Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Credit Suisse zaplatí miliardy v kauze, která odstartovala krizi v roce 2008

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka
iSTock
Dušan Kütner
duk

Problémy zmítaná banka Credit Suisse souhlasila s tím, že zaplatí 495 milionů dolarů (asi 12,5 miliardy korun) za vypořádání největšího zbývajícího případu souvisejícího s její úlohou při prodeji cenných papírů zajištěných hypotékami (RMBS) na bydlení v USA, které přispěly k finanční krizi v roce 2008. Uvedla to agentura Bloomberg.

Reklama

Švýcarská banka v prohlášení uvedla, že je „plně připravena “ na platbu, která vyřeší nároky spojené s více než deseti miliardami dolarů v dotyčných cenných papírech. Generální prokurátor státu New Jersey tvrdí, že v soudním sporu započatém v roce 2013 byla způsobena škoda ve výši tři miliardy dolarů, uvedl Bloomberg.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Credit Suisse se snaží očistit. Kvůli skandálu s praním špinavých peněz zcela obměnila top management

Novým finančním ředitelem švýcarské banky Credit Suisse se od 1.října stane Dixit Joshi. Změna nastane i na pozici provozní ředitelky skupiny, kterou se stane Francesca McDonagh, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

„Credit Suisse je potěšena, že dosáhla dohody, která bance umožňuje vyřešit poslední zbývající záležitost týkající se RMBS zahrnující nároky regulátora a největší ze zbývajících expozic na naší listině RMBS,“ uvedla společnost. 

Čekání na novou strategii banky

Investoři nyní bedlivě sledují banku předtím, než 27. října oznámí novou strategii, jejímž cílem je ukončit roky skandálů a ztrát, které narušily důvěru investorů. Prestižní banka se sídlem v Curychu bojovala několik posledních týdnů s problémy, neboť trhy zpochybňovaly její stabilitu uprostřed prudkého poklesu ceny jejích akcií. 

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Credit Suisse čelí propadu cen akcií, roční výhled je nejhorší v historii banky

Akcie Credit Suisse na burze v Curychu prudce klesají, dopoledne spadly až o 12 procent. Od začátku roku odepsaly zhruba 60 procent hodnoty a jsou na cestě vykázat nejhorší rok v historii této švýcarské banky sahající do roku 1856. Generální ředitel Ulrich Körner ale ujišťuje, že banka je finančně zdravá a že avizovaná restrukturalizace ji stabilizuje. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Akcie Credit Suisse dnes ráno na burze v Curychu stouply o 1,1 procenta na 4,47 švýcarského franku (asi 113,30 koruny). V letošním roce přitom akcie banky letos ztratily více než pětinu své hodnoty.  Na začátku října se její akcie propadly až o 12 procent a byly na cestě vykázat nejhorší rok v historii této švýcarské banky. Generální ředitel Ulrich Körner ale tehdy ujišťoval, že banka je finančně zdravá a že avizovaná restrukturalizace ji stabilizuje.

Credit Suisse patří mezi věřitele, kteří se brání proti nárokům z prodeje hypotečních cenných papírů, jejichž hodnota během krize v roce 2008 prudce klesla. Loni ale v podobné kauze zaplatila 600 milionů dolarů (asi 15,1 miliardy korun) za urovnání soudního sporu s MBIA Insurance právě ohledně hypotečních cenných papírů. Banky obecně čelily obvinění, že zkreslovaly kvalitu úvěrů na bydlení, na nichž jsou tyto cenné papíry založeny, aby získaly klienty, což zhoršilo dopad krize hypoték. 

Dlouhý seznam problémů

Credit Suisse však čelí delšímu seznamu právních problémů. Minulý týden se objevila nová právní rizika pro banku, když americké úřady zahájily vyšetřování, zda banka nepomáhala klientům skrývat aktiva.

Americký jih. Kolébka někdejší hypoteční krize je nyní inflačním epicentrem

Na americkém jihu to opět vře. Tentokrát nejsou důvodem rasové nepokoje ani kolabující nemovitostní trh, ale inflace. Ta se v jižních státech pohybuje výrazně nad průměrem zemí USA. Důvodů je hned několik, třeba i horší veřejná dopravní infrastruktura.

Přečíst článek

V Singapuru čeká Credit Suisse na výsledek soudu, který určí její odpovědnost za ztráty spojené s jejím údajně podvádějícím bankéřem. V červnu švýcarský nejvyšší soud vynesl bance verdikt v historickém případu týkajícím se praní špinavých peněz.

V únoru se také v médiích objevila zpráva, že z banky unikla data, která odhalují podrobnosti o účtech více než 30 tisíc klientů. Údajně jsou mezi nimi i drogoví dealeři, obchodníci s lidmi a další zločinci.

Investora Michaela Burryho ztvárnil ve snímku Sázka na nejistotu herec Christian Bale

Předpověděl krizi v roce 2008. Řítí se na nás další hrozba, míní investor Michael Burry

Muž, který předpověděl splasknutí amerického nemovitostního trhu a o němž vznikl oscarový film Sázka na nejistotu, zveřejnil na Twitteru šifrovanou zprávu, kterou zanedlouho poté smazal. Podle agentury Bloomberg šlo o varování před dalším hlubokým pádem trhů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Švýcarská národní banka v Bernu

I přes pád Credit Suisse švýcarská centrální banka opět zvýšila úrokové sazby

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme