Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ obdržel nabídky na dostavbu Dukovan, uchazeči jsou tři

O stavbu nového bloku v Dukovanech se ucházejí tři firmy: Francouzská EDF, jihokorejská KHNP a severoamerický Westinghouse.
ČEZ

Francouzská EDF, jihokorejská KHNP a severoamerický Westinghouse předložili prvotní nabídky na výstavbu jaderného bloku v Dukovanech.

Reklama

Energetická společnost ČEZ obdržela tři nabídky na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Zájem mají podle očekávání francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. ČEZ nyní nabídky zanalyzuje a bude o nich s uchazeči dál jednat. Finální nabídky by zájemci měli podat do konce září příštího roku. Dnes o tom informovala společnost ČEZ, která má tendr na starosti. Konkrétní podmínky nabídek firma neuvedla. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

Projekt by měl být největší investicí České republiky v novodobé historii, podle zástupců vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard korun v cenách z roku 2020. Přesná cena bude známa až po ukončení soutěže.

Temelín

Bez jádra to nepůjde. Dukovany a Temelín téměř vyrovnaly rekordní výrobu elektřiny

Díky modernizaci stávajících bloků českých jaderných elektráren se povedlo zvýšit výrobu jaderné energie stejně, jako by přibyl celý nový blok Dukovan, uvedl šéf ČEZ Daniel Beneš.

Přečíst článek

Jaderná elektrárna Dukovany

Zásoba paliva pro Dukovany dojde za tři roky. ČEZ ho nakupoval v Rusku, nahrazení bude problém

Za hlavní potenciální rizika pro společnost ČEZ kvůli ruské invazi na Ukrajinu lze považovat zejména dopady situace a uvalených sankcí na zajištění dodávek jaderného paliva pro české jaderné elektrárny, zajištění údržby výrobních zařízení, zajištění nákupu plynu pro koncové zákazníky a plnění závazků obchodních společností z titulu uzavřených komoditních kontraktů. Skupina ČEZ jako subjekt kritické infrastruktury přijala veškerá bezpečnostní opatření, řekl předseda představenstva Daniel Beneš.

Přečíst článek

„Vnímáme, že uchazeči mají silný zájem o stavbu nového jaderného zdroje v České republice. Od zahájení tendru v březnu tohoto roku vidíme pečlivou přípravu od všech uchazečů. Sestavili silné týmy na tuto zakázku, měli řadu upřesňujících dotazů, absolvovali návštěvu dukovanské lokality,” uvedl dnes člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Finální nabídky příští rok

Úvodní nabídky jsou podle ČEZ podkladem pro nadcházející vyjasňování technických a komerčních parametrů. Pro samotný výběr dodavatele však sloužit ještě nebudou. „Finální nabídky očekáváme na konci září příštího roku. Poté nabídky vyhodnotí firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ a následně hodnotící zprávu předloží ke schválení státu. Předpokládáme, že smlouvy budou finalizovány v roce 2024,” doplnil Pleskač.

Francouzská EDF, jihokorejská KHNP a severoamerický Westinghouse projevovaly zájem o stavbu v Dukovanech už dříve, jejich nabídky tak nejsou překvapením. Stát si od nich už před zahájením aktuálního tendru vyžádal vyplnění bezpečnostních dotazníků. Cílem bylo zhodnotit všechny potenciální dodavatele a získat informace potřebné pro zajištění bezpečnostních zájmů. V minulosti se hovořilo také o zájmu ruské společnosti Rosatom a čínské firmy CGN. Ty se však nakonec stát z bezpečnostních důvodů rozhodl do tendru nepozvat.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku.

Jaderné elektrárny produkují zhruba třetinu veškeré elektřiny vyrobené v Česku. Loni dodaly Dukovany a Temelín do přenosové soustavy 30,73 terawatthodiny (TWh) elektřiny, meziročně o tři procenta více. Téměř tak vyrovnaly dosud rekordní rok 2013, kdy oba české jaderné zdroje vyrobily 30,75 TWh energie.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Není čas na experimenty, náš reaktor jako jediný funguje, říká Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme