Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Guptovo ocelářské impérium je v problémech. A nejen v Česku

Sanjeev Gupta
ČTK
 ČTK

Ocelářská společnost Liberty Steel se potýká s problémy od pádu jejího hlavního věřitele Greensill Capital v roce 2021. Kromě Česka, kde vlastní Liberty Ostrava, čelí hospodářskému poklesu a dluhům také v Británii nebo Rumunsku.

Reklama

Loni ale podnik navzdory problémům s financováním zachránil před likvidací největší maďarskou ocelárnu Dunaferr, za niž nabídl 55 milionů eur (1,4 miliardy korun), a na začátku roku v ní obnovil provoz. Znovuzahájit výrobu se v polovině měsíce chystá i jeho polská dceřiná společnost.

Liberty Steel vlastní britský podnikatel indického původu Sanjeev Gupta. Je součástí Guptova rodinného konglomerátu GFG Alliance, který refinancuje své podnikání v oceli, hliníku a energetice poté, co v březnu 2021 zkrachovala společnost Greensill Capital. Na ni GFG spoléhala při financování svých obchodních aktivit.

Organizace IndustriAll Europe a IndustriAll Global, které zastupují pracovníky v těžebním, energetickém a zpracovatelském průmyslu v Evropě a po celém světě, vyzvaly podle serveru GMK Center k ukončení „nezodpovědného řízení“ společnosti British Liberty Steel a mateřské GFG Alliance. Více než 20 tisíc zaměstnanců v České republice, Polsku, Rumunsku, Belgii, Lucembursku, Itálii a Maďarsku je buď doma bez práce, nebo čeká na její další kroky, upozornil server.

Sanjeev Gupta, majitel, skupina Liberty

Zaměstnanci hutě Liberty dál zůstanou doma. Ale za méně peněz

Zaměstnanci Liberty Ostrava, kteří kvůli tomu, že provozy v podniku stojí, nechodí do práce, budou od pondělí po většinu času dostávat už jen 70 procent mzdy. Uvedl to řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Dosud dostávají 100 procent.

Přečíst článek

Liberty provozuje podniky v Evropě, Austrálii a ve Spojených státech. V Británii, kde má devět závodů, podepsala na konci března s věřiteli rámcovou smlouvu o zvýšení kapitálu. Díky ní plánuje zdvojnásobit tavicí kapacitu v závodě v Rotherhamu v severní Anglii na dva miliony tun ročně. Loni v lednu kvůli vysokým cenám energií Liberty pozastavila provoz ve dvou britských závodech a snížila produkci v Rotherhamu.

Loni v říjnu se objevily zprávy, že Liberty má problémy v Rumunsku. Více než desítku pohledávek za nezaplacené faktury tamní Liberty Galati nahlásili podle deníku Financial Times (FT) u odvolacího soudu její dodavatelé.

Adrian Popa, manažer společnosti Uni Steel, která dodává Liberty Galați suroviny, listu řekl, že jeho společnost podala insolvenční návrh kvůli údajně nezaplacenému dluhu ve výši jednoho milionu eur, „protože jsme neviděli jiné řešení“.

Jänschwalde

Uhlobaron Křetínský zelená. Nechal odstavit pět „uhelek“

Skupina EP Corporate Group (EPCG) miliardáře Daniela Křetínského, kterému byl často přisuzován také přídomek uhlobaron, ukončila na závěr března provoz pěti uhelných bloků na Slovensku a Německu. Z provozu vyřadila celkový instalovaný výkon 1910 megawattů (MW), což zhruba odpovídá výkonu jaderné elektrárny Temelín.

Přečíst článek

„Nemůžeme s nimi diskutovat. Odmítají zvedat telefony, odmítají odpovídat na maily,“ řekl Popa a dodal, že Guptova skupina Liberty Steel nedávno koupila maďarskou ocelárnu Dunaferr, zatímco dluhy vůči dodavatelům zůstaly nesplacené. „Nemají peníze na zaplacení dodavatelům, ale našli peníze na koupi jiné společnosti. Jak je to možné?“ divil se Popa.

Polská dceřiná společnost Huta Liberty Częstochowa se po několikaměsíční odstávce připravuje na obnovení výroby. Probíhají zkoušky zařízení a uzavírají se nové smlouvy s dodavateli. Odstávka trvala od prosince loňského roku a výroba by mohla být zahájena v druhé polovině tohoto měsíce, uvedl server wnp.pl. Podnik zavřeli kvůli dluhům vůči dodavatelům vody, vysokým cenám energií a poplatků za emise CO2 a kvůli špatné dostupnosti šrotu.

S problémy se potýká výroba oceli v celém světě. Tíží ji vysoké náklady na energie. Liberty Steel, kterou trápí nedostatek zakázek, provádí restrukturalizaci a uzavírá nové smlouvy s dodavateli energií.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme