Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemědělci připravují další protest, obrátit se chtějí i na prezidenta Pavla

Zemědělci připravují další protest
ČTK
 ČTK

Zemědělci připravují další protest na 21. března, řekla mluvčí Agrární komory (AK) Barbora Pánková. O formě protestu podle ní představenstvo a dozorčí rada AK teprve rozhodne. Doplnila, že se svými problémy se chtějí zemědělci obrátit také na prezidenta Petra Pavla.

Reklama

Se zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu se má večer na ministerstvu zemědělství v Praze setkat ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Hovořit s nimi hodlá o přesnějším zacílení podpory, kterou jim slíbil pro tento a příští rok, uvedl. Hovořit s nimi hodlá o přesnějším zacílení podpory, kterou jim slíbil pro tento a příští rok.

„Slyšeli jsme řadu nesplněných slibů a je nezbytné, aby na nich vláda už konečně začala pracovat,“ uvedla Pánková. Zemědělci požadují podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem. Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací a omezení bezcelního dovozu zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Výborný zemědělcům nabídl, že vláda přidá peníze na životní pohodu zvířat a dvěma miliardami na slevy na sociálním pojištění podpoří zaměstnanost na venkově. Vláda ale nedokáže splnit dva požadované body, a to zrušení daně z nemovitosti a nedanění evropských dotací. Zemědělci nicméně na pěti požadavcích trvají. „Vyhodnotili jsme je jako naprosto zásadní pro zastavení rozvratu českého agrárního sektoru. Nic se na nich nezměnilo,“ uvedla Pánková.

Nabízená podpora je podle Výborného maximální možná pomoc, kterou může zemědělcům nabídnout. Po čtvrtečním protestu uvedl, že je připravený podepsat i s premiérem Petrem Fialou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (oba ODS) o domluvené podpoře memorandum. Dnes chce se zemědělci jednat o zacílení nabízených dvou miliard. „Chci také už hovořit o rozložení této podpory a správném zacílení včetně definování programu k podpoře investic v tomto roce,“ napsal Výborný.

Premiér Fiala novinářům minulý týden řekl, že zemědělcům ustupovat nebude a protesty v Praze označil za vydírání. Prezident Pavel k protestům uvedl, že chápe frustraci zemědělců. Podle něj by se měli zemědělci snažit najít s vládou řešení, kterým nebude jen zvyšování dotací, ale bude systémové.

EU odblokuje 137 miliard eur z fondů pro Polsko

Poláci se od EU dočkají obřího balíku peněz. Miliardy dostanou i tamní zemědělci

Evropská unie příští týden rozhodne o odblokování 137 miliard eur (3,47 bilionu korun) z unijních fondů pro Polsko, oznámila ve Varšavě předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ocenila zároveň pokrok Polska při obnově vlády práva po nástupu kabinetu Donalda Tuska.

Přečíst článek

Čuníci se změněnými geny čekají na povolení, aby se jejich maso smělo jíst. V Evropě to asi nebude

Čuníci se změněnými geny čekají na povolení, aby se jejich maso smělo jíst. V Evropě to asi nebude

Má z genově upravených zvířat určených ke konzumaci užitek i spotřebitel, nebo jenom producent? To není teoretická otázka. Určuje, proč mohou genové inženýrství přijímat nebo naopak odmítat běžní lidé, kteří o něm svými peněženkami (platebními kartami) rozhodují. Nejnověji oznámená genová modifikace je zase více užitečná pro výrobce než pro zákazníky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme