Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražská konkurence Netflixu? FAMU spouští vlastní filmotéku se studentskými počiny Svěráka či Chytilové

Stanislav Šulc
sta

Pražská FAMU spustila vlastní video on demand platformu nazvanou FAMU Films, kde zpřístupnila veřejnosti filmy absolventů a studentů od počátku vzniku po současnost. Videotéka vznikla u příležitosti 75. výročí od založení školy.

Reklama

V nejvyšší kvalitě a na jednom místě na www.famufilms.cz je možné zhlédnout studentské či absolventské snímky tvůrců, jako jsou Věra Chytilová, Jan Němec, Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Helena Třeštíková nebo Jan Prušinovský.

FAMU Films nabízí i nejaktuálnější filmy, mezi nimi studentským Oscarem oceněnou Dceru nebo krátké snímky Rudé boty (uvedeno na festivalu v Cannes) či Příběh hrůzostrašné Eliz, oba právě nominované na Ceny filmové kritiky a na Českého lva.

Případ Roubal

Netflix, HBO i Disney chtějí české diváky. Jak zareaguje Nova a ostatní?

Do Česka v nadcházejících měsících zamíří tři globální streamovací služby. Doplní tak nabídku interaktivních televizí v čele s Netflixem. Reagovat na to musí také tuzemské stanice. Nova proto tlačí své Voyo a má s ním velké plány. Jaký bude boj o diváka, který se stale více odklání od tradiční televize a zábavu hledá aktivně sám?

Přečíst článek

„Studentské filmy z FAMU, v zahraničí často oceňované, se k divákům mnohdy dostávají obtížně. FAMU Films nabízí možnost prezentace filmařů a jejich tvorby směrem k veřejnosti, pedagogům či uchazečům o studium. Postupně budeme přidávat snímky veškerých studentů a profilovat se jako další distribuční kanál,“ říká Alexandra Hroncová, vedoucí distribučního oddělení FAMU a autorka koncepce filmového portálu.

Filmy Heleny Třeštíkové v premiéře

FAMU Films představuje nejen studentské filmy napříč žánrovým spektrem od hraných filmů přes dokumenty a animaci po experimentální filmy, ale nabízí i videa shrnující principy studia, v nichž vystupují například Petr Jarchovský, pedagog katedry scenáristiky a dramaturgie, nebo vedoucí katedry režie Bohdan Sláma.

V současné době portál nabízí více než 200 filmů, mezi nimi například snímky členů divadla Sklep, jako jsou Tomáš Vorel, Ondřej Trojan nebo Milan Šteindler, přes rané snímky Věry Chytilové či Drahomíry Vihanové, ale i Karla Vachka, Karla Kachyni, Filipa Renče, Juraje Jakubiska, Jiřího Menzela, Dušana Kleina či Vojtěcha Jasného.

Seriál Kolo času od Amazon Prime Video
video

Amazon se vrátí do Česka. Natočí tu i druhou řadu Kola času

Fantasy seriál Kolo času podle stejnojmenné knižní ságy se stal historicky největším filmovým projektem u nás. Amazon tu natáčel 163 dní a utratil kolem dvou miliard korun.

Přečíst článek

Nechybí ani snímky zahraničních absolventů, škála filmů sahá až k současné generaci tvůrců, jejímiž zástupci zde jsou například Olmo Omerzu, Jakub Jirásek, Terézia Halamová či Adam Martinec. Některé z filmů, jako například studentské snímky Heleny Třeštíkové, budou k vidění historicky zcela poprvé.

Chystá se anglická verze služby

Už v tomto roce FAMU Films nabídne tematické filmové kolekce, a to například k výročím jednotlivých osobností či kurátorské výběry od tuzemských osobností z filmového průmyslu. Nyní je portál přístupný jen divákům v České republice s českým obsahem a s možností zapnutí anglických titulků, v budoucnu bude spuštěna anglická verze.

Natáčení, ilustrační foto

Filmy se v Česku točí dál. Za propadem trhu stojí zejména omezení reklam

Data Asociace producentů v audiovizi ukazují, že se během pandemie objem peněz utracených filmaři v Česku propadl zhruba o pětinu. Nejvíc se omezilo natáčení reklam, a to téměř o polovinu.

Přečíst článek

Předplatné lze zvolit buď ve výši 80 korun za měsíc nebo 800 korun za rok, poplatek zahrnuje náklady na digitalizaci a licence k uveřejněným dílům a další náklady spojené s autorskými právy.

„Portál FAMU Films je součástí strategie otevřenosti školy vůči kulturní obci i celé společnosti, díky němuž můžeme ukázat veřejnosti tvorbu našich talentovaných studujících a jim zároveň umožnit širší a odlišnou reflexi jejich děl,“ poznamenává děkanka FAMU Andrea Slováková.

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Marmeláda z rakytníku nebo rajčatové pesto. Které další české výrobky získaly gastro Oscara?

Punc kvalitní potraviny Great Taste získalo hned pět výrobků tuzemské provenience. Mezinárodní porota složená z food kritiků, kuchařů, restauratérů, maloobchodních nákupčích nebo food blogerů ocenila tyři jsou vyrobené v Česku, pátý exkluzivně dovážený. Ten získal nejvyšší ocenění Zlatou vidličku.

Přečíst článek

Apple

Akcie technologických gigantů jako Apple nebo Microsoft čeká velký rok

Sázka na tradiční technologické giganty jako je Apple, IBM, Micorsoft, Cisco nebo Oracle, se podle burzovního guru a tváře pořadu Mad Money Jima Cramera vyplatí. Akcie těchto firem budou podle něj vykazovat úctyhodné výnosy i navzdory zpřísnění měnové politiky Fedu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Snímek ze seriálu Netflixu Stranger Things, IV. série

Stranger Things jako záchrana Netflixu? Seriál má stále úspěch, rozhodne konec čtvrté řady

Přečíst článek
Kino, ilustrační foto

Kina se probírají z koronavirové letargie, jde to ztuha. Hitem může být Zátopek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme