Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple podlehl nátlaku Pekingu. Z App Store smazal aplikace WhatsApp i Threads

Apple v Číně smazal z App Store aplikace WhatsApp i Threads
Profimedia
 ČTK

Číňané přišli o možnost komunikovat přes mobilní aplikace Whatsapp i Threads. Apple podlehl nátlaku Pekingu a smazal je z obchodu App Store.

Reklama

Apple odstranil ze svého čínského internetového obchodu App Store aplikace WhatsApp a Threads firmy Meta Platforms. Americké firmě to nařídila čínská vláda kvůli obavám o národní bezpečnost. S odkazem na sdělení Applu o tom informovala agentura Reuters. Podle firem Qimai a AppMagic, které se zabývají sledováním aplikací, v pátek z obchodu zmizely i další dvě zahraniční aplikace pro zasílání zpráv - Telegram a Signal.

Ostatní aplikace od Mety včetně Facebooku, Instagramu a Messengeru si čínští uživatelé podle Reuters stahovat mohou. Ke stažení je k dispozici i mnoho dalších populárních aplikací vyvinutých západními společnostmi, včetně YouTube a X.

„Čínská správa kyberprostoru nařídila odstranění těchto aplikací z čínského obchodu na základě obav o národní bezpečnost,“ uvedl Apple. „Jsme povinni dodržovat zákony v zemích, kde působíme, i když s nimi nesouhlasíme,“ dodal.

WhatsApp vykazuje celosvětově více než dvě miliardy aktivních uživatelů měsíčně. Sociální síť Threads pro fotografie a videa podobná twitteru byla podle údajů Applu v prosinci čtvrtou nejstahovanější službou v obchodech s aplikacemi na světě. Technicky zdatní čínští spotřebitelé si mohou stahovat aplikace z obchodů App Store společnosti Apple v jiných zemích, pokud tam mají účet iCloud.

Odstranění čtyř aplikací naznačuje rostoucí netoleranci čínské centrální vlády vůči některým zahraničním službám pro zasílání zpráv po internetu, které se vymykají její kontrole. Komplikuje také postavení Applu v Číně, uvedla agentura Reuters.

Nový iPhone 15

Apple už není jednička. Na pozici největšího výrobce smartphonů ho opět střídá Samsung

Apple dodal v prvním letošním čtvrtletí meziročně o 10 procent méně iPhonů, zatímco jeho čínští konkurenti hlásí dvouciferný nárůst dodávek. A Samsung je opět jedničkou. Vyplývá to ze zprávy výzkumné společnosti International Data Corporation.

Přečíst článek

Apple spěchá s uvedením výkonnějších čipů. Chce stáhnout náskok rivalů v umělé inteligenci

Americký výrobce chytrých telefonů Apple bude brzy vyrábět čipy nové generace M4. Postupně jimi vybaví všechny počítače Mac, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg. Nové čipy budou mít lepší paměť a posílí funkci umělé inteligence (AI). Apple se tak podle Bloombergu snaží podpořit slabý prodej svých počítačů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme