Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

E.ON zlevní plyn až o pětinu

E.ON zlevní domácnostem plyn až o pětinu
Profimedia
 ČTK

V pořadí už třetí zlevňování energií během posledního roku chystá energetická společnost E.ON. Od května zlevní 150 tisícům zákazníků bez fixace dodávky plynu. Ceny oproti současným ceníkům klesnou o 13 až 21 procent. Podle společnosti tak průměrným odběratelům, kteří plynem topí, klesnou náklady na plyn o 4500 korun ročně. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií.

Reklama

Za poslední rok jde o třetí snížení cen firmy E.ON. Aktuální míra zlevnění bude podle podniku závislá na spotřebě odběratelů. „Situace na trhu s plynem se aktuálně vyvíjí pozitivně, pomáhá nám i teplá zima a cena komodity na burzách klesá. I proto můžeme všem našim klientům, kteří u nás mají produkty bez fixace ceny, jejich ceníky znovu zlevnit, “ uvedl místopředseda představenstva E.ON Energie Jan Zápotočný.

Stálí zákazníci zaplatí v běžném ceníku za dodaný plyn 1989 korun za megawatthodinu (MWh) včetně DPH, a to ve všech pásmech spotřeby. Nově tak bude cena plynu v daném ceníku stejná, bez ohledu na výši odběru. „Ceník tím bude přehlednější a srozumitelnější. V praxi to znamená, že oproti stávajícím cenám nejvíce poklesne cena domácnostem, které využívají plyn pouze k vaření – a to o 21 procent. V ostatních pásmech se ceny za odebraný plyn sníží o 13 až 16 procent,“ řekl vedoucí prodeje energií domácnostem E.ON Energie Radek Fišer. Oproti loňským cenovým stropům na plyn pak budou nové ceny nižší o 35 procent.

Zlevňují i další dodavatelé

Podle výpočtů společnosti tak průměrná domácnost, která plynem pouze vaří a ročně odebere do 1,89 MWh, ušetří ročně s novými ceníky oproti těm současným okolo 680 korun. Domácnosti, která plynem i ohřívá vodu a ročně odebere okolo osmi MWh plynu, pak celkově klesnou náklady o 2500 korun. Domácnostem, které plynem i topí a ročně odeberou okolo 15 MWh, klesnou celkové náklady zhruba o 4500 korun.

Ceníky od začátku letošního roku postupně snižují i další dodavatelé. Společnost ČEZ od poloviny února zlevnila své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za MWh. V řádu stokorun za MWh zlevňoval už také E.ON nebo epet. Od března zlevnila plyn v průměru o 6,1 procenta rovněž Pražská plynárenská a o stovky korun u tarifů s fixací také innogy. Někteří dodavatelé se zlevňováním vyčkávají, mimo jiné proto, že produkty nakoupili s předstihem za vyšší ceny.

Snižování cen je důsledkem postupného poklesu cen elektřiny a plynu na energetickém trhu. Cena ročního kontraktu na plyn na nizozemské burze, který je určující pro cenový vývoj pro konečné zákazníky, například letos v lednu klesla o 11 procent. Cena elektřiny na burze v Lipsku k dodání v příštím roce klesla o 12 procent.

Chladicí věže jaderné elektrárny

Jan Žižka: Jádro a obranný průmysl už nejsou pro Evropu tabu

Představy části evropských bankéřů, že jim financování obranného průmyslu a jaderné energetiky pokazí pověst, naráží na tvrdou realitu. Evropský kontinent ohrožuje agrese Ruska a Evropská unie zjišťuje, že dlouhodobě zanedbala své obranné kapacity, píše ve své analýze Jan Žižka, editor magazínu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek

František Novosad

Český průmysl potřebuje ruský plyn, říká sklář František Novosad

České sklo má na kahánku. Skláře drtí zejména drahé energie, na projektu Green Deal nenechají nit suchou. Do toho přišel vládní balíček, který mimo jiné zvyšuje daňové odvody za využívání plynu pro tavení skla. Skláři se bouří, žádají po vládě nějaká opatření. Nicméně, síla českých sklářů už není co bývala. „Dobré rady“ vlády, aby šetřili na energiích, skláře rozpalují do běla. „Buď jedu na sto procent, a sklo roztavím, nebo jedu na nulu,“ říká František Novosad, jeden z posledních matadorů českého sklářského byznysu, kdysi světově proslulého. Novosad vlastní sklárnu v Harrachově, historicky nejstarší provoz v Česku založený v roce 1712. Aby ekonomicky přežil, založil před dvaceti lety jeden z prvních minipivovarů v Česku.

Přečíst článek

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Statisícům Pražanů zlevní energie. PRE odtajnila ceník

Boj o zákazníky se u dodavatelů energií vyostřuje. Ceny jdou hluboko pod vládní strop. Nejnověji pokles cen oznámila Pražská energetika. Průměrná domácnost podle ní ušetří za rok jednotky tisíc.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme