Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Provozní zisk majitele Datartu loni klesl pod miliardu

Provozní zisk majitele Datartu loni klesl pod miliardu
ČTK
 ČTK

Tržby zlínské skupiny HP Tronic loni meziročně vzrostly o pět procent na 25,3 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA (před započtením daní, úroků a odpisů) činil 942 milionů korun, proti roku 2021 klesl v důsledku neočekávané ekonomické a mezinárodní situace o 350 milionů korun. Součástí skupiny je maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Datart i výrobce Eta.

Reklama

„Loňský rok byl pro naši firmu velmi náročný. Museli jsme reagovat na mnoho změn způsobených ekonomickou situací. Zavedli jsme některá úsporná opatření a zaměřili jsme se na udržení prosperity a zachování pracovních míst,” uvedl generální ředitel skupiny HP Tronic Daniel Večeřa.

video

Doba se změnila. Zákazníka je potřeba si hýčkat, shodují se experti napříč trhem

Maloobchod se v posledních několika letech mění v důsledku ekonomických i technologických změn a řady krizí. Mění se kvůli tomu podmínky fungování na trhu i chování spotřebitelů, a to natolik zásadně, že je třeba tomu přizpůsobit i nabídku služeb, jinak hrozí, že podnikatelé o své zákazníky přijdou. Shodli se na tom řečníci i diskutující na konferenci Boost your business, kterou pořádal server newstream.cz. Generálním partnerem akce byla společnost Global Payments.

Přečíst článek

„Rok 2022 byl jako na houpačce. Po slibném začátku roku začal v únoru konflikt na Ukrajině, nastartovala se inflace, zvýšily se ceny energií a dramaticky rostly náklady na pohonné hmoty. To mělo negativní dopad na spotřebitelskou náladu a poptávku, které se promítly i do trhu se spotřební elektronikou,” podotkl výkonný ředitel HP Tronic Kamil Čejka. V poslední třetině roku se však podle něj situace stabilizovala a pomohly Vánoce. „V dané situaci a kontextu celého roku jsou dosažené hospodářské výsledky velmi dobré,” dodal Čejka.

Změna nákupního chování. Robotické vysavače střídají mrazáky

Datart loni otevřel pět nových prodejen, celkem jich tak má 115 v Česku a 21 na Slovensku, a loni obsloužil téměř osm milionů zákazníků, kteří se po covidovém období vrátili do prodejen a z nabízených služeb nejvíce využívali možnost osobního odběru zboží. Úspěšný byl zejména závěr roku, v prosinci měl Datart rekordní denní tržby 162 milionů korun. V předvánočním období oproti předešlému roku výrazně vzrostly prodeje notebooků a mobilních telefonů. Výši a vývoj celoročních tržeb Datartu skupina nezveřejnila.

video

Digitalizace je nezbytností pro všechny obchodníky. Jinak je krize smete

Následující měsíce přinesou spoustu výzev pro všechny obchodníky. Na jedné straně je budou tížit rostoucí náklady na energie a mzdy, na straně druhé budou tlaky od zákazníků, kteří nebudou ochotni platit vyšší ceny za zboží a služby. Jak z toho ven? Jednu z možných odpovědí na to přinesla konference Boost your business!, kterou pořádal byznysový portál newstream.cz. Hlavní radou úspěšných podnikatelů je digitalizace. 

Přečíst článek

Loni podle firmy vzrostl zájem o produkty chytré domácnosti a příslušenství pro nositelnou elektroniku. Zvýšil se také prodej chladniček a mrazáků, stoupl zájem o drony, fototiskárny, outdoorové kamery či elektrokoloběžky. Propad postihl prodeje sušiček prádla, robotických vysavačů, kuchyňských robotů či automatických kávovarů. Menší zájem měli lidé také o televizory.

„Pokles prodejů robotických vysavačů, automatických kávovarů a dalších spotřebičů do domácnosti naznačuje, že některé domácnosti v reakci na inflaci prozatím odložily nákup zařízení, která nejsou pro běžný chod domácnosti klíčové. Nárůst u ledniček a mrazáků naopak ukazuje, že lidé v souvislosti s růstem cen energií častěji zvažují, zda se jim nevyplatí výměna starých spotřebičů za nové úsporné,” uvedl obchodně marketingový ředitel Datartu František Mikoška.

Do skupiny HP Tronic patří rovněž e-shopy Kasa.cz a Hej.sk. Skupina působí také v cestovním ruchu a gastronomii, provozuje například Resort Valachy se čtyřmi hotely s wellness centry a ski areálem ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku a Bistrotéku Valachy ve Zlíně. Skupina zaměstnává více než 3000 lidí.

Black Friday

Konec falešných obřích slev? Nový zákon zakazuje prodejcům lákat na fiktivní „nízké” ceny

Účinnosti dnes nabývá novela zákona o ochraně spotřebitele, která má prodejcům ztížit uvádění falešných slev. Obchodníci musí její výši odvozovat od nejnižší ceny, za jakou produkt prodávali 30 dnů před zlevněním. Pokud měli prodejci zboží v nabídce méně než 30 dnů, musí uvést nejnižší cenu za toto období. Povinností je nově také na produkt uvést jeho původní cenu. Novelu prezident Miloš Zeman podepsal loni v listopadu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Supermodelka Kate Moss letos oslavila padesátiny

„Mládí vpřed“ už neplatí. Stárnoucí generace X převrací svět módy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme