Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Všichni jsou nahraditelní, až na vývojáře z OpenAI. Kolik berou?

Sam Altman
Profimedia
Veronika Kudrnová

Vývojáři umělé inteligence ze společnosti OpenAI jsou těžké váhy. Sílu svého hlasu si ověřili v kauze odvolání a znovujmenování šéfa této technologické společnosti Sama Altmana. Inženýrům, kteří měsíčně v přepočtu na koruny inkasují milion a půl, stačilo pohrozit výpovědí, aby tvůrce aplikace ChatGPT vrátili zpět do čela firmy. Ukazuje se, že tito mágové přes algoritmy jsou jednoduše nenahraditelní, píše Bloomberg.

Reklama

V odvětví, kde jsou talenty nejvzácnějším zdrojem, by takový odliv, jaký hrozil v OpenAI, byl katastrofou. „U nově vznikajících technologií, jako je AI, máte jen velmi malou, úzkou skupinu lidí, kteří mají zkušenosti. Oni jsou produktem, oni jsou společností,“ řekla Julia Pollaková, hlavní ekonomka pracovního portálu ZipRecruiter.

„Tyto lidi nemůžete snadno vyškolit, nemůžete je snadno získat odjinud. Nejdůležitější strategií je udržet si ty, které máte," řekla Pollaková Bloombergu.

Sam Altman

Chaos. OpenAI se snaží sjednotit rozdělené zaměstnance, Microsoft chce změny ve vedení

Společnost OpenAI vede intenzivní diskuse s cílem sjednotit své rozdělené zaměstnance. Uvedla to agentura Bloomberg, která se odvolává na interní dopis viceprezidentky pro globální záležitosti Anny Makanjuové. Šéf společnosti Microsoft Satya Nadella řekl, že struktura vedení OpenAI se zjevně musí změnit. Microsoft firmu OpenAI podporuje a má v ní i podíl.

Přečíst článek

Tři v jednom

To staví zaměstnance OpenAI do neobvykle silné pozice, kdy mohou vyvíjet přímý tlak na představenstvo společnosti.

Nejběžnější platové rozpětí pro inženýrské pozice uvedené na webových stránkách OpenAI je 200 až 370 tisíc dolarů, ačkoli hrstka specializovanějších rolí inzeruje rozpětí od 300 do 450 tisíc dolarů, uvedl Roger Lee, spoluzakladatel společnosti Comprehensive.io zabývající se srovnáváním odměňování. Platové rozmezí nezahrnuje bonusy ani odměny v podobě akcií, které mohou roční plat 300 000 dolarů přiblížit celkové odměně 800 tisíc dolarů, uvádí se v datové analýze platformy Levels.fyi.

Díky vysoce specializovaným softwarovým systémům OpenAI jsou její současní vývojáři ještě cennější.

„Naučit se skutečný firemní kód a technologické nástroje trvá dlouho. Vzhledem k této dynamice má jeden inženýr umělé inteligence ve firmě hodnotu tří inženýrů umělé inteligence mimo firmu," dodala Pollaková.

Na zaměstnance OpenAI již čekaly nabídky práce. Ještě předtím, než byl Altman znovu přijat, jim společnost Microsoft oznámila, že se mohou připojit k její nové výzkumné laboratoři AI. Microsoft má v OpenAI zhruba 49procentní podíl.

Sam Altman se vrací do čela OpenAI, obmění se správní rada, která hlasovala za jeho odvolání

Altman se vrací do čela OpenAI. Obmění se správní rada

Sam Altman se vrátí na pozici šéfa společnosti OpenAI, z níž byl minulý pátek na popud správní rady odvolán. Osazenstvo správní rady se promění, oznámila firma.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme