Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce nákladních aut AB Volvo za čtvrtletí ztrojnásobil zisk

Volvo
ČTK
 ČTK

Švédský výrobce nákladních aut AB Volvo ve druhém čtvrtletí meziročně téměř ztrojnásobil provozní zisk na 9,73 miliardy švédských korun (24,3 miliardy korun) z loňských 3,27 miliardy.

Reklama

Společnost, která vedle nákladních aut vyrábí i stavební stroje, autobusy a motory, ale také varovala před dalšími výpadky a odstávkami produkce vlivem globálního nedostatku polovodičů. Ten v uplynulém kvartálu firmě znemožnil plně využít silné poptávky.

Výsledek hospodaření mírně zaostal za odhady analytiků v anketě společnosti Refinitiv, kteří v průměru očekávali provozní zisk 9,84 miliardy švédských korun. Volvo je konkurentem německých výrobců Daimler a Traton. Firma uvedla, že součet výpadků výroby ve druhém čtvrtletí se blíží jednomu měsíci.

Ačkoli se skupina v uplynulém kvartálu výrazně zotavila, vykázané tržby a očištěný zisk jsou pod úrovní ze stejného období v roce 2019, tedy v porovnání se stavem před koronavirovou pandemií.

Volvo postaví v Evropě gigafactory. S vývojem baterií mu pomůže Northvolt

Švédská automobilka Volvo Car Group se chystá vytvořit společný podnik se švédským výrobcem baterií Northvolt. Sdružení se zaměří na vývoj udržitelných baterií pro elektromobily. Volvo pro jejich výrobu postaví i velkokapacitní závod.

Přečíst článek

Poptávka roste 

„Ve druhém pololetí bude opět přerušena výroba a budou další odstávky, a to jak ve výrobě nákladních automobilů, tak v dalších částech skupiny,” uvedl v prohlášení generální ředitel Martin Lundstedt. „Společně s našimi obchodními partnery nadále usilovně pracujeme na zvýšení úrovně produkce,” dodal.

Poptávka po nákladních vozidlech je silná. Prudký nárůst prodeje na internetu v důsledku pandemie zvyšuje objem i cenu nákladní dopravy. Logistické společnosti tak znovu objednávají. „Tato situace v poptávce platí ve všech segmentech v Evropě i v Severní Americe, a to v případě nových i ojetých vozidel,” uvedl podnik.

Společnost Volvo také upozornila, že objednávky nákladních vozidel, která prodává též pod značkami Mack a Renault, za čtvrtletí meziročně vzrostly o 143 procent. Firma se na letošní rok drží výhledu solidního růstu trhu v Evropě i Severní Americe. Zlepšila i letošní výhled pro trhy se stavebními stroji v obou regionech.

AB Volvo je jiný podnik než Volvo Cars, jehož majitelem je od roku 2010 čínská automobilka Geely, která výrobu osobních aut Volvo koupila od amerického automobilového koncernu Ford Motor. Ten firmu Volvo Cars převzal v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se pak začala soustředit na výrobu nákladních aut a autobusů.

Daimler, Traton a Volvo dají společně 500 milionů eur na výstavbu dobíjecích stanic pro elektrické nákladní auta a autobusy. Ilustrační foto.

Trio výrobců náklaďáků zafinancuje v Evropě síť dobíjecích stanic za miliardy

Tři velcí evropští výrobci nákladních automobilů - Daimler Trucks, Volvo a Traton plánují zafinancovat výstavbu tisíce dobíjecích stanic v Evropě pro elektrická nákladní auta i autobusy.

Přečíst článek

Mitsubishi, ilustrační foto

Japonská variace dieselgate. Mitsubishi zaplatí pokutu 25 milionů eur

Japonská automobilka Mitsubishi zaplatila v Německu kvůli dieselové aféře pokutu 25 milionů eur (asi 644 milionů korun). Uvedla agentura AFP.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme