Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gastronomické cestování: Kam za dobrým jídlem?

Gastronomické cestování: Kam za dobrým jídlem?
Pixabay
Komerční spolupráce

Jídlo je perfektní motivace pro cestování. Každá kultura má své tradiční pokrmy a nápoje. Koření, suroviny a způsob přípravy - to vše se v místní kuchyni odráží. Vybrali jsme pro vás 4 lokality, kam se vyplatí za jídlem a kulturou vycestovat a objevit nepoznané.

Reklama

Milujete jídlo a chcete si rozšířit vaše gastro obzory? Nestačí vám zajít do restaurace ve městě, naopak si opravdu přejete cizí kuchyni poznat a užít si tradiční přípravu? V tom případě pro vás máme 4 destinace, do kterých si raději vezměte o číslo větší džíny, protože v těchto kuchařských rájích to bude potřeba.

Thajská kuchyně se netradičních kombinací nebojí

Thajská kuchyně je známá svou jedinečnou kombinací sladkých, slaných, kyselých a ostrých chutí. Ale věděli jste, že tyto chutě se často objevují v jednom pokrmu? Komplexnost a bohatost pramení z čerstvých surovin, bylinek a koření, které jsou v regionu hojně dostupné.

Rýže, zejména jasmínová, je základním stavebním kamenem většiny thajských jídel. Koření a bylinky jako je citronová tráva, limetové listy, koriandr dodávají jídlu charakteristickou vůni a chuť. Chilli je také stěžejní součástí mnoha pokrmů, a to v různých formách a stupních pálivosti. Thajská kuchyně také často využívá ryby a mořské plody, zejména v podobě rybí omáčky, která je základním dochucovadlem mnoha jídel.

Mezi tradiční pokrmy patří Pad Thai, což je směs nudlí, zeleniny, vajec a často krevet nebo kuřecího masa. Tom Yum Goong je pikantní krevetová polévka s citronovou trávou a kokosem. Green Curry je krémové kari s kuřecím masem, zeleninou a bylinkami. Som Tam je osvěžující salát z papáji s chilli, česnekem, limetkou a rybí omáčkou. A jako sladká tečka je Mango Sticky Rice, dezert z lepkavé rýže podávaný s mangem a sladkou kokosovou omáčkou.

Thajsko je oblíbenou dovolenkovou destinací díky krásným plážím, azurově modrému moři a bohatému kulturnímu dědictví. Můžete si užít relaxaci na pláži, potápění a ochutnat autentickou thajskou kuchyni plnou exotických chutí.

Mexičané mají rádi, když jídlo křupe

Mexická kuchyně je světově proslulá svým bohatým kulturním dědictvím, které kombinuje prvky původních prekolumbijských kultur se španělskými vlivy. Tato směs dává vzniknout kulinářským skvostům, které pohladí vaše chuťové buňky. Je to kuchyně, kde se barvy a aroma mísí v dokonalé harmonii.

Základem mexické gastronomie je kukuřice, z níž se vyrábějí tradiční tortilly. Pro cestovatele, kteří hledají autentický zážitek, je návštěva místního trhu s kukuřicí a dalšími surovinami skvělým způsobem, jak se ponořit do místní kultury. Fazole, různé odstíny chilli papriček, svěží rajčata a krémové avokádo jsou dalšími pilíři této kuchyně. A jaké koření dodává mexickým pokrmům tu nezaměnitelnou chuť? Koriandr, oregano, kmín a česnek.

Pokud jde o jídlo, Mexiko nabízí několik regionálních specialit, které cestovatelé nemohou opomenout. Tacos z Oaxacy, guacamole z Puebla nebo enchiladas ze středního Mexika jsou jen některé z nich. Pro ty, kteří hledají autentický zážitek, doporučujeme navštívit tradiční mexické restaurace nebo "taquerias", kde místní šéfkuchaři připravují tradiční pokrmy s láskou a vášní.

A milovníci sladkostí? I v Mexiku si přijdou na své. Churros, křupavé těsto posypané sladkým cukrem a aromatickou skořicí, nebo tres leches, vláčný koláč nasáklý třemi druhy mléka, nesmíte při své návštěvě vynechat.

Japonsko není známé jen pro sushi

Japonská kuchyně je nejen kulinářským uměním, ale také zrcadlem kultury a tradic země. Její chutě a textury jsou výsledkem staletí vývoje a odrážejí hluboký respekt k přírodě a surovinám.

Rýže je nejen základem mnoha pokrmů, ale také duchovním symbolem Japonska. Vedle ní hrají klíčovou roli čerstvé ryby, mořské plody, tofu a tradiční ingredience jako mořská řasa nori a sojová omáčka. A jaké koření dodává japonským pokrmům tu nezaměnitelnou chuť? Wasabi, zázvor, pepř, sezam a kurkuma.

Pro cestovatele hledající autentický gastronomický zážitek je návštěva místní "izakaya" (tradiční japonská hospoda) nebo "sushi-ya" (sushi restaurace) nezbytností. Zde můžete ochutnat tradiční pokrmy jako sushi, sashimi nebo ramen. A pokud hledáte něco rychlého na cestu, "bento" krabička s různými pokrmy je ideální volbou.

Japonsko je také známé svými tradičními nápoji. Saké (rýžové víno) je jen jedním z mnoha nápojů, které můžete v zemi vyzkoušet. A pokud jste milovníkem čaje, nenechte si ujít ceremoniální pití čaje, což je hluboce zakořeněná tradice.

Bez aromatického koření by to v Indii nešlo

Základem indického jídelníčku je rýže a pšeničné produkty, jako jsou chapati a naan. Pro cestovatele, kteří chtějí ochutnat autentickou indickou kuchyni, je návštěva místního trhu nezbytností, kde můžete objevit čerstvé ingredience a koření. Čočka, fazole a bohaté směsi koření, včetně kurkumy, koriandru a kardamonu, tvoří srdce mnoha tradičních pokrmů.

Pokud hledáte typické indické jídlo, curry je trefou do černého. Ať už je z masa, ryb nebo zeleniny, každý region Indie má svou vlastní verzi. Biryani, aromatická rýže s masem nebo zeleninou, je dalším oblíbeným pokrmem. A pro rychlé občerstvení? Zvolte samosu a pakoru. A pokud máte rádi sladké, ochutnejte gulab jamun, kuličky ze sušeného mléka polité sirupem.

Pro ty, kteří chtějí prozkoumat více, Indie nabízí bohatou paletu tradičních nápojů. Chai, kořeněný čaj s mlékem, je nejen oblíbeným nápojem, ale také součástí indické kultury a tradice.

Pavel Maurer: Bublinky nevadí. Jednou provždy, zuby se po nich víc nekazí

Žádná celulitida, zubní kaz či žaludeční vředy. Pokud máte rádi vodu s bublinkami, klidně ji pijte. Nebojte se děsivých fám o perlivé vodě, jsou to především vybájené mýty, upozorňuje gastroinfluencer Pavel Maurer.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Proč hruška od českého farmáře chutná líp, než ta z Jižní Afriky

Určitě to znáte. Dovážená, ještě téměř zelená rajčátka balená v plastové vaničce, která na pult supermarketů putovala stovky kilometrů, nemohu konkurovat šťavnatým, voňavým a zralým rajským jablíčkům ze zahrady. Čeští pěstitelé se nyní rozhodli označovat svou produkci společnou ochrannou známku, která má být zárukou kvality a lokálnosti. Nad významem tohoto počinu se zamýšlí gastroinfluencer Pavel Maurer ve svém pravidelném sloupku pro Newstream.

Přečíst článek

V Jižní Koreji schválili zákon zakazující konzumaci a prodej psího masa

Pavel Maurer: Konec psího guláše. Jihokorejci schválili přelomový zákon

Dáte si dnes k večeři „smažené artyčokly“ nebo raději „kokršpanělské ptáčky“? Ne, věřte mi, že jako Evropan a též vlastník a milovník několika psů vůbec nechci zlehčovat horkou až trochu bulvární zprávu, která obletěla celou naší planetu. A sice že v Jižní Koreji před pár dny schválili zákon zakazující konzumaci a prodej psího masa, chování a porážení psů pro tyto účely, uzavření „psích restaurací“ atd.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme