Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zuckerberg výhodně prodal. Za akcie Mety inkasoval více než 400 milionů dolarů

Generální ředitel americké internetové společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg
ČTK
 ČTK

Generální ředitel americké internetové společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg odprodal v posledních dvou měsících loňského roku akcie firmy za 428 milionů dolarů (9,65 miliardy korun). Podle webu Business insider to vyplývá z údajů pro regulační úřady. Zuckerberg se akcií Mety zbavoval poprvé po dvou letech, a těžil tak z jejich růstu. Loni tyto akcie zpevnily o 194 procent a obchodují se poblíž svých maxim.

Reklama

Zakladatel Mety, která se dříve jmenovala Facebook, začal s prodejem akcií 1. listopadu a od té doby až do konce roku akcie prodával každý den. Celkem se Zuckerberg zbavil 1,28 milionu akcií. Je to poprvé od listopadu 2021, co svůj podíl ve firmě snížil. Do skupiny Meta Platforms patří sociální síť Facebook, Instagram nebo chatovací aplikace WhatsApp. Zuckerberg je aktuálně sedmým nejbohatším člověkem na světě.

Metě se loni dařilo. Zuckerberg totiž snížil náklady, zatímco zájem investorů o velké technologické společnosti povzbudila i vlna kolem umělé inteligence (AI). Akcie Mety byly v loňském roce druhé nejvýkonnější v indexu S&P 500. Překonal je pouze výrobce čipů Nvidia.

Zuckerberg v Metě stále vlastní přibližně 13 procent akcií. Hodnota jeho podílu v polovině tohoto týdne činila téměř 116 miliard dolarů. Jeho osobní majetek se loni díky prudkému růstu ceny akcií Mety rozrostl o 80 miliard na 128 miliard dolarů, uvádí index miliardářů agentury Bloomberg.

Kamila Horáčková ze Swiss Insurance Group v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS
video

Kamila Horáčková: Na trzích nyní budou pokračovat ohromné výkyvy

Nahoru a dolů. Rychlé pohyby na trzích očekává v letošním roce Kamila Horáčková, ředitelka investic pro Evropu v Zurich Zurich Insurance Company a jedna z nejúspěšnějších českých manažerek ve světě. „V cenách akcií je nyní započítán nejlepší možný scénář. Když cokoli z něj nevyjde, akcie na to budou reagovat propadem,“ uvedla Horáčková v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Akcie čínského Tencentu se mohou zhodnotit až o 50 procent

Tencent, Nvidia i český Colt. To jsou velké příležitosti pro zbohatnutí v roce 2024

Které akcie se v roce 2024 dočkají největšího zhodnocení? Akciovými hity příštího roku mají být firmy zaměřené na inovativní léčbu vážných chorob či na zelený vodík, z velkých jmen pak Tencent, BP nebo Nvidia. Alespoň tedy podle porovnání nynější ceny a cílové ceny za 12 měsíců v konsensu mezinárodních analytiků, jak jej zachycuje Bloomberg. Zhodnocení může být až takřka 200 %.

Přečíst článek

Reklama

Související

Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme