Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitcoin vystoupal na dvouletá maxima, pomohla mu i velká akvizice

Bitcoin vystoupal na dvouletá maxima
iStock

Kryptoměna bitcoin je na dvouletých maximech. V současné chvíli se drží nad hodnotou 57 tisíc dolarů, tedy zhruba 1,3 milionu korun. Web CNBC uvedl, že cenu vzhůru vyhnal mimo jiné nákup společnosti MicroStrategy, která v pondělí oznámila pořízení tři tisíc bitcoinů za 155 milionů dolarů.

Reklama

Web CNBC doplnil, že se hodnota nejznámější kryptoměny světa za poslední dva dny zvýšila o více než 10 procent. Dopomohl k tomu i výše zmíněný nákup společnosti MicroStrategy, která začátkem tohoto měsíce oznámila, že drží přibližně 190 tisíc bitcoinů, což odpovídá hodnotě přes 10,5 miliardy dolarů. V současné době jde o největší firmu s akciemi na burze, která je vlastníkem bitcoinů.

Vedoucí výzkumu na platformě digitálních aktiv VDX Greta Yuanová se domnívá, že trh povzbudily právě firmy, jako je MicroStrategy. Vliv měl podle ní i „nový rekord v přílivu bitcoinových ETF“.  

Kromě bitcoinu zažívá vzestup také kryptoměna Ethereum, která dosáhla několikaměsíčního maxima. V současné chvíli se její cena pohybuje nad hranicí 3200 dolarů, tedy téměř 76 tisíc korun

Většina ze schválených bitcoinových EFT nepřežije

Šéf Grayscale: Většina ze schválených bitcoinových EFT nepřežije

Většina z 11 investičních fondů na spotové bitcoiny obchodovaných na burze (ETF), které minulý týden schválila americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), nepřežije. Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu to v rozhovoru s televizí CNBC řekl šéf společnosti Grayscale Michael Sonnenshein. Bitcoin dál oslabuje a klesl pod 41 tisíc dolarů (asi 933 700 korun).

Přečíst článek

Blíží se rekord?

Bitcoin by podle ekonomů mohl v první polovině letošního roku dosáhnout na novou rekordní hodnotu. Té dosavadní okolo 69 tisíc dolarů docílil v listopadu 2021. Nejznámější kryptoměnu čeká růst kvůli spuštění ETF fondů a blížícímu se halvingu, tedy snížení odměn za těžbu na polovinu, uvádí analytici.

„Obchodování s bitcoinem v únoru oživuje a po několika poklidných zimních měsících začíná opět růst. Dalším pro bitcoin důležitým milníkem bude halving, tedy snížení těžařské odměny na polovinu. Dojde k němu v dubnu a zatím vždy platilo, že následuje prudké posílení. Je tak možné, že se ještě v první polovině roku dočkáme nového cenového rekordu. Letos očekávám růst ceny i k 100 tisícům dolarů,“ řekl zakladatel české společnosti Bit.plus Martin Stránský.

Lednové spuštění Bitcoin ETF fondů bylo podle analytika Wood&Company Tomáše Kacerovského z pohledu přílivu nového investičního kapitálu v prvních týdnech obchodování jedno z nejúspěšnějších v historii. „Poptávka po bitcoinech přichází zejména ze strany institucionálních investorů, kteří do bitcoinu před vznikem ETF fondů investovat de facto nemohly. I díky vstupu tohoto nového typu investorů může potenciálně docházet v tomto roce k postupnému růstu jak obchodovaných objemů, tak ceny bitcoinu,“ dodal.

Bitcoin zatím podle analytika Portu Lukáše Rašky strávil nad hranicí 50 tisíc dolarů méně než tři procenta své historie, to tak může u řady lidí způsobit pocit, že by měli „být u toho“. „V kombinaci s penězi, které proudí do nových amerických bitcoinových ETF a blížícím se halvingem, se tak zdá, že bitcoin může ve svém růstu dále pokračovat,“ řekl Raška.

Mario Draghi

Draghi: EU musí investovat alespoň 500 miliard eur ročně, aby dohnala USA

Evropská unie musí proinvestovat obrovské množství peněz v relativně krátkém čase, aby srovnala krok se Spojenými státy. Na víkendovém neformálním zasedání ministrů financí v Gentu to řekl bývalý italský premiér a guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi, kterého Evropská komise pověřila přípravou zprávy o unijní konkurenceschopnosti. Draghi objem financí odhadl na 500 miliard eur ročně, píší server Politico a agentura ANSA. Podle Draghiho se také otřásly hlavní mezinárodní pilíře, na kterých EU postavila v uplynulých letech svou prosperitu.

Přečíst článek

Hodnota nula

I přes současný vzestup a velmi dobré vyhlídky pro letošní rok jsou někteří k bitcoinu stále skeptičtí. Příkladem je nedávný výrok ekonomů Evropské centrální banky Ulricha Bindseila a Jürgena Schaafa. Ti na svém blogu uvedli, že skutečná hodnota bitcoinu je rovna nule, bez ohledu na to, že úřady ve Spojených státech schválily bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF).

„Nesouhlasíme ani s jedním tvrzením a opakujeme, že reálná hodnota bitcoinu je stále nulová. Pro lidskou společnost je obnovený cyklus růstu a propadu ceny bitcoinu hroznou perspektivou. Vedlejší škody budou obrovské, včetně ekologických škod a konečného přerozdělení bohatství na úkor těch méně sofistikovaných,“ napsali autoři. Zatímco Bindseil je generálním ředitelem divize ECB pro infrastrukturu trhu a platby, Schaaf je poradcem.

Proti obsahu blogu na ECB se postavil Daniel Kuhn z webu CoinDesk, který se specializuje na kryptoměny. ECB podle něj buď lže o bitcoinu, anebo lže sama sobě. „Generální ředitel ECB Ulrich Bindseil a poradce Jürgen Schaaf jsou rozhodně proti bitcoinu, ale jejich důvody nedávají moc smysl,“ soudí Kuhn.

„Tyto komentáře jsme už několikrát zaznamenali, jde o klasické ovlivňování trhu za účelem spekulace nebo ovlivnění ceny. Ta naopak letos může výrazně růst, protože bitcoin čeká halving, tedy snížení těžařské odměny na polovinu, a většinou po něm následuje prudké posílení. Letos očekávám růst ceny i ke sto tisícům dolarů,“ řekl zakladatel české společnosti Bit.plus Martin Stránský.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme