Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon bude vyrábět diamanty. Umožní mu to revoluci v cloudu

Amazon Web Services
Profimedia
 ČTK

Společnost Amazon bude společně s divizí podniku De Beers vyrábět průmyslové diamanty. Největší internetový prodejce světa, který se angažuje také v oblasti cloudových služeb, sází na to, že drahokamy vyrobené na míru by mohly přinést revoluci v počítačových sítích, píše agentura Bloomberg. Na projektu bude pracovat společnost Element Six, divize De Beers, a Centrum pro kvantové sítě (Center for Quantum Networking) firmy Amazon Web Services (AWS), tedy cloudové divize internetového prodejce.

Reklama

Zatímco tradiční výpočetní technika se spoléhá na bity, tedy na jedničky a nuly, kvantová výpočetní technika používá kvantové bity (qubity), které mohou být jistou kombinací obou hodnot. Kvantové sítě využívají k přenosu dat subatomární hmotu způsobem, který přesahuje dnešní optické systémy. Diamanty by měly být součástí zařízení, které umožní přenášet data rychleji, a hlavně bezpečněji - systém kvantového přenosu by neměl být napadnutelný.

Tato zařízení by mohla zapojit do svých sítí společnost AWS, jejíž cloudové služby generují Amazonu nejvíce zisku. „Chceme tyto sítě vyrábět pro AWS,“ řekla Antia Lamasová-Linaresová, která vede Centrum pro kvantové sítě. Odhaduje, že technologie začne být využívána „spíše v řádu let než desetiletí“.

Motivací firmy Element Six je nalézt další využití pro průmyslové diamanty, ceněné pro jejich tvrdost a schopnost fungovat jako čočka. Jejich případné nasazení v oblasti kvantové výpočetní techniky, jež slibuje větší bezpečnost dat, by mohlo být velkou příležitostí, napsal Bloomberg.

aMAZON

Po Metě oznámil druhé kolo propouštění také Amazon. O práci přijde dalších 9 tisíc lidí

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit dalších 9000 pracovních míst. Šéf podniku Andy Jassy to uvedl ve sdělení zaměstnancům. Firma už začátkem ledna oznámila, že zruší zhruba 18 tisíc míst. 

Přečíst článek

Široké využití kvantových sítí by vyžadovalo obrovské množství komponent, včetně specializovaných diamantů. Společnost Element Six nedávno otevřela v americkém státě Oregon továrnu, která je schopna vyrobit až dva miliony takových jednotek ročně pomocí techniky zvané chemické napařování.

Diamant je pevná forma uhlíku. Díky své krystalické struktuře je nejtvrdším a tepelně nejvodivějším materiálem, který se vyskytuje v přírodě. Diamanty také přirozeně zachycují omezený počet nečistot, jako jsou atomy dusíku, které jim dodávají barvu.

Tyto nečistoty mohou být u diamantů vyrobených člověkem výhodou. Průmyslové drahokamy s identickými příměsmi a tvarem mohou v kvantových sítích fungovat jako opakovače.

Díky superpočítači Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory se USA opět dostaly do čela žebříčku nejvýkonnějších počítačů.

VIDEO: Američané mají nejvýkonnější superpočítač. Dost možná ale prvenství patří Číně

USA znovu obsadily první místo v závodě zemí v kategorii vývoje superpočítačů. Opulentní stroj Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory v Tennessee byl ohodnocen jako aktuálně nejvýkonnější na světě. Odborníci ale tvrdí, že v Číně jsou dva ještě rychlejší superpočítače, ale země se zřejmě ze strategických důvodů letošního žebříčku nezúčastnila, uvedl list The New York Times. Podívejte se ve videu, jak Frontier vypadá.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme