Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byznys s kořením zažívá boom. V covidu se lidé naučili jídlo více dochucovat

Byznys s kořením zažívá boom
ČTK
 ČTK

Pandemie provázená celosvětovými lockdowny naučila domácí kuchaře více experimentovat s novými chutěmi. Těží z toho byznys s kořením, všímá si britská BBC.

Reklama

Hodnota globálního trhu s kořením může do konce roku vzrůst z loňských 79 miliard na 126 miliard dolarů (2,7 bilionu korun). Vyplývá to z průzkumu, na který se odvolává BBC. Trendu většího zájmu o koření a bylinky nahrávají mimo jiné domácí kuchaři, kteří se při vaření odvažují více experimentovat.

„Koření je klíč,“ říká britská televizní šéfkuchařka a autorka kuchařských knih Parveen Ashrafová, známá také jako „královna koření“. „Oživuje jídlo, dodává mu chuť,“ vysvětluje.

REPORTÁŽ: Navštívili jsme nejvoňavější kout světa. Je jím Salála v Ománu

REPORTÁŽ: Navštívili jsme nejvoňavější kout světa. Je jím Salála v Ománu

Ideální klima, 30 stupňů, příjemné moře. Za 10 minut se přesunete do hor a za půl hodiny můžete kráčet po měsíční krajině místní pouště. Salála v Ománu je okouzlující místo, odkud putují voňavé františky do celého světa. A děje se tak již tisíce let. I proto to tady všude voní omamnými éterickými oleji z pryskyřic.

Přečíst článek

Pokud je někdo velkým fanouškem kořeněných jídel, pak je nákup koření něco, co považuje za samozřejmost, píše BBC. Expert na koření Donald Pratt ale říká, že poptávka po bylinkách a koření v posledních letech silně vzrostla. Podle Pratta, který dodává ingredience americkému potravinářskému gigantu McCormick, tedy největší společnosti s kořením a bylinkami na této planetě, stojí za současným trendem řada faktorů.

Sofistikovaněji si lidé podle Pratta začali v kuchyni počínat i díky pandemii. O vaření se zajímá také mladá generace, která zkouší nové chutě, a roli hrají i zvýšené obavy o zdraví. „Touha jíst zdravěji je celosvětovým trendem. Takže více domácího vaření z přírodních surovin a nahrazování soli, cukru a tuků příchutí z bylinek a koření,“ uvádí Pratt.

REPORTÁŽ: Madeira je ostrov mnoha tváří, chutí, zážitků i slavností

Tisíce cest, chutí, barev, výhledů a krajin na jednom místě. Taková je Madeira, zelený, hornatý ostrůvek překypující květinami, ovocem a slavnostmi uprostřed Atlantiku. Můžete na něj zaletět z Prahy kdykoliv po celý rok a pokaždé tam naleznete další a další neuvěřitelná zákoutí, gurmánské speciality a dechberoucí výhledy. Přinášíme reportáž z tohoto úchvatného a rozmanitého portugalského ostrova, který v mnohém připomíná slavný olej Hornatá krajina od Jana Zrzavého. A že jsou strmé madeirské kopce neodolatelné, dokazuje ostatně i tento obraz, jehož krajina okouzlila kupce na aukci tak, že Zrzavého olej strhl s 12 miliony korun aukční rekord roku 2009.

Přečíst článek

Z hlediska jednotlivých zemí je největším producentem koření Indie. Je také jeho největším vývozcem, ve finančním roce 2021 až 2022 dosáhla hodnota jejího vývozu 4,1 miliardy dolarů (88,5 miliardy korun). Mezi další významné exportéry koření patří Indonésie, Čína, Vietnam a Brazílie.

Navzdory rostoucímu vývozu jsou ale například farmáři v Indii a na Srí Lance velmi špatně placeni, říká zakladatelka firmy Diaspora Sana Džaveríová Khadriová. Její společnost obchoduje s kořením a sídlí v Bombaji. Podnikatelka se zasazuje o to, aby se mzda farmářů zvýšila zhruba ze 300 až 350 rupií denně (78 až 91 korun) na 500 až 600 rupií za den tím, že nakupuje jinak, než velí tradice, tedy přímo od farem s vynecháním prostředníků.

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Nejlepší hummus v Praze mají v bistru Paprika

Izraelská kuchyně. To je obrovský kotel „mezinárodního guláše”, chuťové bomby, exotického koření, ale i jednoduchého a stále více oblíbeného street foodu. Ochutnat ji můžete i na několika místech v Praze. Gastronovinář a gurmet Pavel Maurer osobně doporučuje bistro Paprika.

Přečíst článek

Reklama

Související

Restaurace Noma v Kodani.

Ani vyhlášené Nomě se nedařilo. Nejlepší restaurace na světě se dostala do milionové ztráty

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Česko se stále více zadlužuje. Loni dopadlo nejhůře od krizového roku 2013

Přečíst článek

Gastronomická událost roku se blíží. Co všechno budete moci ochutnat na MAKRO CZECH GASTRO FESTU 2

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme