Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel si vyšlápne na Apple. Má dostat obří pokutu kvůli streamování hudby

Brusel si vyšlápne na Apple. Má dostat obří pokutu kvůli streamování hudby
ČTK
 ČTK

Evropská komise (EK) vyměří americké technologické společnosti Apple pokutu kolem 500 milionů eur, v přepočtu téměř 13 miliard korun, za porušování antimonopolních pravidel Evropské unie v souvislosti se streamováním hudby. Informuje o tom britský list Financial Times (FT), který se odvolává na zdroje obeznámené s vyšetřováním. Podle listu se předpokládá, že Brusel pokutu oznámí začátkem příštího měsíce.

Reklama

Brusel už delší dobu vyšetřuje, zda Apple nezvýhodňuje svou vlastní streamovací službu Apple Music na úkor konkurentů. Vyšetřování odstartovala stížnost, kterou v roce 2019 podala na Apple švédská streamovací služba Spotify.

Komise podle zdrojů FT oznámí, že praktiky Applu jsou nezákonné a v rozporu s pravidly EU na ochranu hospodářské soutěže. Obviní firmu ze zneužívání silné pozice na trhu a z potlačování konkurence, píše britský list.

Evropská komise doposud firmě Apple žádnou pokutu za porušování hospodářské soutěže nevyměřila. Americký konkurent Google dostal od EK v uplynulých letech už tři antimonopolní pokuty v celkové výši přes osm miliard eur.

placení hodinkami firmy Apple

Placení přes Apple Pay je nejpoužívanější službou pro placení mobilem v Česku

Placení prostřednictvím služby Apple Pay, která v Česku funguje pět let, je nejpoužívanější službou pro placení mobilem v ČR. U každé velké banky ji využívají stovky tisíc klientů. Na počtu karetních transakcích se Apple Pay podílí z několika desítek procent. Vyplývá to z dat největších tuzemských bank.

Přečíst článek

Spotify chce víc

Společnost Apple v lednu oznámila změny u svého operačního systému iOS, obchodu s aplikacemi App Store a také u internetového prohlížeče Safari ve snaze rozptýlit obavy EK ohledně porušování hospodářské soutěže. Firma Spotify tehdy nicméně ústupky Applu označila za "naprostou frašku".

Společnost Apple se k blížícímu se rozhodnutí EK v kauze kolem streamování hudby odmítla vyjádřit. Poukázala nicméně na své starší prohlášení, ve kterém označila stížnost společnosti Spotify za neopodstatněnou.

„App Store pomohl Spotify stát se nejrozšířenější streamovací službou v Evropě a my doufáme, že Evropská komise přestane řešit stížnost, která nemá žádné opodstatnění,” cituje Financial Times ze zhruba rok starého prohlášení Applu.

Apple uvedl na americký trh brýle pro rozšířenou i virtuální realitu Vision Pro

Ještě dražší Apple Vision Pro. Revoluční brýle s virtuální realitou nabízí lidé za přemrštěné ceny

Mánie kolem brýlí Vision Pro nebere konce. Sociální sítě zaplavují fotografie a videa s lidmi, kteří je nosí při večeři v restauraci, v posilovně, či na koncertech. A nejen na „sockách“ je nový produkt od společnosti Apple populární. Agentura Bloomberg uvedla, že se brýle prodávají ve velkém i přes neoficiální obchody. Mnohdy za přemrštěnou cenu.

Přečíst článek

Zuckerberg vyzkoušel Apple Vision Pro. „Náš headset Quest je lepší. Tečka,“ zhodnotil

Internet zaplavila další recenze na Apple Vision Pro. Tentokrát ale není nadšená a pro pravověrné fandy Applu nepotěší. Ale co taky čekat od výrobce konkurenčního produktu. „Zdá se, že spousta lidí prostě předpokládala, že Vision Pro bude kvalitnější, protože je to Apple a stojí o 3 000 dolarů víc, ale upřímně řečeno mě docela překvapilo, že Quest je pro naprostou většinu věcí, ke kterým lidé smíšenou realitu používají, mnohem lepší," řekl Mark Zuckerberg, šéf Mety.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme