Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Credit Suisse ruší účet Aj Wej-wejovi. Posluhuje Pekingu, tvrdí slavný umělec

Aj Wej-Wej
ČTK
Viliam Buchert

Pozoruhodná kauza se v minulých dnech rozpoutala kolem Credit Suisse a čínského umělce, disidenta a aktivisty Aj Wej-weje. Banka totiž hodlá zrušit účet jeho nadace založené na podporu umění a lidských práv ve Švýcarsku. Odůvodnění? Aktivista má v Číně zápis v „rejstříku trestů“. Jenže nic takového není pravda.

Reklama

Aj Wej-wej, který je známý po celém světě svými architektonickými projekty (podílel se například na olympijském stadionu Ptačí hnízdo v Pekingu), výtvarnou a sochařskou tvorbou i natáčením kontroverzních filmových dokumentů, přešel do protiútoku a obvinil banku z kolaborace s pekingským komunistickým režimem.

Kauzu se zrušením účtu v bance Credit Suisse pře několika dny popsal na odborném uměleckém webu Artnet.com ve vlastním článku. A reakce mnoha světových médií a umělců na sebe nenechala dlouho čekat.

„Na jaře letošního roku jsem dostal překvapivé oznámení od banky Credit Suisse, že zruší účet mé nadace ve Švýcarsku. Napsali, že to dělají v souladu se svojí novou politikou rušení účtů lidí, kteří mají zápis v trestním rejstříku,“ napsal Aj Wej-wej na webu Artnet.

 

"Farma" na těžbu kryptoměn

Smyčka se utahuje. Čína stupňuje tažení proti těžařům kryptoměn

Čína stupňuje tažení proti kryptoměnám. Už v květnu se zaměřila na takzvanou těžbu a obchodování s nejznámější kryptoměnou bitcoin a o víkendu zablokovala na sociálních sítích účty, které propagovaly kryptoměny. Analytici a kontrolní orgány podle agentury Reuters očekávají, že přijde další zátah - tentokrát bude chtít Peking navázat nelegální kryptoměnové aktivity přímo na trestní zákoník.

Přečíst článek

Banka tak podle všeho reagovala na falešné informace čínských úřadů. Wej je proto velmi rozezlen, protože nic v žádných oficiálních čínských zprávách a dokumentech není k nalezení. „Kdyby si banka splnila alespoň trochu domácích úkolů, tak by věděla, že jsem nikdy v Číně nebyl formálně obviněn, natož odsouzen,“ říká Aj Wej-wej.

Ten za zrušením účtu vidí některé nové aktivity Credit Suisse v Číně, kde se tato finanční instituce snaží rozšířit své působení a nalákat nové movité klienty. A u toho podle všeho jde na ruku čínským úřadům, které vedou s Wejem dlouhodobou válku, protože umělec kritizuje otevřeně čínský totalitní režim.

Už v roce 2011 byl Wej čínskými úřady zadržen, zbit a 81 dní strávil neznámo kde. Pak byl čtyři roky v domácím vězení a po nátlaku světového společenství mu bylo v roce 2015 povoleno emigrovat. Nebyl ale, jak se snaží naznačit Credit Suisse, v Číně nakonec ani obviněn, ani odsouzen. Do roku 2018 žil a pracoval v Berlíně. V srpnu toho roku nechaly úřady také zcela zničit jeho domácí ateliér v Číně. Dnes žije Wej v Portugalsku. Kromě jiného dostal v roce 2012 Cenu Václava Havla za kreativní disent, kterou mu udělila organizace Human Rights Foundation.

Švýcaři se nekritizují

Aj Wej-wej tvrdí, že podobný nátlak na něj ohledně účtů kvůli jeho kritickému postoji k režimu v Číně už vyvíjely v minulosti také banky v Německu a Hongkongu.

Když Credit Suisse zjistilo, že Wej nebyl v Číně odsouzen, tak úředníci banky zavolali 24. června jeho nadaci a rozhodnutí o co nejrychlejším zrušení účtu vysvětlili tím, že se mohl dopustit zločinu „hanobení“ přímo ve Švýcarsku. Odvolávali se na jeho rozhovor z 18. června letošního roku pro deník 20–Minuten. V něm Aj Wej-wej tvrdě kritizoval Švýcary za jejich některé protiimigrační postoje. Vyvolalo to v zemi i vlnu nesouhlasu a někteří švýcarští politici to označili za „hanobení“. Čínský umělec na to reagoval tím, že jen demokraticky vyjádřil svůj názor a že vždy bude stát na straně svobody a že se v tom nikdy nenechá nikým vydírat.

Miliardář George Soros

Investiční titáni BlackRock a George Soros se přou o Čínu

Investovat v Číně, nebo se druhé největší ekonomice světa obloukem vyhnout? O to se hádají vlivní investoři George Soros a největší asset manager světa BlackRock.

Přečíst článek

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

>>>>>>Zajímáte se o dění v Číně? Čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme