Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak se vyhnout riziku finančních bublin

Jak se vyhnout riziku finančních bublin
iStock
Karin Šoóšová

Akciové trhy z dlouhodobého hlediska připomínají horskou dráhu. Období euforie a růstu jednou za čas střídají propady a strach. Některé vlny jsou mělké, některé nebezpečné a traumatizující. Proč vlastně na finančních trzích vznikají bubliny a jak se před nimi můžeme chránit? Odpovídá analytička J&T Karin Šoóšová.

Reklama

Co hýbe cenami na trhu?

Základní ekonomická teorie známá již několik staletí říká, že cena zboží se řídí rovnováhou mezi nabídkou a poptávkou. Nabídku a poptávku na finančním trhu tvoří investoři rozhodující o jejich alokaci. Pro pochopení mechaniky finančních bublin je tedy potřeba podívat se na to, jak se investoři rozhodují.

Jak se tvoří očekávání?

Klasický investor se rozhoduje na základě svých očekávání a rámcových omezení, které je nucen respektovat. Těmi jsou například objem financí a přístup k nástrojům, regulační pravidla pro institucionální investory atd. Očekávání o budoucím vývoji pramení primárně z historie a předpokladů. Raketové výnosy z minulosti jsou na první pohled dobrým lákadlem, ale raketě, která letí dlouho, může dojít palivo. Zásadní pro každého investora je tedy nenechat se zmást a svůj pohled soustředit do budoucna. Budoucnost cenných papírů nejde posoudit bez fundamentální analýzy. Složit informovaný obraz na základě ekonomického fundamentu je ale náročná disciplína.

Důležitou roli v rozhodování každého investora hraje také psychika. Strach propásnout vydatnou hostinu nás může donutit před varovnými signály přehřátí trhu přimhouřit oči.

Peněženka, ilustrační foto

Kolik si mám odkládat na důchod? A proč symbolická pětistovka měsíčně už nestačí

Období vysoké inflace mnohým lidem připomněla důležitost investování. Rovněž v nich probudila vědomí, že odpovědnost za svou finanční budoucnost nesou především oni sami. Se zajištěním na stáří nelze spoléhat jenom na stát. Nejpozději v produktivním věku je nutné si začít odkládat a zhodnocovat část příjmu formou investic, zdůrazňuje analytička J&T Karin Šoóšová s tím, že začít na důchodové zajištění myslet ve třiceti může být už pozdě.

Přečíst článek

Proč bubliny praskají?

Mechanizmus finančních propadů může mít vícero vrstev.

První a základní vrstvou je často změna očekávání budoucího ekonomického vývoje. Současnost je důkazem toho že trhy často letí výše i v nejistém ekonomickém období. Spouštěčem korekce by tedy mohlo výt výrazné zhoršení výhledu.

Další vrstvou mechanizmu je touha nepřijít o získané výnosy. Jestliže bull market už ušel kus cesty, část investorů znervózní a začne z trhu postupně vystupovat a realizovat zisky. Tím se rovnováha trhu překlopí a ceny můžou začít klesat. Je to přirozený korekční mechanizmus. Tento proces může proběhnout spořádaně nebo se taky může nabalit a zrychlit stylem sněhové koule.

Další vrstvou praskajících bublin může být nepředvídaná událost, jako je krach známé společnosti. Jestli takové překvapení padne do období nejistoty, může z ní plynoucí strach urychlit pád sněhové koule. Zhorší se očekávání, vzroste touha nepřijít o nahromaděné zisky a čím větší množství investorů směruje k východu, tím je pád rychlejší.

Portfolio průměrného českého investora je vcelku nuda. Přitom by stačilo tak málo

Nemovitosti, dluhopisy…a možná ještě akcie. Tak vypadá průměrné portfolio českého investora. Kdo chce v budování svého majetku trochu více „koření“, má ale daleko víc možností. Třeba fondy, které jsou díky svému odlišnému charakteru dobrým doplňkem klasického portfolia. Více se o investičních příležitostech rozepsala analytička J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek

Bubliny určitě nejsou důvod neinvestovat

Podobné velké katastrofy se ale vyskytují velmi ojediněle. Strach z propadů by určitě neměl být překážkou k investování. Nespočet studií dokázalo, že dlouhodobě je aktivní investování jedinou cestou. Zpravidla ani nemá smysl snažit se trh načasovat. Důležité je ale se vůči rizikům smysluplně chránit.

Jak se před bublinami chránit?

Dva základní kameny k minimalizaci rizika jsou znalost a diverzifikace. Každá investice by měla být informované rozhodnutí. Kdo nemá kapacitu na vlastní analýzu měl by se obrátit na profesionály. Druhým základním kamenem ochrany vůči riziku je diverzifikace. Odolné portfolio je zpravidla různorodé. Nemusíte nutně vlastnit tisíce akcií. Velkým počtem podobných papírů své portfolio před rizikem neochráníte. Zásadní je, aby jednotlivé složky portfolia se vzájemně doplňovaly a na pohyby trhu reagovaly různě.

Pět investičních poznatků z roku 2023

Jedinou jistotou je nejistota. Pět lekcí, které rok 2023 udělil investorům

Rok 2023 se nesl ve znamení nečekaných zvratů a událostí. Od regionální bankovní krize přes rostoucí geopolitická rizika až po prudký nárůst úrokových sazeb hypoték. Přes všechny tyto výzvy si trhy vedly nečekaně dobře a předpovídaná recese se nikdy nekonala. Co minulý rok začínající investory naučil a v čem ostřílené investiční matadory utvrdil, shrnuje analytik Jakub Kudýn z J&T.

Přečíst článek

České bankovky, ilustrační foto

Jaké si vzít poučení z investora, který trefil čtyři ze čtyř velkých krachů v Česku?

V nedávné době vyšel najevo příběh investora, který se stal obětí všech velkých finančních krachů v České republice za poslední dva roky. Dotčený investor si bere ponaučení, že investice do alternativních fondů jsou příliš rizikové a investoři si by se jim měli vyhnout. Je to ale správné ponaučení? Na to odpovídá finanční analytik J&T Jakub Kudýn.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme