Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Z Credit Suisse unikla data klientů. Údajně mezi ně patří drogoví dealeři a váleční zločinci

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka
ČTK/AP
 ČTK

Z druhé největší švýcarské banky Credit Suisse unikla data, která odhalují podrobnosti o účtech více než 30 tisíců klientů. Údajně jsou mezi nimi i drogoví dealeři, obchodníci s lidmi a další zločinci.

Reklama

Únik citlivých údajů podle zahraničního tisku signalizuje možnost, že finanční ústav nedostatečně prověřoval mnohé své zákazníky. Credit Suisse v prohlášení uvedla, že "důrazně odmítá obvinění a narážky týkající se obchodních praktik banky".

Süddeutsche Zeitung obdržel údaje anonymně prostřednictvím zabezpečené digitální schránky před více než rokem. Uvedl, že není jasné, zda zdrojem byl jednotlivec nebo skupina. Noviny za data neposkytly žádné platby ani sliby. Deník uvedl, že vyhodnotil údaje od 40. let 20. století až do minulého desetiletí společně s projektem OCCRP a desítkami mediálních partnerů včetně amerického listu The New York Times a britského deníku The Guardian.

Kanye West

Génius, nebo šílenec? Kanye West je hvězdou Netflixu a nabízí revoluční přehrávač hudby

Jen málo lidí pomohlo proměnit hudební branži jako Kanye West. Kdysi hitmaker pro slavnější kolegy se v polovině nultých let rozhodl sám vyjít s kůží na trh a od té doby vydal desítku alb, které zbořily hitparády, dostaly se mezi nejlepší nahrávky všech dob. A sám West se stal globální celebritou, prodal přes 160 milionů desek a vydělal miliardy dolarů. Překvapivě nikoli hudbou, ale teniskami.

Přečíst článek

Zkorumpovaní autokrati nebo lidé podezřelí z válečných zločinů jsou možní klienti  švýcarské banky

Banka podle zahraničního tisku jako klienty přijala "zkorumpované autokraty, lidi podezřelé z válečných zločinů, obchodníky s lidmi, drogové dealery a další zločince".

Credit Suisse uvedla, že obvinění jsou "převážně historická" a že "popis těchto záležitostí je založený na částečných, nepřesných nebo vybraných informacích vytržených z kontextu, což vede k tendenčnímu výkladu obchodního chování banky".

Banka sdělila, že prověřila velké množství účtů, které by mohly souviset s obviněními. Přibližně 90 procent z nich "je dnes uzavřených nebo byly v procesu uzavírání před obdržením tiskových dotazů, více než 60 procent z nich bylo uzavřeno před rokem 2015".

Meta Platforms, matka Facebooku

Facebook se na burze propadl jako žádná jiná firma v historii. Vyplatí se teď nakupovat jeho akcie?

Akcie Facebooku, respektive jeho majitele, společnosti Meta Platforms, přišly začátkem února 252 miliard dolarů své tržní hodnoty během jediného dne.

Přečíst článek

Pokud jde o účty, které zůstávají aktivní, banka uvedla, že je spokojená s kontrolami, které v případě těchto klientů provedla. Sdělila také, že zákon jí brání komentovat "potenciální vztahy s klienty".

Švýcarsko se v posledních letech snaží zbavit své pověsti ráje daňových úniků, praní špinavých peněz a zpronevěry státních prostředků, což jsou praktiky, které se provádějí prostřednictvím zneužívání politiky bankovního tajemství. Příslušné švýcarské zákony stále vyvolávají kritiku.

Deník Süddeutsche Zeitung zveřejnil výňatek z prohlášení anonymního zdroje, který mu data poskytnul. "Domnívám se, že švýcarské zákony o bankovním tajemství jsou nemorální. Záminka ochrany finančního soukromí je pouze fíkovým listem, který zakrývá hanebnou roli švýcarských bank jako spolupracovníků daňových úniků," stálo v prohlášení.

Brno, hlavní nádraží v Brně

Dalibor Martínek: Nešťastné Brno. Kdy se dočká svého věhlasu? Snad napřesrok

Brno se stane středobodem evropského systému rychlovlaků. Asi tak za deset, spíš patnáct let. Plány už jsou hotové. Z Prahy do Brna za jednu hodinu. Přes Brno se bude rychlovlakem jezdit do Vídně, na Slovensko, do Polska.

Přečíst článek

Gabriel Boric, nastupujícímu prezidentovi Chile je 35 let

Chilské byznys elity narazí na „levicového hrdinu“. Nastupující prezident jim zvýší daně

Během dvou měsíců od svého zvolení dal nastupující levicový prezident Gabriel Boric ekonomickým elitám najevo, že budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. S tím ale souhlasí i představitelé odcházející vlády. Jihoamerická země čelí rostoucímu sociálnímu napětí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme