Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další rána pro ocelářský průmysl. Firma Vítkovice Steel prohloubila ztrátu

Vítkovice Steel
Vítkovice Steel
 ČTK

Ostravská hutní firma Vítkovice Steel prohloubila v roce 2022 svou ztrátu oproti roku 2021 o 314,5 milionu na 422,7 milionu korun.

Reklama

Tržby z prodeje výrobků a služeb podniku klesly meziročně o 2,63 miliardy, tedy 30 procent, na 6,1 miliardy korun, vyplývá z účetní závěrky podniku zveřejněné ve Sbírce listin, na kterou upozornil server e15.cz. Uvedl, že nahromaděná ztráta firmy z minulých let se přehoupla přes 7,5 miliardy korun.

Firma má problémy i kvůli tomu, že jí Finanční analytický úřad (FAÚ) v dubnu 2022 kvůli podezření na vlastnické propojení na Rusko zablokoval majetek v souvislosti se sankcemi proti Rusku kvůli válce na Ukrajině. Vedení podniku ale uvádí, že firma ruské vlastníky ze sankčních seznamů nemá. Firma může dále fungovat, nesmí ale být prodána nebo její podíly převedeny na jiného vlastníka.

Sanjeev Gupta

Guptovo ocelářské impérium je v problémech. A nejen v Česku

Ocelářská společnost Liberty Steel se potýká s problémy od pádu jejího hlavního věřitele Greensill Capital v roce 2021. Kromě Česka, kde vlastní Liberty Ostrava, čelí hospodářskému poklesu a dluhům také v Británii nebo Rumunsku.

Přečíst článek

Server e15 uvedl, že vlastní kapitál firmy se kvůli tomu propadl do minusu, poprvé od roku 2014, kdy ji ruský Evraz prodal skupině zahraničních investorů se sídlem na Kypru. Server uvedl, že ztráta roku 2022 podle ředitele Radka Strouhala vznikla v posledním čtvrtletí, kdy se podle vedení firmy náklady na plyn vyšplhaly do rekordních výšin, které podnik nebyl schopný pokrýt. „Hospodaření v loňském roce už bylo podle Strouhala pozitivnější, konkrétněji se ale vyjádřit nechtěl,“ uvedl server.

E15 na konci loňského roku napsala, že společnost Vítkovice Steel připravuje připravují vlastní návrh na insolvenci a rovnou i reorganizační plán. Akcie společnosti by podle něj měla převzít indická ocelářská skupina Vulcan Steel, s níž Vítkovice spolupracují na financování. „Podle zdrojů e15 tím Vítkovice Steel tehdy nechtěly řešit bankrot, ale prodej akcií, který jim jinak znemožňovalo preventivní opatření FAÚ,“ uvedl server. Nyní však Strouhal insolvenci považuje za nepravděpodobnou.

Americká ministryně financí Janet Yellenová v Číně

Americká ministryně financí brojí proti záplavě levných čínských výrobků

Spojené státy nebudou akceptovat záplavu čínských výrobků, které jsou na světovém trhu prodávány se ztrátou, jak se to stalo v minulosti, a nepřipustí, aby nová průmyslová odvětví byla decimována čínským dovozem. Americká ministryně financí Janet Yellenová to uvedla na závěr své čtyřdenní návštěvy Číny, kde se snažila prosadit, aby Peking omezil nadbytečné průmyslové kapacity.

Přečíst článek

„Šetření FAÚ nadále pokračuje, společnost v něm poskytuje maximální možnou součinnost. Reorganizace, o níž se aktivně spekulovalo na konci roku 2023, je zcela krajním řešením naší situace, a proto se management snaží hledat řešení jiná. Nicméně, situace s prodlužovaným šetřením FAÚ je pro nás velmi složitá,“ řekl serveru Strouhal.

Vítkovice Steel jsou tradičním evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli. Firma je největším výrobcem ocelových plechů v České republice a jediným výrobcem štětovnic, které se používají především při zakládání staveb a zpevňování břehů vodních cest. Podnik má přibližně 850 zaměstnanců. Firmu vlastní nadnárodní investiční fondy ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme