Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boeing se do budoucna dívá s větším optimismem i díky vyšší poptávce po menších letadlech

Boeing se do budoucna dívá s větším optimismem i díky vyšší poptávce po menších letadlech
ČTK
 ČTK

Americký výrobce letadel Boeing mírně zvýšil odhad dodávek nových letadel na příštích 20 let. Důvodem je vysoká poptávka na trhu s letadly s jednou uličkou, o která mají zájem nízkonákladové aerolinky.

Reklama

Boeing nyní očekává, že letecké společnosti do roku 2042 budou muset nakoupit 42 595 letadel, zatímco loni předpovídal 41 170 letadel. Společnost to oznámila před začátkem aerosalonu v Le Bourget u Paříže.

Nový odhad je ale nižší než výhled z roku 2021, kdy firma na příštích 20 let čekala poptávku po 43 610 letadlech. Tehdy bylo v údaji zohledněno také Rusko.

Konkurenční evropský výrobce Airbus v polovině týdne zveřejnil vlastní prognózu a rovněž v ní zvýšil odhad dodávek. Předpokládá, že do roku 2042 bude zákazníkům dodáno 40 850 nových letadel.

Boeing se stále potácí ve ztrátě. Ve čtvrtletí ji aspoň snížil na třetinu

Boeing se stále potácí ve ztrátě. Ve čtvrtletí ji aspoň snížil na třetinu

Americký výrobce letadel Boeing snížil v prvním čtvrtletí ztrátu na 425 milionů dolarů (přes devět miliard korun) ze ztráty 1,24 miliardy dolarů před rokem. Firma o tom informovala ve výsledcích hospodaření. Boeing se zotavuje z krize od dvou smrtelných havárií letadel 737 MAX v letech 2018 a 2019. Společnost se nadále potýká s potížemi v dodavatelském řetězci a s technickým problémem při výrobě dílu od jednoho z dodavatelů.

Přečíst článek

Boeing věří v oživení v Číně 

Boeing očekává, že dodávkám budou dominovat letadla s jednou uličkou, jako jeho 737 MAX nebo konkurenční Airbus A320neo. Těch by mělo být do roku 2042 dodáno 32 420. Poptávku zajistí hlavně nízkonákladoví dopravci, kteří plánují zdvojnásobit velikost svých současných flotil, uvedl viceprezident Boeingu pro komerční marketing Darren Hulst.

Odbyt do roku 2042 by měl také zahrnovat 7440 letadel s dvěma uličkami, 1810 regionálních letadel a 925 nákladních letadel. Přibližně polovina z nových letadel by měla nahradit starší modely, druhá polovina rozšíří flotily leteckých společností, předpovídá Boeing.

“Manželská” roztržka mezi Ryanairem a Boeingem zažehnána. Chystají kontrakt za miliardy

„Manželská” roztržka mezi Ryanairem a Boeingem zažehnána. Chystají kontrakt za miliardy

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair a americký Boeing se blíží podpisu velké objednávky letadel. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mnohamiliardový kontrakt na trojciferný počet strojů 737 MAX by podle nich mohl být oznámen už dnes. Společnosti Boeing a Ryanair se k věci odmítly vyjádřit.

Přečíst článek

Firma očekává, že globální flotila letadel se v příštích dvaceti letech téměř zdvojnásobí, a to na 48 600 letadel v roce 2042 z loňských 24 500 letadel. Loni Boeing předpovídal na rok 2041 celkem 43 470 letadel.

Boeing také zvýšil předpověď růstu osobní letecké dopravy na čtyři procenta z 3,8 procenta ročně. U nákladní dopravy očekává v příštích dvaceti letech roční růst o tři procenta.

Letecká doprava v Číně sice loni zůstala v útlumu, Hulst však uvedl, že pokud se Číny týká, je velký optimista. Čína by totiž měla tvořit 20 procent poptávky, zbytek asijského trhu pak dalších 22 procent.

Ryanair se loni dostal ze ztráty. Letos sází i na rekordní počet spojů z Prahy

Ryanair se loni dostal ze ztráty. Letos sází i na rekordní počet spojů z Prahy

Touha lidí cestovat v době po zrušení většiny proticovidových opatření pomohla i irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair. Dostala se ze ztráty a tržby stouply více než jednou tolik.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Airbus A380 (ilustrační foto)

Gigantický Airbus 380 chybí. Hodí se nejenom Emirates, potřebují ho i evropská letiště

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme