Reklama

Chuť Čechů investovat loni vytáhla tržby Partners o polovinu. A zájem potrvá

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners
Partners, poskytnuto Petrem Borkovcem
Petra Jansová

Rekordní nárůst zájmu o hypotéky a také investování jsou specifikem loňského roku. A inflace bude zájem o investice lidí v Česku táhnou i letos, kvůli vyšším úrokovým sazbám a vysoké ceně nemovitostí to ale s hypotékami bude naopak, míní Petr Borkovec, ředitel finančně poradenské společnosti Partners, která loni dosáhla obratu 2,35 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 44 procent. Tržby celé skupiny Partners loni stouply stejnou měrou na 3,1 miliardy korun. Jedním z hlavních cílů pro letošek je spustit vlastní banku.

Reklama

Investice činily u Partners 28 procent obratu, stejně jako hypotéky. Celkem Partners sjednala úvěry za 45 miliard korun, z toho 40 miliard korun bylo v hypotékách.

Británií zmítá jedna krize za druhou

Johnson přilévá do ohně. K inflaci a pádícím cenám energií Britům ještě zvýší daně. Ustojí to?

Ostrovní království se pustilo do experimentu, který se nemusí vyplatit. K mixu pokračující covidové pandemie, rostoucích cen energií a zrychlující inflaci přilévá tamní vláda olej do ohně v podobě zvýšení daní. 

Přečíst článek

„Loňský rok byl specifický v obrovském zájmu o investice. Ukázalo se, že v ekonomice a domácnostech je vysoká míra peněz. Způsobil to nejenom přehřatý pracovní trh, daňový balíček a zároveň i vysoká míra úspor, kdy Češi neměli za co utrácet,“ říká Borkovec s tím, že míra úspor vystoupila až ke 20 procentům.

Češi inevstovali rekordní množství peněz

V jednorázových investicích Partners klientům zainvestovala 6,6 miliard korun, v pravidelných ročních platbách pak 1,35 miliardy korun objemu ročních plateb, což meziročně představuje růst o 118 procent v jednorázových investicích a 70 procent v pravidelných. „Jen miliardu poslali klienti sami bez doporučení poradců což je výjimečné," přibližuje Borkovec.

Výroba automobilů

Šok: Výrobní ceny v Německu v prosinci stouply o 24,2 procenta, vůbec nejvíce v historii

Výrobní ceny v Německu vzrostly v prosinci v meziročním srovnání o rekordních 24,2 procenta, vysoký růst způsobily hlavně sprintující ceny energií. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil spolkový statistický úřad.

Přečíst článek

Průměrná pravidelná platba klientů Partners do investic se pohybuje okolo dvou tisíc korun, u jednorázových investic je to 200 tisíc korun. Partners tak mají pod správou 28,8 miliard korun.

Zájem o investice bude podle Borkovce narůstat i v tomto roce, a to nejenom kvůli inflaci. „Pracovní trh bude nadále přehřátý a každý, kdo bude chtít práci mít bude. Růst bude i reálná mzda. Lidé tak budou nadále mít zájem svoje peníze investovat,“ představuje svůj výhled Borkovec. Inflace se podle něj koncem roku bude pohybovat kolem pěti procent.

eura, ilustrační foto

Sázka na evropské akcie bude letos lepší než na americké, věří investoři

Univerzální recept na zbohatnutí dlouhá léta představovala sázka na růst americké ekonomiky v podobě investic do indexu S&P 500. Ten loni vyrostl o téměř 30 procent a patřil k nejúspěšnějším indexům vyspělých ekonomik. Nyní ale vstupujeme do daleko složitějšího období, shodli se ekonomové na konferenci Investiční výhledy 2022, kterou pořádala EMUN investiční společnost. Přesto i v této době bude možné svůj majetek zhodnotit a uchránit před inflací, potvrzují aktivní investoři.

Přečíst článek

Skupina v průběhu loňského roku otevřela stou pobočku Partners Market a aktuálně jich má zhruba 110. „Letos plánujeme mít celkem 140 poboček. A až budeme letos spouštět Partners Banku, měli bychom se tak hned stát pátou největší bankovní pobočkovou sítí na českém trhu,“ upozornil obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl.

Kryštof Hádek ve filmu Protihráč
video

Pražská konkurence Netflixu? FAMU spouští vlastní filmotéku se studentskými počiny Svěráka či Chytilové

Pražská FAMU spustila vlastní video on demand platformu nazvanou FAMU Films, kde zpřístupnila veřejnosti filmy absolventů a studentů od počátku vzniku po současnost. Videotéka vznikla u příležitosti 75. výročí od založení školy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Borkovec, Partners

Partners banka se rozjede do půl roku. Klientům umožní výběr vlastního poradce. Bude to takový bankovní Tinder, říká Borkovec

Přečíst článek
Petr Borkovec, Partners

Skupina Partners získala bankovní licenci, vznikne čtvrtá největší síť poboček v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme