Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svět luxusu se dočkal, Číňané už zase utrácejí. Těží z toho akcie západních high-end značek

Fronta před Louis Vuitton v Číně
iStock
Zdeněk Pečený

Číňané milují luxus, kterého si po vynucené covidové pauze zase začínají dopřávat. S návratem čínské poptávky rostou také akcie západních prodejců luxusních značek. Zato akcie čínských společností u investorů zrovna nebodují, drží se stranou jejich zájmu. Bezpečněji je mimo dosah Pekingu.

Reklama

Globální investoři, kteří chtějí profitovat z ekonomického oživení v Číně, se stále více obracejí k firmám v Paříži, Las Vegas či jinde mimo Říši středu. Kvůli vysokému geopolitickému napětí mezi Pekingem a Washingtonem je pro některé mezinárodní správce aktiv těžko stravitelné investovat přímo do čínských společností, píše deník WSJ. Místo čínských akcií tak sázejí na akcie evropských, amerických či japonských společností.

Burzy patří luxusu 

Čínská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí meziročně o 4,5 procenta, podpořena návratem spotřebitelských útrat po ukončení přísné politiky nulové tolerance covidu na přelomu loňského a letošního roku. Dynamika od té doby pokračuje. Čínští cestovatelé nedávno zaplavili všechna turistická místa v zemi během každoročního Svátku práce, utráceli za jídlo a nakupovali.

Lukáš Kovanda: Tyto dny patří na burzách třpytu okázalosti. Akciím evropských luxusních firem se díky Číně mimořádně daří

Lukáš Kovanda: Burzy patří třpytu okázalosti. Akciím evropských firem s luxusem se díky Číně mimořádně daří

Tyto dny patří na burzách třpytu okázalosti. Ikony luxusu jako švýcarská společnost Richemont, pod jejíž křídla patří třeba značka Cartier, rostou málem do nebes. Akcie Richemontu v pátek pokořily svůj historický cenový rekord poté, co firma zveřejnila lepší než předpokládané výsledky. Nečekaně výrazně jí svědčí ukončení covidových restrikcí v Číně, k němuž došlo loni koncem roku. Silnější než předpokládaná čínská poptávka zapříčila již dříve pozitivní překvapení při ohlášení výsledků za první letošní čtvrtletí jak v případě společnosti Louis Vuitton Hennessy Moet (LVHM), tak třeba i Prady, říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Akcie evropských společností ze sektoru luxusního zboží patří k největším zahraničním beneficientům ze znovuotevření Číny. Jejich akcie od začátku roku prudce vzrostly.

Například akcie společnosti LVMH, kterou ovládá francouzský král luxusu a nejbohatší člověk na světě Bernard Arnault, si letos připsaly už více než 30 procent. Toto impérium luxusu nedávno v tržní kapitalizaci překonalo hodnotu 500 miliard dolarů (10,9 bilionu korun). Akcie LVMH tak jsou jedním z nejžhavějších tipů investorů, kteří sázejí na oživení Číny.

Ne jinak je tomu u francouzské Hermès či švýcarské společnosti Richemont, která vlastní výrobce šperků Cartier. Obě firmy mají v Číně silné zastoupení a v prvním letošním kvartálu reportovaly velmi slušné prodeje.

Daleko od vlivu Pekingu

Analytici Morgan Stanley tak koncem dubna zvýšili cílové ceny akcií několika evropských výrobců luxusního zboží. „Vidíme intenzivní zaměření investorů na příběh oživení Číny, a to i prostřednictvím evropských a amerických společností, které z tohoto oživení těží,“ řekl Jonathan Garner, hlavní stratég pro asijské a rozvíjející se trhy společnosti Morgan Stanley.

Mezinárodní investoři podle Garnera začali být v posledních dvou letech opatrnější při nákupu čínských akcií a dluhopisů. Tento trend ještě zesílil poté, co Rusko v únoru 2022 napadlo Ukrajinu. A jak geopolitická rizika rostou, hedgeové fondy snižují své pozice vůči Číně.

Zahraniční investoři mají také v čerstvé paměti ztráty, které utrpěli u sázek na čínské internetové giganty. Tvrdé zásahy čínských úřadů vůči tomuto sektoru zpomalily vyhlídky růstu společností Alibaba či Meituan. Ze těchto krvavých lázní se akcie čínských Big Techů ještě nevzpamatovaly.

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Peking skřípl čínské Big Techy. Nová pravidla internetu stála práci desítky tisíc lidí

Čínské internetové firmy Alibaba a Tencent letos kvůli dopadům regulace zruší desítky tisíc pracovních míst. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. K výraznému snižování stavů se chystá i firma Didi Global, která poskytuje alternativní taxislužbu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bernard Arnault

Boj o moc v domě šampaňského, šperků a módy. Kdo z pěti dětí získá impérium, co vládne luxusu celého světa?

Přečíst článek
Francouzský výrobce luxusního zboží LVMH bude jedním ze sponzorů letních olympijských her v Paříži, které se bude konat příští rok. Do skupiny patří mimo jiné i klenotnictví Chaumet, které pro tuto vrcholnou sportovní událost navrhne medaile.

Medaile z olympiády v Paříži budou luxusní. Vyrobí je klenotníci ze skupiny LVMH miliardáře Arnaulta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme