Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší letošní IPO. Slovenská Gevorkyan upsala na trhu Start pražské burzy akcie za 727 milionů

Gevorkyan nabídne ve středu akcie prostřednictvím trhu Start pražské burzy
BHS / užito se svolením
Veronika Kudrnová
vku

Slovenská společnost Gevorkyan, která vyrábí kovové součástky procesem práškové metalurgie, se stala největší emisí na trhu Start pražské burzy. Od investorů získala 727,3 milionu korun, uvedla na Twitteru Burza cenných papírů Praha.

Reklama

Slovenská Gevorkyan se stane první zahraniční společností obchodovanou na trhu Start pražské burzy. S jejími akciemi se začne obchodovat 1. července za upisovací cenu 248 korun za akcii. Z primární veřejné nabídky IPO se firmě podařilo získat přes 727 milionů korun.

Hodnota společnosti po úpisu činí 4,131 miliardy korun. Firma obdržela od investorů téměř 678 milionů korun. Stávající akcionáři současně prodali 200 tisíc kusů akcií za stejnou cenu, tedy získali 49,6 milionu korun.

„Na trh Start přichází první zahraniční emise. Kvalitní emise najde své investory i v době, která IPO příliš nepřeje. Navíc se jde o největší emisi na trhu Start. Tato emise je téměř dvaapůlkrát větší než doposud největší emise Pilulky,“ řekl generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic. „Vstup na trh Start představuje zahájení nové etapy rozvoje naší společnosti,” uvedl dříve ředitel a a majoritní vlastník společnosti Artur Gevorkyan.

„Jak jsme již avizovali, převážnou část výnosu z emise ve výši 19,88 milionu eur použijeme na rozšíření výrobních kapacit, jejichž současný objem nás již zásadně omezuje v dalším růstu. Další prostředky budou přednostně využity na snížení celkového zadlužení. Velmi malou minoritní část představuje prodej mých stávajících akcií (jen 100 tisíc kusů), přičemž získané prostředky využiji na částečné splacení hypoték bytů, ve kterých zdarma ubytovávám zaměstnance společnosti přicházející ze zahraničí. Tudíž se tento odprodej dá rovněž považovat za kapitál, který souvisí se společností,“ dodal Gevorkyan.

Gevorkyan nabídne ve středu akcie prostřednictvím trhu Start pražské burzy

Trh Start pražské burzy se chystá na zatím největší úpis. Slovenská Gevorkyan si jde pro 860 milionů

Slovenská společnost Gevorkyan, která se zabývá práškovou metalurgií, zahájí ve středu 1. června primární veřejnou nabídku akcií prostřednictvím trhu Start pražské burzy. Cílem je získat kapitál až 860 milionů korun (až 35 milionů eur).

Přečíst článek

Firma plánujeme v horizontu pěti let sekundární emisi a přechod na hlavní trh pražské burzy. Její vizí je podle jejího šéfa vybudovat ve střednědobém horizontu podnik s ročními tržbami převyšujícími 300 milionů eur.

Gevorkyan disponuje pokročilými technologiemi včetně 3D tisku kovových součástek. Firma působí na globálním trhu a má rostoucí portfolio zákazníků působících v mnoha odvětvích. Podle webových stránek je Gevorkyan rodinná firma, založená v roce 1996 na „zelené louce”. Během pandemie covid-19 začala vyrábět mimo jiné certifikované masky na vícenásobné použití.

Od roku 2010 Gevorkyan zvýšila tržby ze 4,7 milionu eur na více než 50 milionů eur v roce 2021. Zisk EBITDA (provozní zisk před odpisy) společnosti v roce 2021 dosáhl 16 milionů eur. Mezi roky 2016 a 2020 rostla EBITDA tempem téměř 23 procent.

Na trhu Start se nyní v rámci denních aukcí obchoduje osm akciových titulů v celkové tržní kapitalizaci přibližně 5,7 miliardy korun. Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek.

Členové jihokorejské popové skupiny BTS se chtějí od června 2022 věnovat sólové kariéře

Mohli být slavnější než Beatles. Nyní si ale korejští BTS dávají pauzu

Hodnota téhle kapely jsou stovky milionů dolarů. Sedmičlenná kapela BTS nejprve prorazila v domovské Jižní Koreji, poté ovládla Asii, až prorazila i v Americe i v Evropě, zvláště u mladšího publika. Stali se slavnějšími než Beatles, abychom parafrázovali proslulý citát Johna Lennona. Nyní se však skupina rozhodla věnovat se sólovým projektům a hlavní kapelu dát na čas k ledu. V Asii to způsobilo šok a otřásla se i burza, kde jsou kotované akcie jejich domovské firmy HYBE. Jak velcí BTS jsou? A jaké rekordy mají na triku? 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Burzovní palác

Impuls pro akcionáře. Společnost Gevorkian se přesune na hlavní trh pražské burzy

Přečíst článek
Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme