Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Fed nastartoval akciovou jízdu, Fialova vláda zase tu dotační

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.
profimedia.cz
Kryštof Míšek

Americkému Fedu se ve středu podařilo na svém prosincovém zasedání rozpoutat mohutnou akciovou „rally“. Technologiemi naložený Nasdaq se tak dostal dokonce na nejvyšší úrovně od roku 2021. Podle americké centrální banky by úrokové sazby v roce 2024 mohly klesnout až o 75 bazických bodů.

Reklama

Americká měnová autorita ve středu uvedla, že na třetím zasedání v řadě ponechá úrokové sazby na 22letém maximu (5,25 procenta až 5,50 procenta). To vše v situaci, kdy hospodářský růst v USA zpomaluje a investoři očekávají, že někdy v příštím roce dojde k prvnímu snížení sazeb po éře jejich monumentálního růstu.

Fed od března 2022 jedenáctkrát zvýšil sazby, aby bojoval s vysokou inflací, která po dosažení čtyřletého maxima loni v létě výrazně zpomalila. Přesto centrální banka ještě nemá úplně splněno. Podle nejnovějšího souboru ekonomických projekcí představitelé centrální banky očekávají, že inflace se bude v příštím roce snižovat o něco rychleji, než se dříve odhadovalo.

Nicméně, pro trhy je nejzásadnější další výhled pro sazby. Nejnovější odhady rovněž ukázaly, že bankéři očekávají v příštím roce více snížení sazeb, než se dříve odhadovalo – tři snížení o čtvrt procentního bodu v roce 2024. To je pro finanční trhy jednoznačný růstový signál.

Slušné výsledky Inditexu

Majitel Zary a dalších oděvních značek společnost Inditex reportovala velmi slušné hospodářské výsledky. Největší světový prodejce módy vykázal za devítiměsíční období do konce října čistý zisk ve výši 4,1 miliardy eur, což je o 32,5 procenta více než před rokem. Tržby v obchodech a na internetu vzrostly o 11 procent, což je o něco pomalejší než 19procentní růst o rok dříve. Akcie v poslední době prolomily svoje historická maxima a mohly by dále posilovat.

Kabinet Petra Fialy si dal za cíl snižovat objem dotací v ekonomice, ale ani v této oblasti se mu příliš nedaří. Ohlášené dotace pro energeticky náročné podniky za tři miliardy korun, podpora elektromobility pro podnikatele za dvě miliardy, program „Oprav dům po babičce“ v částce 40 miliard... To vše jsou důkazy spíše o pokračování „dotační“ ekonomiky, jak ji nazval NKÚ. Vláda tak postupně rezignuje na celou řadu svých „pravicových“ slibů, což může mít dlouhodobě negativní dopad na domácí ekonomiku a schodek veřejných rozpočtů.

Reklama

Související

Akciové trhy padají jak hrušky. Historické prokletí druhého kvartálu pokračuje

Přečíst článek
Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme