Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český průmysl zrychlil svůj meziroční růst, stavebnictví od ledna klesá, uvedl Český statistický úřad

Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi
ČTK
 ČTK

Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zrychlila meziroční růst na 1,4 procenta z dubnových 1,2 procenta. Stejně jako v dubnu stoupla výroba aut a klesla produkce ve většině ostatních průmyslových odvětví. Uvedl to Český statistický úřad. Ten přidal i údaje z oblasti českého zahraničního obchodu, který skončil v květnu v přebytku 11,8 miliardy korun. Stavební výroba v Česku podle ČSÚ v květnu meziročně klesla o 2,7 procenta. Nižší byla produkce v pozemním stavitelství.

Reklama

Výroba aut stoupla

Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zrychlila meziroční růst na 1,4 procenta z dubnových 1,2 procenta. Stejně jako v dubnu stoupla výroba aut a klesla produkce ve většině ostatních průmyslových odvětví. Opět ubylo zakázek v průmyslu, jejich hodnota meziročně klesla o 4,4 procenta. Meziměsíčně se průmyslová produkce zvýšila o 1,6 procenta.

"K mírnému růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, kde produkce vzrostla i meziměsíčně. Růst zaznamenala jak výroba automobilů, tak jejich dílů. Plánované odstávky a nižší produkce uhelných elektráren ovlivnily pokles ve výrobě elektřiny, plynu a tepla," uvedl ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

"Průmyslová výroba v Česku svým květnovým výkonem pozitivně překvapila. Tuzemský průmysl vytahuje do černých čísel automobilová výroba, která těží ze zlepšení situace v mezinárodní logistice. Zpřetrhané dodavatelsko-odběratelského řetězce se scelují, což tuzemským automobilkám umožňuje rozjet výrobu na vyšší obrátky a uspokojovat odloženou poptávku, nahromaděnou ještě z dobu covidu a jeho odeznívání. Květnová výroba aut v Česku byla druhá nejsilnější od začátku roku 2020, kdy začínala covidová krize. Za celý letošní rok by měl v černých číslech skončit průmysl jako celek, když si oproti loňsku dle předpokladu polepší o 1,9 procenta," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

O pětinu byla proti loňskému květnu nižší produkce v těžbě a dobývání, a to zejména kvůli snížení těžby hnědého uhlí. Dvouciferným tempem klesla také výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, chemický průmysl a výroba základních kovů a slévárenství. Výrazně naproti tomu vzrostla produkce ostatních dopravních prostředků a zařízení, pomohlo dokončení dlouhodobých zakázek.

Továrna SIAC MOTOR

Čínská automobilka SAIC Motor má v plánu postavit továrnu v Evropě

Největší čínská automobilka SAIC Motor má v plánu postavit svou továrnu v Evropě. Vyrábět se v ní mají pouze automobily na elektrický pohon, píše server BBC News. Čínský koncern vlastní anglickou značku MG, výroba těchto vozů v Británii však skončila v roce 2016. Čínská automobilka tvrdí, že v loňském roce prodala v Evropě přes 100 tisíc vozů.

Přečíst článek

Víc než čtyřprocentní meziroční pokles hodnoty nových zakázek je nejvyšší od léta 2020, upozornila vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová. "Nejvýznamněji jej ovlivnil dvouciferný pokles hodnoty nových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství a v chemickém průmyslu," dodala. Meziročně naopak mírně vzrostla hodnota nových zakázek ve výrobě motorových vozidel a objednávky v posledních měsících přibývají v oděvním a farmaceutickém průmyslu.

Nové zakázky ze zahraničí se v květnu meziročně snížily o 4,7 procenta, tuzemské klesly o 3,9 procenta. Proti dubnu hodnota nových průmyslových zakázek stagnovala.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v květnu meziročně snížil o 1,7 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 11,1 procenta.

České stavebnictví od ledna klesá

Stavební výroba v Česku v květnu meziročně klesla o 2,7 procenta. Nižší byla produkce v pozemním stavitelství, což jsou stavby budov, i v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí. Ve srovnání s dubnem tuzemská stavební výroba o jedno procento vzrostla.

Naposledy české stavebnictví v meziročním srovnání stouplo v lednu, následující čtyři měsíce klesá. V květnu nicméně meziroční pokles zpomalil na 2,7 procenta z dubnových 6,4 procenta.

"V květnu stavební produkce ve srovnání s dubnem rostla o 1,0 procento. Meziročně zmírnila svůj pokles a byla nižší o 2,7 procenta. K tomuto poklesu přispěly inženýrské i pozemní stavby," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Objekt Sphere v Las Vegas se představil světu

Las Vegas osvítily miliony LED světel. Světu se na Den nezávislosti představil projekt Sphere

V Las Vegas byla při oslavách Dne nezávislosti představena nová monumentální atrakce. Předběžnou premiéru, při které město v poušti osvítilo 1,2 milionu LED světel, si odbyla více než sto metrů vysoká stavba nazvaná Sphere. Ta bude od konce září, kdy jí prvním koncertem pokřtí slavní irové U2, sloužit mimo jiné jako koncertní síň pro 18 600 diváků. Už nyní však stavba, považovaná za největší kulovitou strukturu na planetě, nabídla fascinující podívanou.

Přečíst článek

Produkce v pozemním stavitelství se meziročně snížila o 1,5 procenta, v inženýrském stavitelství klesla o 5,8 procenta.

Stavební úřady vydaly v květnu 7088 stavebních povolení, což bylo meziročně o 11,4 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 57,8 miliardy korun a ve srovnání s loňským květnem vzrostla o 16,1 procenta.

V květnu se začalo stavět 3451 bytů, což je meziročně o třetinu méně. "Tento pokles je do značné míry ovlivněn vysokou srovnávací základnou. Loni v květnu byl zahájen rekordní počet bytů," vysvětlil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 3,1 procenta, bylo jich 2966.

Stavební firmy podle statistiků i nadále trápí nedostatek pracovníků. Průměrný počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně snížil o 0,7 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v květnu meziročně vzrostla o 11,3 procenta.

Zahraniční obchod skončil v přebytku

Zahraniční obchod Česka skončil v květnu v přebytku 11,8 miliardy korun. Proti loňskému květnu se výsledek zlepšil o 39,6 miliardy korun. Ke zlepšení obchodní bilance přispělo zejména meziroční snížení schodku obchodu s ropou a zemním plynem a zvýšení vývozu motorových vozidel.

Vývoz v květnu meziročně klesl o 3,3 procenta na 379,3 miliardy korun. Dovoz se snížil výrazněji, proti loňsku byl o 12,5 procenta nižší a činil 367,5 miliardy korun. Letošní květen měl o jeden pracovní den méně než loňský. Meziměsíčně se po sezonním očištění snížil export o 0,3 procenta. Import ve srovnání s dubnem klesl o 0,7 procenta.

"Po více než dvou letech klesl meziročně ve stejném měsíci vývoz i dovoz, přesto kvůli vyššímu tempu poklesu u dovozu zůstala obchodní bilance i nadále kladná. U vývozu se na poklesu podílely především základní kovy, chemické látky a chemické přípravky, u dovozu pak zejména ropa a zemní plyn," uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

"Sílící automobilová výroba je vzpruhou také zahraničnímu obchodu Česka. Vedle oživení autoprůmyslu je dramatické zlevnění energií dalším zdrojem zlepšování salda českého zahraničního obchodu. Nepříznivě se naopak projevuje pokles cen elektřiny na evropských trzích, jenž nastává ruku v ruce s poklesem ceny plynu. Česko ovšem patří k největším vývozcům elektřiny v Evropě, takže na jeho zahraniční obchod doléhá její zlevnění nepříznivě. Přesto letos český zahraniční obchod vykáže výrazně lepší výsledek než loni. Zatímco loni vykázal deficit zhruba 200 miliard korun, letos by měl skončit mírně „v plusu“, na úrovni takzvané „černé nuly“, konkrétněji v přebytku zhruba pěti až deseti miliard korun," doplnil ekonom Lukáš Kovanda.     

Jeden „turek“ nestačí. Trendem u firem je lákat zaměstnance na kvalitní značky

Jeden „turek“ nestačí. Trendem u firem je lákat zaměstnance na kvalitní značky

Káva je jednou z nejobchodovanějších komodit na světě. Její pěstování a zpracování zaměstnává přes sto milionů lidí a každou vteřinu se na planetě vypije více než 26 tisíc šálků kávy. Češi dosud nepatřili mezi kávové fajnšmekry a mnoho z nich si stále vystačí s tradiční tureckou kávou. Nyní se však trend mění. Ve firmách i domácnostech se prosazují moderní kávovary.

Přečíst článek

K meziročnímu zlepšení bilance zahraničního obchodu přispělo zejména snížení schodku obchodu s ropou a zemním plynem o 18,4 miliardy korun. Projevily se zde nižší ceny na světových trzích i snížení dováženého objemu surovin. Příznivý vliv na bilanci mělo i snížení deficitu obchodu se základními kovy o 6,5 miliardy korun a zvýšení přebytku obchodu s motorovými vozidly o 6,1 miliardy korun.

Negativně na bilanci působilo meziroční zhoršení salda obchodu s elektřinou o 2,7 miliardy korun. O 1,8 miliardy korun se prohloubil deficit obchodu s elektrickými zařízeními, přebytek obchodu s produkty lesnictví a těžby dřeva se snížil o 1,4 miliardy korun.

Za prvních pět měsíců dosáhl přebytek obchodní bilance 64,1 miliardy korun. Loni byl ve stejném období zahraniční obchod ve schodku 68 miliard korun. Vývoz za prvních pět měsíců meziročně vzrostl o 5,7 procenta, dovoz klesl o 1,7 procenta.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme