Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

BPWCR a GasNet inspirují české firmy v posilování férovosti

BPWCR a GasNet inspirují české firmy v posilování férovosti
iStock
Newstream & Partner

Veřejně prospěšná organizace Business & Professional Women CR (BPWCR) je ambasadorkou projektu Women’s Empowerment Principles (WEPs) v České republice. Buduje komunitu firem s cílem podporovat rovné příležitosti a posilovat postavení žen ve společnosti. Server Newstream je mediálním partnerem projektu.

Reklama

Smyslem projektu je nejen zvyšovat počet signatářů WEPs, ale také sdílet zkušenosti pro podporu těch společností, které cestu k rovnosti žen a mužů teprve hledají. Příkladem firmy systematicky posilující respekt a férovost je GasNet. Firma se v prosinci 2022 stala prvním signatářem WEPs v české energetice. Během výročního setkání nazvaného „Ženy na křižovatce“ sdílely BPWCR a GasNet výsledky průzkumu zaměřeného na plánování osobního času mezi ženami. Data interpretovala lékařka Kateřina Cajthamlová.

Women's Empowerment Principles je projekt založený organizacemi UN Global Compact a UN Women. Staví na základech mezinárodních pracovních norem a lidských práv, která předpokládají odpovědnost firem jako zaměstnavatelů za rovné příležitosti pro ženy a muže.

„Jedná se o soubor zásad, které představují pro firmy pokyny a návrhy, jak podporovat rovné příležitosti pro ženy a muže na pracovištích, v komunitách i celkově ve společnosti, kterou firmy spoluvytvářejí,“ vysvětluje Lenka Šťastná, prezidentka BPWCR.

Prosazování genderové rovnosti je běh na dlouhou trať. Vůdčích vzorů je třeba

Cesta k férovější společnosti je dlouhá. Do cíle ale musí dojít všichni. Některé velké firmy už cílovou pásku přetrhly, jiné jsou teprve na startovní čáře.

Přečíst článek

Česká federace Business & Professional Women patří k nejaktivnějším; mimo jiné díky tomu stojí v čele evropské pracovní skupiny k projektu WEPs.

„Jsem příjemně překvapená, jak velký zájem tento užitečný nástroj u firem vyvolal. Signatářů v ČR je zatím 14 a pevně věřím, že se jejich počet bude – i díky naší advokační činnosti – rychle rozšiřovat,“ dodává Lenka Šťastná.

GasNet: Ženy oceňují pružnou pracovní dobu a možnost práce z domova

„Diverzita zkušeností a názorů nám dává sílu. Posiluje náš byznys. Dlouhodobě proto vytváříme tolerantní prostředí a jsme bezpečným místem, kde je vítán každý profesionál. Přistoupení k WEPs bylo důležitým milníkem na naší cestě k posilování férovosti a naplňování naší ESG strategie,” vysvětluje Erika Vorlová, členka vedení skupiny GasNet.

Daniela Brzobohatá a Eva Čerešňáková
video

Nikdy mi nevadilo ukazovat se na veřejnosti, říká Daniela Brzobohatá

Moderátorka Eva Čerešňáková v novém formátu pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Před kamery tentokrát přišla Daniela Brzobohatá a přiblížila zajímavosti z nedávné svatby.

Přečíst článek

Plynařina je díky velkému podílu fyzicky náročné práce přirozenou doménou mužů. Žen tak v GasNetu pracuje jen 26 procent. „Proto s našimi ženami pracujeme o to intenzivněji a na pozicích vhodných pro jakékoliv pohlaví činní podíl žen již 41 procent. Diverzita ale není o počtu žen ve firmě. Je o tom, jak efektivně dokážeme zaměstnancům nastavit vhodné podmínky pro práci a osobní život. V GasNetu se proto zaměřujeme na zlepšování těchto oblastí. Díky pravidelným výzkumům víme, že především ženy v GasNetu oceňují pružnou pracovní dobu nebo možnost práce z domova,“ doplňuje Erika Vorlová.

Kateřina Cajthamlová: Ženy zanedbávají plánování i odpočinek

Letos na podzim provedla společnost GasNet mezi svými zaměstnankyněmi online průzkum zaměřený na plánování osobního času. Zúčastnilo se ho 484 žen, tedy 77 procent zaměstnankyň.

Výsledky průzkumu představila lékařka Kateřina Cajthamlová na setkání zástupců firem „Ženy na křižovatce“, a to společně s BPWCR a GasNetem: „Jasně se ukázalo, že plánování osobního života a zejména relaxace jsou témata, na která ženy bohužel málo dbají. Bez ohledu na věkovou skupinu málo odpočívají a jsou neustále ve střehu. Čas na odpočinek jim během týdne zabere maximálně 12 hodin, pravděpodobně pouze o víkendu. To je velice málo. Jsou tak stále k zastižení pro rodinu a většinou nemají zklidňující rituály před usnutím. To vede k tomu, že se během noci častěji budí, což platí dokonce i pro mladší ročníky. Ve volnu a spánku jsou zkrátka stále nachystané vyskočit, zabrat. Jde o typické problémy pracujících žen.“

Doporučení Kateřiny Cajthamlové? „Ženy potřebují zřejmě ještě více cítit pocit práva. Potřebují častěji říkat »ne«, ačkoliv ve velké většině případů udávají, že to umí.“

Venkovní posilovna KENGURU.PRO

Cvičit v přírodě. To umožňuje start-up KENGURU.PRO, který funguje už i v Česku

Individuálně i v kolektivu. Ve dne i v noci. Za každého počasí. Potřeba lidí sportovat je v současnosti čím dál větší a důležitější. A jde to i bez elektrických rotopedů či běhacích pásů. Dokazuje to nabídka společnosti KENGURU.PRO, která nabízí venkovní sportovní zařízení již v 75 zemích světa. A nyní také v Česku.

Přečíst článek

Recept od GasNetu: Naslouchejte zaměstnancům

GasNet s podněty od zaměstnanců systematicky pracuje. „Výsledky z pravidelných průzkumů nám pomáhají nastavovat celoroční cíle. Patří k nim dohled nad férovým odměňováním nebo podpora vzdělávání. Výsledky průzkumu o plánování osobního času ukazují, že naše snaha nabízet zaměstnancům více flexibility je správná a teď zaměstnance podpoříme v lepším plánování aktivit,“ vysvětluje Helena Steinerová, která vede tým náboru a rozvoje společnosti GasNet.

Snažení GasNetu se dlouhodobě promítá do nezávislého ESG ratingu, jenž firma každoročně získává od mezinárodní agentury Sustainalytics. Ta zařadila GasNet mezi společnosti s vysokou úrovní řízení ESG. V porovnání s dalšími 95 plynárenskými společnostmi byl GasNet letos vyhodnocen jako celosvětově třetí nejlepší.

„Ženy tvoří polovinu lidstva, ale jejich příležitosti téměř všude na světě ve srovnání s muži pokulhávají. Dobré vzory, jakým je právě společnost GasNet, mohou ostatní inspirovat a vybudit skutečný zájem o problematiku rovných příležitostí a podmínek žen a mužů. Naše organizace pořádá také konferenci Equal Pay Day, která si klade za cíl posilovat ekonomickou bezpečnost žen vyvoláváním odborné diskuse firem i veřejnosti nad příčinami stále vysoké mzdové nerovnosti,“ uzavírá Lenka Šťastná, prezidentka BPWCR.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Štrasburk, 24. dubna 2024. Debata ČTK Connect s českými europoslanci ve studiu Lobby Set u příležitosti závěrečné plenární schůze končícího Evropského parlamentu.

Čeští europoslanci diskutovali ve Štrasburku. Pro mírová jednání s Ruskem ještě nenastal čas, zaznělo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme