Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi loni prosázeli 393 miliard. Hlavně na automatech

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Podíl kurzových sázek uzavřených online loni v Česku meziročně vzrostl o 2,1 procentního bodu na 94,4 procenta. Klienti v kurzových sázkách prosázeli celkem 84 miliard korun, meziročně o 1,1 procenta méně.

Reklama

Objem sázek na internetu meziročně stoupl o 1,2 procenta na 79,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Generálního finančního ředitelství. Podle zástupců sázkových kanceláří způsobilo nárůst podílu internetových sázek hlavně uzavření poboček kvůli koronaviru.

Lidé v Česku loni prosázeli 393,1 miliardy korun, meziročně o procento více. Objem vyplacených výher vzrostl o 2,1 procenta na 218,2 miliardy korun. Největší podíl, více než 70 procent, připadal stejně jako v roce 2019 na takzvanou technickou hru, tedy především automaty. Na druhém místě byly kurzové sázky, které loni tvořily 21,4 procenta všech sázek.

Výkyv způsobila pandemie

„Dílčí změna v loňském roce ve prospěch on-line je logickým důsledkem situace, kdy byla po řadu týdnů s ohledem na koronavirová opatření velká většina naší obchodní sítě mimo provoz. Sázkaři se každopádně do poboček vracejí, ty dál hrají důležitou roli i jako servisní místo pro on-line zákazníky. Podobný efekt se nicméně projeví i v datech za letošní rok, kdy jsme poprvé od začátku roku mohli naše provozovny alespoň ve formátu sázkového okénka otevřít až v polovině dubna a plný provoz obnovili až začátkem května,“ sdělil mluvčí Fortuny Petr Šrain.

U Tipsportu je podle mluvčího společnosti Jiřího Hadravy podíl sázkařů na pobočkách v posledních letech stabilní. „Když započítáme měsíce, kdy měly pobočky zavřeno, vyjde nám roční průměr 3,1 procenta. Pokud ale budeme počítat jen měsíce, kdy jsme mohli mít otevřeno, je pobočkový podíl 4,3 procenta, tedy na úrovni roku 2017,“ doplnil Hadrava. Stále platí, že pobočky mají své místo jak pro příjem kurzových sázek, tak jako klientská podpora a místo prodeje dalších služeb, například stíracích losů, doplnil.

„Pobočky v loňském roce proti internetu meziročně propadly, ovšem není to férové srovnání. Především podzim a zima jsou nesrovnatelné. Pobočky byly několik měsíců zavřené, zatímco internet po jarní dietě, kdy nebylo téměř na co sázet, jel už od léta na plné obrátky,“ sdělila mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Fatra z holdingu Agrofert

Česko může žalovat Brusel v kauze Babišova střetu zájmů

Česká republika bude moci soudně napadnout postup Evropské komise vůči dotacím pro firmy ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Ve sporu by Česko mělo zastupovat ministerstvo zahraničí. Obrátit se na soud Česku umožní podle vyjádření ministerstva financí dopis, kterým Evropská komise zamítla žádost o proplacení dotace pro plastikářskou firmu Fatra z premiérova svěřenského fondu. Stát podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce bude chtít získat rozsudek Soudního dvora EU.

Přečíst článek

Podle ředitele Asociace provozovatelů kursového sázení (Apkurs) Marka Hermana je typický pobočkový klient muž starší 40 let. Pobočku navštěvuje buď proto, že nemá internet, nebo ji má na své denní trase. Důležitá je pro něj také konverzace s lidmi, které zná. Někteří jsou konzervativní a sázení na internetu odmítají ze zásady. „Nebo mají malé tajemství před ženou a chtějí, aby to tak zůstalo,“ dodal Herman.

Kurzové sázky v Česku zavedla jako první v roce 1990 Fortuna, brzy se přidal Tipsport. Ministerstvo financí eviduje údaje ze sázkového trhu od roku 1999, kdy sázkaři prosázeli 4,16 miliardy korun. Proti loňskému roku to bylo necelých pět procent. Náběry v kamenných pobočkách dosáhly vrcholu v roce 2006, a to 12,3 miliardy korun. Od té doby až na výjimky klesají.

Euro 2021. Pohár patří Itálii

Tři miliardy. Češi na fotbalové Euro prosázeli nejvíce peněz v historii

Objem sázek na fotbalové Euro dosáhl u sázkových kanceláří v Česku zhruba tři miliardy korun. To je o půl miliardy více než při dosud rekordním fotbalovém mistrovství světa 2018.

Přečíst článek

Sazka, ilustrační foto

Sazka míří na burzu, zvažuje Londýn

Loterijní společnost Sazka podle agentury Bloomberg oživuje svůj záměr vstoupit na burzu, pravděpodobně londýnskou. Sveze se na vlně pandemických levných peněz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

MS v holeji 2023

Rekordní sázky na hokejové mistrovství přesáhly dvě miliardy. Bookmakeři skončili v plusu

Přečíst článek
Lidé v Česku loni prosázeli 873,2 miliardy korun

Propadli Češi hazardu? Objem vkladů se meziročně zvýšil o 15 procent, vedou automaty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme