Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf Grayscale: Většina ze schválených bitcoinových EFT nepřežije

Většina ze schválených bitcoinových EFT nepřežije
ČTK
 ČTK

Většina z 11 investičních fondů na spotové bitcoiny obchodovaných na burze (ETF), které minulý týden schválila americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), nepřežije. Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu to v rozhovoru s televizí CNBC řekl šéf společnosti Grayscale Michael Sonnenshein. Bitcoin dál oslabuje a klesl pod 41 tisíc dolarů (asi 933 700 korun).

Reklama

Fond společnosti Grayscale je největší na světě, ve správě má aktiva za více než 25 miliard dolarů. V poměru s dalšími emitenty má ovšem ETF Grayscale Bitcoin Trust nejvyšší poplatek, účtuje si 1,5 procenta. Někteří emitenti bitcoinových ETF si po omezenou dobu neúčtují žádné poplatky, které mírně zvýší až postupně. Většina schválených ETF má poplatky 0,2 až 0,4 procenta.

Sonnenshein vysoké poplatky v rozhovoru hájí tím, že ETF společnosti Grayscale je největší na světě, má za sebou úspěšných deset let a diverzifikovanou základnu investorů. Ostatní mají podle něj nižší poplatky proto, že jejich produkty za sebou nemají žádnou historii a emitenti se snaží přilákat investory.

Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Scénář, že hodnota bitcoinu v nadcházejícím období vystřelí na statisíce dolarů, je daleko méně šílený, než se může zdát. Důvodem je očekávaný příval velkého množství kapitálu, které do bitcoinové ekonomiky přinesou velcí investiční hráči prostřednictvím veřejně obchodovaných fondů, takzvaných ETF. Ty před několika dny schválila americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC). Zopakuje se scénář po schválení ETF navázaných na zlato?

Přečíst článek

Šéf společnosti Grayscale odhaduje, že dva nebo tři bitcoinové fondy dosáhnou dostatečného objemu aktiv, aby mohly efektivně fungovat a udržet se na trhu. Ostatní produkty podle něj možná nebudou mít dostatečnou podporu a mohou být z trhu staženy.

Od schválení SEC přitáhly nejvíce investorů fondy ETF od investičních společností BlackRock a Fidelity. Fond iShares Bitcoin ETF společnosti BlackRock nashromáždil k 17. lednu aktiva ve správě za 1,07 miliardy dolarů a fond Fidelity Wise Origin Bitcoin ETF pak aktiva za 874,6 milionu dolarů, ukázaly údaje společnosti JP Morgan. Fond ETF společnosti Grayscale naopak zaznamenal za stejné období odliv aktiv za 1,62 miliardy dolarů.

Rok 2024 přinese finančním trhům úlevu. Dařit by se mohlo opět technologickým akciím

Loňský rok byl – navzdory očekáváním – pro finanční trhy povedený. Letos jsou očekávání výše. Měli bychom se bát?

Přečíst článek

Bitcoin dnes krátce po poledni podle specializovaného serveru CoinDesk za uplynulých 24 hodin odepisoval 2,2 procenta a pohyboval se kolem 41 430 dolarů. Předtím klesl až na 40 617,60 dolarů. Od začátku roku tato nejznámější kryptoměna odepsala přes šest procent. Po schválení bitcoinových ETF se cena bitcoinu minulý týden krátce dostala až na 49 tisíc dolarů.

Výzkumná společnost CryptoQuant v prosinci prognózovala, že bitcoin po schválení ETF klesne v následujícím měsíci až na 32 tisíc dolarů. Podle expertů je možné, že pozitivní očekávání se už promítla do ceny a že někteří investoři už po odeznění příznivých zpráv bitcoiny prodávají.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme