Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Credit Suisse čelí propadu cen akcií, roční výhled je nejhorší v historii banky

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka
ČTK/AP
 ČTK

Akcie Credit Suisse na burze v Curychu prudce klesají, dopoledne spadly až o 12 procent. Od začátku roku odepsaly zhruba 60 procent hodnoty a jsou na cestě vykázat nejhorší rok v historii této švýcarské banky sahající do roku 1856. Generální ředitel Ulrich Körner ale ujišťuje, že banka je finančně zdravá a že avizovaná restrukturalizace ji stabilizuje. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Reklama

Akcie se dopoledne ocitly na 3,52 švýcarského franku, zatímco před rokem se pohybovaly těsně pod deseti franky. Krátce před finanční krizí v roce 2007 stála každá akcie téměř 90 franků.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Credit Suisse se snaží očistit. Kvůli skandálu s praním špinavých peněz zcela obměnila top management

Novým finančním ředitelem švýcarské banky Credit Suisse se od 1.října stane Dixit Joshi. Změna nastane i na pozici provozní ředitelky skupiny, kterou se stane Francesca McDonagh, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Körner se o víkendu snažil uklidnit zaměstnance i finanční trhy, protože cena pojištění proti úpadku banky se minulý týden začala výrazně zvyšovat. Mluvil o solidním kapitálovém vybavení a likviditě, ale připustil, že banka před zahájením nového plánu restrukturalizace čelí kritickému okamžiku. Banka chce plán oznámit 27. října.

Úvěrové swapy jsou nejvyšší od roku 2009

Cena takzvaných úvěrových swapů, od kterých se odvíjejí náklady na pojištění proti úpadku, se minulý týden zvýšily o 15 procent. Je tak nejvyšší od roku 2009, kdy vrcholila globální finanční krize. Zdroje agentury Bloomberg uvedly, že někteří klienti banky tato data využívají k tomu, aby kladli otázky, vyjednali si příznivější ceny anebo využili služeb konkurence. Banka se k těmto informacím nevyjádřila.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Soud pokutoval Credit Suisse za to, že umožnila pašerákům drog prát peníze

Švýcarský federální trestní soud shledal švýcarskou banku Credit Suisse a jejího bývalého zaměstnance vinnými z nedostatečného postupu proti praní špinavých peněz. Bance vyměřil pokutu dva miliony švýcarských franků (téměř 50 milionů korun).

Přečíst článek

Körner se stal šéfem Credit Suisse na konci července a už se musel vypořádat se spekulacemi, které kolují na trzích, s odchodem bankéřů i s pochybnostmi, jak na tom banka finančně opravdu je. Credit Suisse právě dokončuje plán, který pravděpodobně přinese zásadní změny ve fungování investičního bankovnictví a jehož součástí by mohlo být i snížení tisíců pracovních míst v následujících letech.

Cena úvěrových swapů dnes vystoupila na rekordních 293 bazických bodů. Když si tedy někdo bude chtít plně pojistit investici do dluhopisů Credit Suisse v objemu deseti milionů dolarů (251,5 milionu korun), bude ho roční pojištění stát 293 tisíc dolarů (téměř 7,4 milionu korun). To jsou téměř tři procenta investované částky. Na začátku letošního roku cena těchto swapů činila podle záznamů ICE Data Services 55 bazických bodů.

Tržní hodnota Credit Suisse klesla zhruba na 9,5 miliardy švýcarských franků, což znamená, že případný prodej dalších akcií výrazně naředí investici dlouhodobých držitelů akcií banky. Ještě loni na podzim tržní hodnota přesahovala 30 miliard franků.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Z Credit Suisse unikla data klientů. Údajně mezi ně patří drogoví dealeři a váleční zločinci

Z druhé největší švýcarské banky Credit Suisse unikla data, která odhalují podrobnosti o účtech více než 30 tisíců klientů. Údajně jsou mezi nimi i drogoví dealeři, obchodníci s lidmi a další zločinci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Aj Wej-Wej

Credit Suisse ruší účet Aj Wej-wejovi. Posluhuje Pekingu, tvrdí slavný umělec

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme