Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do Arm chtějí investovat Apple či Nvidia. Výrobce čipů to může ocenit až na 55 miliard dolarů

Klienti vývojáře čipů Arm mají zájem o koupi akcií v rámci primární nabídky
ČTK
 ČTK

Zákazníci britského vývojáře čipů Arm Holdings, včetně firem Apple, Nvidia, Alphabet a Advanced Micro Devices, souhlasili, že investují do Arm v rámci primární nabídky akcií. Arm by mohla být oceněna na 50 až 55 miliard dolarů (1,1 až 1,2 bilionu korun). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Arm patří japonské společnosti Softbank a technologie britské firmy se nacházejí prakticky ve všech chytrých telefonech.

Reklama

Zájem o investici do Arm v rámci primární nabídky akcií, která by měla být největší v letošním roce, vyjádřily podle zdrojů také společnosti Intel, Samsung Electronics, Cadence Design Systems a Synopsys. S akciemi firmy by se mohlo začít obchodovat na americké burze Nasdaq 14. září.

Softbank má za cíl ocenit Arm na 50 až 55 miliard dolarů a klienti firmy již podle zdrojů souhlasili s investicí, která vychází z této ceny. Je možné, že cena bude nakonec vyšší, záležet bude na poptávce. I tak je to pokles proti minulému měsíci, kdy SoftBank získala podíl 25 procent v Arm, který ještě nevlastnila, od svého fondu Vision Fund. Tehdy byla Arm oceněna na 64 miliard dolarů.

Apple, Nvidia a další strategičtí investoři se dohodli, že v rámci primární nabídky akcií investují každý do Arm 25 milionů až 100 milionů dolarů.

Inflace a zadlužení jako tikající bomba. Argentině hrozí platební neschopnost i politické změny

V Argentině kulminují problémy s vysokou inflací a vysokým zadlužením. Mizerná ekonomická situace ovlivňuje domácí politiku a vznáší otázky nad kroky Mezinárodního měnového fondu, který je k argentinské finanční morálce benevolentní.

Přečíst článek

Investice v rámci primární nabídky není spojena s místem ve správní radě ani s možností mít vliv na strategii firmy. Mohla by ale posílit vazby s klienty a ztížit případné převzetí Arm konkurencí v budoucnosti, uvedla agentura Reuters.

Arm s 99procentním podílem na trhu má téměř monopol v designu čipů pro chytré telefony. Návrhy společnosti Arm se používají u čipů, které vyrábí většina velkých světových polovodičových společností, včetně firem Intel, AMD, Nvidia či Qualcomm.

Design od firmy Arm se prosazuje ve smartphonech na úkor čipových systémům od Intelu – částečně proto, že spotřebovávají méně energie. Nyní se čipy podle designu Arm používají také v datových centrech a společnost Apple je používá ve svých počítačích Mac. Softbank koupila Arm v roce 2016 za 23,4 miliardy liber (zhruba 659 miliard korun), předtím se s jejími akciemi obchodovalo 18 let v Londýně i v New Yorku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme