Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ocelárny - informace o tématu

Křetínský kupuje pětinu v německých ocelárnách Thyssenkrupp

Miliardář Křetínský kupuje pětinu největší německé ocelárny Thyssenkrupp, podíl zřejmě navýší na polovinu. Thyssenkrupp čelí vážným potížím kvůli zelené agendě a drahým energiím, na nichž ale Křetínský rekordně vydělává, komentuje akvizici ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Zpracování oceli ve společnosti Nordic Steel

EU velí dekarbonizovat české ocelářství. Na to nemáme technologie, ani peníze, tvrdí odborníci

České ocelářství není připravené na dekarbonizaci nejen technologicky, ale i finančně. Plány Evropské komise bude obtížné naplnit. Je třeba mít zelenou elektřinu, vodík a další zdroje, které státu chybí, shodují se odborníci. Ocel je přitom klíčovým materiálem pro výrobu větrných elektráren, fotovoltaiky, vlaků a podobně, uvedl předseda představenstva Ocelářské unie Daniel Urban. Ocelářství produkuje přibližně pět procent emisí skleníkových plynů v Česku.

Přečíst článek
Drtivá většina zaměstnanců Liberty zůstane dál doma

Krize na Ostravsku se prohlubuje. Drtivá většina zaměstnanců Liberty zůstane dál doma

Návrat většiny zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Vrací se ale asi 200 pracovníků do provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Jednání s Liberty se podle mluvčího Tamehu Patrika Schobera nikam neposouvají. Většina pracovníků Liberty i Tamehu byla naposledy v zaměstnání loni 21. prosince.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Šrot nad zlato. Severokorejci musí povinně sbírat kovový odpad, aby probudili krachující hutě

V komplexu severokorejských oceláren Kim Ček technici ke konci prosince spustili novou hutní technologii vlastní výroby. Ta by, dle oficiálního prohlášení, měla výrazně přispět k zvýšení výroby. Otevření linky se zúčastnil premiér Kim Tok Hun, který ve svém proslovu ocenil výkony a činy všech stavitelů a pomocníků, kteří přispěli k oživení pokroku země v jejím nejtěžším období,“ tak zní oficiální zpráva korejského serveru rodong.rep.kp. 

Přečíst článek

ArcelorMittal popírá, že by ovládl energoholding Tameh

Ocelářská společnost ArcelorMittal popřela, že koupila podíl polské firmy Tauron v jejich společném podniku Tameh Holding. Informovala o tom agentura Reuters. Součástí společného podniku je i Tameh Czech, což je dodavatel energií pro huť Liberty Ostrava.

Přečíst článek
Košické ocelárny, někdejší VSŽ, po téměř čtvrtstoletí mění majitele

Košické ocelárny, někdejší VSŽ, po téměř čtvrtstoletí mění majitele. Od Američanů je kupují Japonci

Jeden z největších zaměstnavatelů na Slovensku, ocelárny US Steel Košice, kupuje japonský kolos Nippon Steel. Čtvrtý největší výrobce oceli na světě získá podle japonského listu Nikkei americký podnik US Steel za v přepočtu necelých 340 miliard korun, a to včetně dluhu. Cena tak zahrnuje čtyřicetiprocentní přirážku k páteční burzovní uzavírací ceně akcií US Steel. Ty v reakci na zveřejnění zprávy poskočily v americkém obchodování před otevřením tamních burz o více než pět procent, vzápětí ale většinu tohoto svého zisku zase odevzdaly,  

Přečíst článek
Zjevná spotřeba oceli v Česku byla ve třetím čtvrtletí nejnižší za deset let

Ocelářství v krizi. Zjevná spotřeba oceli v Česku je nejnižší za deset let

Zjevná spotřeba oceli v Česku dosáhla v letošním třetím čtvrtletí 1,37 milionu tun, nejméně za posledních deset let, uvedla Ocelářská unie, která sdružuje podniky z hutnictví a ocelářství v ČR. Nízká spotřeba podle ní odráží nedobrou situaci v českém průmyslu a stavebnictví i stagnaci v Německu.

Přečíst článek
U.S. Steel

U.S. Steel zatím majitele nemění. Cleveland-Cliffs chtěl ocelárnu „získat moc levně“

Americká ocelárna United States Steel, která je jedním z největších zaměstnavatelů na Slovensku, odmítla nabídku na převzetí za 7,3 miliardy dolarů (více než 160 miliard korun) od konkurenční společnosti Cleveland-Cliffs a nyní zkoumá své další možnosti. Firma to uvedla v dnešním sdělení. Nabídek na převzetí celého podniku nebo jeho částí obdržela více, bližší podrobnosti k tomu ale nesdělila.

Přečíst článek
Reklama

News box

Německému výrobci luxusních 🚗🚗🚗automobilů BMW v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním o 18,9 procenta na 4,16 miliardy eur. Pokles způsobily vyšší náklady související mimo jiné s obměnou důležitého modelu řady 5 a vyšší podíl plně elektrických vozů, které zatím nejsou tak ziskové. 
Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil verdikt Evropské komise o schválení státní pomoci německé✈️✈️✈️ letecké společnosti Condor. Ta pomoc získala po úpadku své mateřské firmy Thomas Cook. Soudci druhého nejvyššího soudu EU podle dnešního sdělení rozhodli, že EK měla před schválením zahájit oficiální vyšetřovací řízení. Proti rozhodnutí je možné se odvolat.
Zástupci členských států Evropské unie v Bruselu ✔️✔️✔️potvrdili shodu na konečné podobě migračního balíčku. Češi se podle informací ČTK zdrželi, proti bylo Maďarsko a Polsko. Dnes schválený postoj států bloku je definitivní, nová migrační a azylová pravidla už jen formálně schválí unijní ministři, konkrétně na jednání ministrů financí příští týden v úterý.
Rusko se stalo agresorem a rozpoutalo v Evropě válku, která si svojí ničivostí nijak nezadá s druhou světovou. Na pietním aktu k 79. výročí konce druhé světové války to řekl prezident Petr Pavel. Je hrdý na to, že Česko nepolevuje v pomoci Ukrajině napadené Ruskem. Její obránci si podle hlavy státu zaslouží respekt a veškerou pomoc. Ceremoniálu na pražském Vítkově se zúčastnili v hojném počtu politici například z vedení obou parlamentních komor. Historické události si na místě připomněli ale také zástupci církve, veteránských spolků i další desítky lidí.
Obnovitelné zdroje ⚡⚡⚡energie měly na celosvětové výrobě elektřiny loni rekordní podíl 30,3 procenta. To bylo o 0,9 procentního bodu více než v roce předchozím. Příčinou je zvýšení kapacit solárních a větrných elektráren, vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnil institut Ember.
Americký skaut 👦👦👦(Boy Scouts of America, BSA) se přejmenoval. Nový název Scouting America už neodkazuje na to, že původně šlo pouze o chlapeckou organizaci. Informovala o tom agentura AP, podle níž jde o první změnu názvu ve 114leté historii amerického skautu. BSA se v posledních letech potýkal s bankrotem, který byl vyhlášen v důsledku desítek tisíc žalob týkajících se sexuálního zneužívání.
Nizozemské společnosti 🧺🧺🧺Ahold Delhaize, která v České republice provozuje obchody Albert, klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 2,3 procenta na 803 milionů eur. Na výsledky měly negativní dopad náklady na reorganizaci belgické součásti. Čisté tržby se firmě zvýšily o 0,4 procenta na 21,7 miliardy eur.
Investice světových firem do umělé inteligence (AI) se budou letos dál zvyšovat a na konci roku mohou dosáhnout šesti bilionů korun, což se blíží hrubému domácímu produktu ČR. Ten loni činil 7,3 bilionu korun. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti XTB. Číst více
Skiareál ⛷️⛷️⛷️v Deštném v Orlických horách chce v letošním roce investovat do svého rozvoje téměř 100 milionů korun. Největší investicí bude nová šestisedačková lanovka v areálu Marta I, která nahradí lyžařský kotvový vlek, tatrapomu a dvousedačkovou lanovku. Uvedl to ředitel střediska Petr Prouza. Přípravné práce pro stavbu lanovky začaly.
Průměrná sazba hypoték na počátku května 📉📉​​​​​​​📉​​​​​​​mírně klesla z dubnových 5,57 procenta na 5,52 procenta. Je tak nejníže od května 2022. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
Reklama
Reklama
Doporučujeme