Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Lululemon jsou „real deal“. Jejich zakladatel, výstřední miliardář Chip Wilson, taky

Chip Wilson s manželkou, Lululemon
ChipWilson.com/Užito se svolením
Tereza Zavadilová

Posmíval se tlustým ženám, takže musel svou miliardovou firmu Lululemon opustit. Přesto ji stále sleduje - a kritizuje. Napsal o sobě a o firmě knihu, posílá peníze na výzkum zdraví i longevity a snaží se sám uzdravit. Lululemon i bez něj vzkvétá.

Reklama

Akciové trhy v posledních týdnech klesají, výklep na trzích způsobila geopolitická nejistota (mírně řečeno) na Blízkém východě a také růst výnosů státních dluhopisů spolu s temnějším výhledem na to, že sazby jen tak neklesnou. Přesto se i v tomto neveselém prostředí najdou výdělečné perly. Jednou takovou jsou akcie Lululemon, které za rok vzrostly o 33 procent.

Firma v posledních dnech přitáhla pozornost veřejnosti hned dvakrát. Jednak zařazením svých akcií do prestižního indexu S&P 500, plus příběhem svého zakladatele. Miliardář Chip Wilson, founder veleúspěšného řetězce s jógovou a fitness módou hlavně pro ženy a velký sportovec, dal sto milionů dolarů na to, aby se našel lék na nevyléčitelnou svalovou nemoc FSHD, kterou sám trpí.

Mimochodem tenhle příběh v Česku máme taky, i když skončil smutně ještě dříve než pořádně začal - miliardář Petr Kellner po své nemoci zainvestoval do hledání léku na rakovinu přes svou firmu Sotio, a ta s ní slaví úspěchy. Bohužel magnát, který se nešťastnou náhodou zabil na Aljašce, to už neocení...

Christo Wiese

Pepco nejsou jen trička za šedesát, ale i miliardová story úspěchu a pádu

Majitelem módního řetězce s levnými oděvy Pepco byl donedávna nejbohatší Jihoafričan Christo Wiese. Zbyly mu ale oči pro pláč a miliardové žaloby v rukách.

Přečíst článek

Lululemon je v USA a západní Evropě lifestylový fenomén. Poslední dvě dekády přinesly globální módu zdravého životního stylu a cvičení jógy a na její bázi postaveném fitness. To odstartovalo úplně nový fashion styl, takzvaný athleisure, oblečení pro sport a volný čas, které je ale dostatečně pohledné na to, aby v něm člověk mohl jít i po ulici. Tepláky a spol. následně přijala za své i high street fashion - během covidu se volnočasové oblečení definitivně prolnulo s formálním - a tehdy také akcie Lululemon vystoupaly na historickou hodnotu. 

Athleisure rozhodně není ani teď žádná okrajovka - Lululemon má tržní kapitalizaci 50 miliard dolarů, po světě skoro šest set obchodů a silný online retail a loni utržila přes osm miliard dolarů, přičemž výsledky firmy stabilně rostou. 

„Vynález“ jógových legín

Lululemon Athletica, jak zní celý název firmy, založil nyní osmašedesátiletý Chip Wilson v roce 1998 jako prodejce jóga oblečení ve Vancouveru. Ten divný název podle Wilsona prý neznamená nic a vymyslel ho prý pro legraci z Japonců, kteří to neumějí vyslovit. Lululemon „vynalezl“ takzvané yoga pants: jejich fenomén ovládl Ameriku, Bloomberg napsal, že Američané se stali národem v pohodlných kalhotách s lycrou, které vytlačily ze šatníku džíny. Fenomén jógových legín ovšem vyprovokoval řadu diskusí - od vhodnosti tohoto oděvu například do škol, kolem toho, zda se ženy v nich při jejich explicitě nesnaží být příliš „sexy“, i naopak debaty o tom, že v nich lidé ne úplně dobře (všichni) vypadají.

Poznámka na toto téma ostatně zásadně změnila a zesložitila život samotnému zakladateli Lululemonu. Před deseti lety Wilson prohlásil, že jeho firma nebude dělat plus-size oblečení, protože to je příliš nákladné. Řekl také, že někteří lidé nosí jeho oblečení nevhodně a pak v TV Bloomberg tomu dal korunu, když prohlásil, že jisté ženské tvary nejsou s oblečením značky v souladu. Strhla se kritika, byl obviněn z fat shamingu, tedy zesměšňování lidí s nadváhou, a pod veřejným tlakem své dosavadní křeslo šéfa firmy opustil. Dokonce ho pak už nenechali mluvit ani na valných hromadách firmy. Wilson firmu obvinil, že kvůli tomu ztratila tržní podíl ve prospěch Nike a Under Armour a začal psát blog Elevate Lululemon, ve kterém firmu pravidelně kritizuje. Přesto zůstává největším individuálním akcionářem módního řetězce. Hlavními instutucionálními investory jsou známé fondy Vanguard a Fidelity. 

Dárek od Chipa pro vás

Bouřliváka Wilsona ale doběhlo vlastní zdraví. Svalová nemoc s názvem facioscapulohumeralní svalová dystrofie (FTSH) mu byla diagnostikována už v mládí, ale dlouho to nedělalo celkem nic - nemoc totiž obecně postupuje velice pomalu. Projevuje se jako ochabování obličejových svalů a svalů na horní části trupu. Na rozdíl od jiných atrofií nepostihuje dýchání, takže není přímo život ohrožující, pacient ale postupně ochrnuje. To se teď děje Chipu Wilsonovi, který dělá, co může, aby nemoc porazil. Primárně pro sebe, pak prý i pro ostatní. 

Kalifornský rodák Chip Wilson a syn rodičů - atletů žije podle Bloombergu v nejluxusnějším domě ve Vancouveru, je otec pěti chlapců, dvacet let má manželku Shannon, bývalou hlavní designérku Lululemon (jsou spolu na úvodním snímku), považuje se za vizionáře a filantropa. O svých aktivitách, které soustředil do osobního holdingu s názvem Hold It All,  informuje na vlastních webových stránkách, kde také nabízí k přečtení svou knihu či výběr vlastních citátů. 

Návštěvníkům dává takový test: lidský život trvá v průměru 40 tisíc dní. Spočítejte si, kolik vám zbývá dní. Pak každý den udělejte jednu věc, které se bojíte. „To je můj dárek pro vás,“ píše Wilson. 

Bernard Arnault

Král luxusu má potíže. Miliardáře Arnaulta vyšetřují kvůli praní špinavých peněz

Pařížská prokuratura vyšetřuje majitele luxusního koncernu LVMH, francouzského miliardáře Bernarda Arnaulta, a ruského podnikatele a miliardáře Nikolaje Sarkisova. Jsou podezřelí z praní špinavých peněz. Podle agentury Reuters to potvrdil úřad prokurátora.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bývalý majitel řetězce Pepco má hroší kůži. Otevřel si důl s diamanty

Bývalý majitel řetězce Pepco má hroší kůži. Vrací se s diamanty

Přečíst článek
Miliardář Jeff Bezos s partnerkou Lauren Sánchez.

Stárnutí je humanitární katastrofa, řekli hoši ze Silicon Valley a začali hledat lék proti smrti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme