Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do Arm chtějí investovat Apple či Nvidia. Výrobce čipů to může ocenit až na 55 miliard dolarů

Klienti vývojáře čipů Arm mají zájem o koupi akcií v rámci primární nabídky
ČTK
 ČTK

Zákazníci britského vývojáře čipů Arm Holdings, včetně firem Apple, Nvidia, Alphabet a Advanced Micro Devices, souhlasili, že investují do Arm v rámci primární nabídky akcií. Arm by mohla být oceněna na 50 až 55 miliard dolarů (1,1 až 1,2 bilionu korun). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Arm patří japonské společnosti Softbank a technologie britské firmy se nacházejí prakticky ve všech chytrých telefonech.

Reklama

Zájem o investici do Arm v rámci primární nabídky akcií, která by měla být největší v letošním roce, vyjádřily podle zdrojů také společnosti Intel, Samsung Electronics, Cadence Design Systems a Synopsys. S akciemi firmy by se mohlo začít obchodovat na americké burze Nasdaq 14. září.

Softbank má za cíl ocenit Arm na 50 až 55 miliard dolarů a klienti firmy již podle zdrojů souhlasili s investicí, která vychází z této ceny. Je možné, že cena bude nakonec vyšší, záležet bude na poptávce. I tak je to pokles proti minulému měsíci, kdy SoftBank získala podíl 25 procent v Arm, který ještě nevlastnila, od svého fondu Vision Fund. Tehdy byla Arm oceněna na 64 miliard dolarů.

Apple, Nvidia a další strategičtí investoři se dohodli, že v rámci primární nabídky akcií investují každý do Arm 25 milionů až 100 milionů dolarů.

Inflace a zadlužení jako tikající bomba. Argentině hrozí platební neschopnost i politické změny

V Argentině kulminují problémy s vysokou inflací a vysokým zadlužením. Mizerná ekonomická situace ovlivňuje domácí politiku a vznáší otázky nad kroky Mezinárodního měnového fondu, který je k argentinské finanční morálce benevolentní.

Přečíst článek

Reklama

Investice v rámci primární nabídky není spojena s místem ve správní radě ani s možností mít vliv na strategii firmy. Mohla by ale posílit vazby s klienty a ztížit případné převzetí Arm konkurencí v budoucnosti, uvedla agentura Reuters.

Arm s 99procentním podílem na trhu má téměř monopol v designu čipů pro chytré telefony. Návrhy společnosti Arm se používají u čipů, které vyrábí většina velkých světových polovodičových společností, včetně firem Intel, AMD, Nvidia či Qualcomm.

Design od firmy Arm se prosazuje ve smartphonech na úkor čipových systémům od Intelu – částečně proto, že spotřebovávají méně energie. Nyní se čipy podle designu Arm používají také v datových centrech a společnost Apple je používá ve svých počítačích Mac. Softbank koupila Arm v roce 2016 za 23,4 miliardy liber (zhruba 659 miliard korun), předtím se s jejími akciemi obchodovalo 18 let v Londýně i v New Yorku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos

Historická chvíle pro Amazon. Tržní hodnota firmy překonala hranici dvou bilionů dolarů

Přečíst článek
Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Dva se perou, třetí se směje. Nvidia je nejhodnotnější firmou, sesadila Apple i Microsoft

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme