Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak vydělat na lécích na hubnutí, ať je potřebujete či ne

Jak vydělat na lécích na hubnutí, ať je potřebujete či ne
Profimedia
Tereza Zavadilová

Injekce na hubnutí se mohou stát nejvýdělečnějšími léky všech dob. Trh zásadně poroste, čeká Goldman Sachs. Dosavadní žně to potvrzují.

Reklama

Největší evropskou firmou z hlediska tržní kapitalizace je aktuálně výrobce úspěšných injekcí na hubnutí, dánská Novo Nordisk. Teď v září totiž skopla z tohoto trůnu výrobce kabelek Louis Vuitton a šampaňského Moet LVHM. Její vlastník, francouzský miliardář Bernard Arnault, byl letos do jara mimochodem nejbohatším člověkem světa, než ho předběhl Jeff Bezos. Novo Nordisk žádnou zářící hlavu v podobě lídra, zakladatele či dědice nemá - dánský farmaceutický gigant  s hodnotou půl bilionu dolarů a šedesáti tisíci zaměstnanci je skutečně veřejnou firmou.

Hodnota akcií Novo Nordisk vzrostla letos o padesát procent, hlavně proto, že úřady schválili použití léků na hubnutí pro veřejnost. Léky firma prodává pod názvy Wegovy a Ozempic (ten má stejnou účinnou látku, jen v nižší dávce). Má řadu celebritních uživatelů, včetně Elona Muska, který prý díky němu shodil asi deset kilo. 

Léky Novo Nordisk prodává pod názvy Wegovy a Ozempic (ten má stejnou účinnou látku, jen v nižší dávce)Profimedia

Chip Wilson s manželkou, Lululemon

Akcie Lululemon jsou „real deal“. Jejich zakladatel, výstřední miliardář Chip Wilson, taky

Posmíval se tlustým ženám, takže musel svou miliardovou firmu Lululemon opustit. Přesto ji stále sleduje - a kritizuje. Napsal o sobě a o firmě knihu, posílá peníze na výzkum zdraví i longevity a snaží se sám uzdravit. Lululemon i bez něj vzkvétá.

Přečíst článek

O léky je takový zájem, že firma nestíhá uspokojovat poptávku. Účinnou látkou je semaglutid, což je původně lék na cukrovku, jehož vedlejším účinkem je právě úbytek na váze. Semaglutid kopíruje posla produkovaného přirozeně v těle, snižuje hladinu cukru v krvi a signalizuje mozku pocit sytosti. Zpomaluje také vyprazdňování žaludku a omezuje chuť k jídlu. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) však doporučuje přípravek Wegovy pouze osobám s BMI vyšším než 30. S doprovodnou dietou mohou během jednoho roku snížit svou hmotnost až o 15 procent - a je pouze na předpis. Zato v Americe lze lék zakoupit za přibližně tisíc dolarů měsíčně, a to bez předpisu, takže není divu, že devadesát procent léku se prodá právě tam

Prodeje Wegovy ve třetím kvartále vzrostly meziročně o 734 procent a přesáhly 1,3 miliardy dolarů, celkově se tržby Novo Nordisk zvýšily o 40 procent. 

Léky na hubnutí vyvíjejí i další firmy. Americký gigant Eli Lily má tešně před schválením pro trh ve Státech konkurenční lék s názvem Mounjaro. Ten již firma prodává jako antidiabetikum a letos jí pomohl zachránit nic moc výsledky. Protože se čeká schválení pro hubnutí do konce roku, už teď podobně jako dánský konkurent nestíhá uspokojit poptávku. 

Nejvýdělečnější lék všech dob

Fenomén má řadu kritiků: léky v užívání na hubnutí nejsou dloubodobě vyzkoušeny, byť pro diabetes měly pozitivní účinky. Mají nezanedbatelné vedlejší účinky jako trvalá zácpa a závislost. Člověk hubne, jen když si lék píchá, po jeho vysazení, pokud neudrží zdravější styl, může zase ztloustnout. Je poměrně drahý a podporuje pasivní životní styl. A podobně. Přesto Goldman Sachs čeká, že z něj bude zlatý důl. V roce 2030 dosáhne trh s hubnoucími léky velikosti sto miliard dolarů. 

„Trh s obezitou je stále ve svých raných fázích,“ řekl biofarmaceutický analytik Goldman Sachs Chris Shibutani s tím, že částka 100 miliard dolarů je stále předběžná. „Trh s dlouhodobým řízením hmotnosti podle našeho názoru má potenciál pro solidní růst a pro to stát se špičkovou příležitostí - jedním z nejvýdělečnějších léků všech dob,“ dodal.

Podle Bloombergu Novo Nordisk a Eli Lilly díky lékům na hubnutí rychle překonaly farmaceutické konkurenty, které vydělaly na výrobě proticovidových vakcín. 

Výrobci léků na hubnutí zásadně porazili producenty proticovidových vakcín Bloomberg

A co to je za firmy? Obě mají dlouhou historii a čich na velké příležitosti.  Novo Nordisk vznikla v roce 1922, kdy podnikavý zoopsycholog a dokonce nositel Nobelovy ceny August Krogh získal pro Dánsko povolení na prodej tehdy nově vynalezeného inzulinu. S manželkou, která byla také vědkyně navíc trpící diabetem, takže měla na produkci léku eminentní zájem, vymysleli zlepšovák, jak masově vyrábět inzulin ze slinivky vepřů. Několik výzkumných a filantropických nadací tehdy vytvořilo Novo Nordisk. Firma se postupně stala největším výrobcem inzulinu na světě, patří také mezi největší investory do biotechnologického výzkumu na světě. 

Tupperware Party

Z legendy hospodyněk párty pro spekulanty. Tupperware teď zachraňuje nová šéfka

Zábavná diskuze, chutné jídlo, seznámení s novými lidmi. Tak inzeruje Tupperware své akce, na které hostitelka pozve k sobě domů hospodyňky - a když zábava skončí, prodá jim plastové nádobí Tupperware. Takové párty se dějí v domácnostech skoro osmdesát let. Ovšem letos málem přišel definitivní konec. A přesto šlo na akciích Tupperware pohádkově vydělat. 

Přečíst článek

Její americký konkurent je ještě starší. Jméno zní poměrně žensky, ovšem firmu v roce 1876 založil důstojník Elli Lilly, chemik a veterán americké občanské války. Začal s výrobou chininu, léku na malárii, a dařilo se mu. Přišel také s inovací potáhnout léky želatinovou vrstvou, aby se lépe polykaly. Firma dál úspěšně rostla jako rodinný podnik, také ve dvacátých letech vyráběla inzulin, pak během druhé světové války ve velkém prodávala penicilin, v padesátých letech šla na burzu. 

Eli Lilly se globálně proslavila širokým sortimentem léků na duševní poruchy, včetně antidepresiva Prozac. Podobně jako Novo Nordisk je vlastněna nadacemi a také institucionálními investory a hodně investuje do výzkumu. 

A pikantnost na závěr, na konci sedmdesátých let byl dva roky ředitelem Eli Lilly pozdější americký prezident George W. Bush. 

Ondřej Fryc v pořadu Jiný peníze
video

Ondřej Fryc: Většina lidí na investice do start-upů prostě nemá

Investování do start-upů je obrovsky riziková věc, většinou se to nepovede, start-up to nevydělá zpátky, říká v pořadu Jiný peníze Ondřej Fryc, zakladatel venture kapitálové společnost Reflex Capital.

Přečíst článek

Reklama

Související

Chip Wilson s manželkou, Lululemon

Akcie Lululemon jsou „real deal“. Jejich zakladatel, výstřední miliardář Chip Wilson, taky

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme