grantů na pokrytí dodatečných nákladů způsobených mimořádným nárůstem cen zemního plynu a elektřiny v období od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2023 ve srovnání s obdobím od 1. ledna 2021 do 31. prosince 2021.

Komise dospěla k závěru, že český režim podpory je „nezbytný, vhodný a přiměřený“ pro nápravu narušení hospodářství členského státu. Podpora bude poskytována do 31. prosince 2023.

Příjemci získají nárok na podporu, jakmile tržní ceny zemního plynu a elektřiny překročí maximální ceny stanovené v režimu, tedy přibližně 210 eur za megawatthodinu (pět tisíc korun) za zemní plyn a 105 eur za megawatthodinu (2 500 korun) za elektřinu. Výše podpory bude odpovídat rozdílu mezi zastropovanými cenami stanovenými v režimu a tržními cenami v roce 2023.

Hnědouhelný lom Jiří je posledním velkolomem v Karlovarském kraji

Zelené sny pohřbila energetická krize. Poptávka po uhlí roste, Češi loni vytěžili více než 35 milionů tun

Těžba uhlí v Česku v loňském roce i přes budoucí plánovaný odklon vzrostla. V zemi se vytěžilo 35,2 milionu tun černého a hnědého uhlí, což je meziročně o desetinu více. Příčinou nárůstu produkce uhlí byla zejména loňská energetická krize a také oživení průmyslu po pandemii covidu-19, vyplývá z údajů projektu Evropa v datech. Produkce uhlí rostla i v dalších zemích, celosvětově stoupla meziročně o sedm procent. Letos těžba naopak klesá.

Přečíst článek

Způsobilým příjemcům bude podpora poskytována prostřednictvím dodavatelů energie, kteří budou muset prodávat zemní plyn a elektřinu za maximální cenu stanovenou v režimu. Tu jim však bude stát následně plně kompenzovat.

Ministerstvo pro místní rozvoj by z plánované půjčky od Evropské komise (EK) mělo získat 8,4 miliardy, vnitro osm miliard a resort průmyslu a obchodu tři miliardy korun. Peněz z půjčky se naopak vzdala ministerstva životního prostředí, dopravy, školství, práce a sociálních věcí a zdravotnictví. Původní návrh počítal s půjčkou 137,4 miliardy korun. Vláda projednává výrazně redukovanou verzi ve výši 19,4 miliardy korun.

Je vodík palivo budoucnosti? Právníci řeší, co s legislativou mobility

Vodíkové pohony mají být budoucností mobility. Další díl právního podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners, se proto zaměří na legislativní rámec zejména výroby, bezpečnosti a využití vodíku. 

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Podpora Ukrajiny Česko znevýhodňuje. Poznáme to na ceně chleba

Evropská unie zvažuje dotování přepravy ukrajinského obilí přes Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Čeští zemědělci tak mohou zůstat znevýhodněni, jelikož i jejich výkupní ceny ukrajinské obilí snižuje – zůstali by však bez kompenzace.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme