Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obří transakce. Saúdové chystají prodej akcií Saudi Aramco za stovky miliard

Ropná rafinérie
Saudi Aramco
 ČTK

Saúdská Arábie by ze sekundárního prodeje akcií ropného giganta Saudi Aramco měla získat více než 11,2 miliardy dolarů (255 miliard korun). Cena akcií byla stanovena na spodní hranici očekávání, uvedla v pátek firma podle agentury Reuters. Je to největší podobná transakce na světě za poslední tři roky, napsala agentura Bloomberg. Rijád utržené peníze plánuje použít na transformaci ekonomiky.

Reklama

Akcie Aramca byly oceněny na 27,25 rijálů (asi 166 korun) poté, co společnost stanovila cenové rozpětí 26,7 až 29,0 rijálů. Nabídka byla pokryta čtyřikrát až pětkrát, řekla Reuters s věcí obeznámená osoba.

Mezinárodní poptávka byla větší než v případě primární veřejné nabídky (IPO) společnosti Aramco v roce 2019, uvedly dva zdroje Reuters. Zájemci pocházeli z Číny, z jiných částí Asie i Evropy, uvedl další zdroj Reuters.

Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Existují velké, burzovně obchodované firmy, jejichž akcie si snadno – na pár kliknutí – může pořídit i našinec. Jde třeba o Apple, Amazon nebo Microsoft. No, a pak existují také velké, burzovně obchodované firmy, jejichž akcie si Čech prakticky pořídit nemůže.

Přečíst článek

Snižování závislosti na ropě

Saúdská Arábie se snaží nalákat mezinárodní investory, aby mohla dát desítky miliard dolarů do projektů, které mají snížit její závislost na ropě. Peníze plánuje směřovat do cestovního ruchu, sportu, umělé inteligence a do obchodních center.

Reklama

Aramco vyplácí největší dividendu na světě. Dividendy ropného gigantu mají větší hodnotu než součet dalších osmi největších dividend jiných společností dohromady.

Agentura Bloomberg odhaduje, že dividendový výnos Aramca bude v letošním roce činit 6,6 procenta. To je více, než vyplácejí téměř všechny velké evropské ropné společnosti.

Německý index DAX

Lukáš Kovanda: Nemocný muž Evropy má rekordně drahé akcie. Jak to?

V půli letošního května hlavní ukazatel německých akcií, index DAX, vystoupal na svůj historický rekord. Přitom německá ekonomika prochází náročným obdobím a je dokonce označována za „nemocného muže Evropy“. Jak to jde dohromady?

Přečíst článek

Michal Strnad, majitel holdingu Czechoslovak Group

MNC Capital chce trumfnout Strnada a zvýšila nabídku na převzetí Vista Outdoor

Investiční společnost MNC Capital zvýšila nabídku na převzetí americké společnosti Vista Outdoor, která ale preferuje jinou dohodu s českou firmou Czechoslovak Group (CSG). MNC už jednu nabídku učinila, Vista ji však odmítla jako neadekvátní. Nyní se MNC rozhodla nabídka zvýšit na 39,50 dolarů za akcii, což Vistu oceňuje na více než tři miliardy dolarů (přes 67 miliard korun), uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Japonský akciový index Nikkei 225

Jak utržený ze řetězu. Japonský akciový index překonal svůj historický rekord

Přečíst článek
Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme