Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ocelářství v krizi. Zjevná spotřeba oceli v Česku je nejnižší za deset let

Zjevná spotřeba oceli v Česku byla ve třetím čtvrtletí nejnižší za deset let
Vítkovice Steel
 ČTK

Zjevná spotřeba oceli v Česku dosáhla v letošním třetím čtvrtletí 1,37 milionu tun, nejméně za posledních deset let, uvedla Ocelářská unie, která sdružuje podniky z hutnictví a ocelářství v ČR. Nízká spotřeba podle ní odráží nedobrou situaci v českém průmyslu a stavebnictví i stagnaci v Německu.

Reklama

Problémy českého, ale i evropského ocelářství jsou dlouhodobé. Za celý loňský rok klesla zjevná spotřeba oceli v Česku meziročně o více než milion tun, tedy zhruba 16 procent, na 6,6 milionu tun. Unie letos v březnu uvedla, že to byl největší pokles za posledních deset let. Šlo ale o pokles z vysokého základu, protože po covidovém propadu spotřeba v roce 2021 vyletěla nahoru. Předseda představenstva Ocelářské unie Daniel Urban uvedl, že i tak ale šlo o silný signál nejistoty v zákaznických odvětvích.

Výroba surové oceli v Česku loni meziročně klesla o 11 procent na 4,2 milionu tun a objem vývozu oceli z ČR o 18 procent na čtyři miliony tun. Export tak byl nejnižší od finanční krize v roce 2009. Vliv na výsledky měly podle unie boje po ruském vpádu na Ukrajinu, bezprecedentní ceny energií, vysoká inflace a drahé emisní povolenky.

Karel Pučelík: Proč s námi alarmující klima nic nedělá?

V Dubaji se v těchto dnech scházejí politici a klimatičtí odborníci, aby zamezili dalšímu plundrování planety. Jen tak od stolu to ale nepůjde. Pro změnu je důležitá politická vůle, ale i součinnost celého světa.

Přečíst článek

Letos se propad ještě více prohlubuje. Za první pololetí se výroba surové oceli v Česku meziročně snížila zhruba o 20 procent. S poklesem výroby se snižuje i objem vyváženého zboží z Česka - v prvním pololetí loňského roku činil objem vývozu 2,2 milionu tun, letos za stejné období už jen 1,9 milionu tun.

„S ohledem na ochlazující se ekonomiku ale významně klesl i objem dovážené oceli. Za první pololetí letošního roku tak objem činil takřka tři miliony tun, což představuje meziroční propad o více jak 500 tisíc tun,“ uvedla už dříve unie.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme