Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Philip Morris vyplatí akcionářům méně na dividendách. Tuzemský trh je pod tlakem výrobků z Polska

Philip Morris ČR
ČTK
 ČTK

Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1220 korun na akcii. Rozhodla o tom řádná valná hromada.

Reklama

Za předchozí rok akcionáři dostali 1310 korun. Tabákové firmě loni klesl meziročně čistý zisk o osm procent na 3,3 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH se snížily o 1,8 procenta na 20,6 miliardy korun.

Loňské podnikání podle firmy významně ovlivňovala kombinace externích negativních faktorů. Celkový odbyt bezdýmných alternativ a výrobků určených ke kouření v ČR a na Slovensku se snížil o 9,7 procenta na 10,1 miliardy kusů, poklesl především trh s cigaretami. Odbyt bezdýmných výrobků se oproti předchozímu roku téměř nezměnil.

Tlak z Polska

Generální ředitelka Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová na dnešní valné hromadě podotkla, že navzdory těžké době se tržby společnosti drží nad úrovní 20 miliard korun a zisk nad třemi miliardami korun. „To je výsledek, který je velmi slušný a jsme s ním velmi spokojeni,“ dodala. Podnikání podle firmy ovlivňovaly inflační tlaky či rostoucí konkurenční prostředí v nabídce klasických cigaret i bezdýmných alternativ. Gontkovičová poukázala i na to, že domácí trh je pod tlakem výrobků z Polska.

Výrobce městského mobiliáře mmcité utržil loni víc než miliardu

Výrobce městského mobiliáře mmcité utržil loni víc než miliardu

Skupině mmcité, která vyrábí městský mobiliář, loni meziročně vzrostly konsolidované tržby přibližně o 28,4 milionu korun na více než 1,189 miliardy korun. Čistý zisk podniku z Uherského Hradiště vzrostl z předloňských asi 32,2 milionu korun přibližně na 85,4 milionu korun v roce 2023. Zisk překonal očekávání vedení skupiny, vzhledem k tomu plánuje představenstvo mmcité první výplatu dividendy.

Přečíst článek

Firma loni pokračovala v rozšiřování nabídky bezdýmných produktů, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. V Česku pak především v kategorii elektronických cigaret. Gontkovičová připomněla chystanou více než miliardovou investici do závodu v Kutné Hoře, jejímž cílem je vybudovat nové kapacity pro výrobu náplní do bezdýmných produktů. „Momentálně probíhá transformace továrny jako takové, rozhoduje se o finální platformě a finální technologii,“ dodala.

Vedení společnosti na valné hromadě čelilo několika dotazům akcionářů. Týkaly se například i toho, zda se firma připravuje na možnou legalizaci marihuany. Podle Gontkovičové není tato oblast v hledáčku firmy, společenský vývoj a diskuse jen sleduje.

Český výrobce dronů Primoco UAV

Tuzemský výrobce dronů Primoco zosminásobil zisk, Češi jsou na špici hned za USA

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV v roce 2023 vytvořil čistý zisk přes 228 milionů korun, o rok dřív vydělal téměř 30 milionů korun. Tržby společnosti stouply meziročně šestinásobně na téměř 600 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou zveřejnil generální ředitel a majoritní akcionář Primoco UAV Ladislav Semetkovský.

Přečíst článek

Celkový kombinovaný trh cigaret a zahřívaných tabákových výrobků v Česku v roce 2023 klesl o 10,3 procenta na 15,6 miliardy kusů, na Slovensku o čtyři procenta na 7,1 miliardy kusů. Společnost uvedla, že zůstává lídrem na obou trzích s odhadovaným tržním podílem 39,6 procenta v ČR a 53,4 procenta na Slovensku.

Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme