Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Robinhood posílily po průlomovém rozhodnutí regulátora

Robinhood míří na burzu. Provází ji kontroverze
Marco Verch / Creative Commons / CC-BY 2.0
Zdeněk Pečený

Akcie americké platformy pro obchodování na burze Robinhood v premarketu poskočily. Reagovaly na zprávu americká Komise pro cenné papíry (SEC). Ta rozhodla, že nezakáže kontroverzní obchodní praktiku, která umožňuje přeprodej objednávek cenných papírů. Později však cenné papíry své zisky odevzdaly.

Reklama

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) nakonec nezakáže kontroverzní obchodní praktiku zvanou „payment for order flow“ (PFOF), kterou Robinhood využívá. Ta umožňuje tvůrcům trhu a makléřským firmám rozdělit zisk z obchodů od drobných investorů. Jde o klíčový zdroj příjmů pro Robinhood i další nízkonákladové makléřské firmy a pomáhá jim nabízet obchodování bez počátečních nákladů.

V čem PFOF spočívá? Robinhood pošle objednávky cenných papírů jiným firmám, nikoli přímo burze, jako jsou newyorké NSE či Nasdaq a od nich za to nich shrábne provizi, píše agentura Bloomberg. Zastánci PFOF tvrdí, že díky těmto platbám je pro běžné Američany k dispozici obchodování s akciemi bez provizí. 

Rozhodnutí, které agentuře popsali lidé obeznámení s touto záležitostí, přichází po měsících interních jednání v rámci regulátora. A lze ho brát jako vítězství makléřů, kteří dostávají zaplaceno za přeprodej objednávek.

Šéf SEC Gary Gensler tuto praxi ale dříve kritizoval. Není proto vyloučeno, že Komise nepřijme jiné změny, které by znamenaly nižší zisky pro platformy tohoto typu. 

Robinhood míří na burzu. Provází ji kontroverze

Robinhood je na burze. Akcioví aktivisté upsali cenné papíry za 2,1 miliardy dolarů

Americká makléřská společnost Robinhood Markets získala z primární veřejné nabídky akcií (IPO) 2,1 miliardy dolarů (45 miliard korun). Firma uvedla, že ve středu prodala 55 milionů akcií v ceně 38 dolarů za kus. To je sice na dolním konci plánovaného cenového rozpětí, ale přesto to z firmy, která je oblíbená mezi mladými začínajícími investory, letos činí jednu z nejlépe oceněných společností vstupujících na americký akciový trh. Dnes se s jejími akciemi začne obchodovat na trhu Nasdaq v New Yorku.

Přečíst článek

Wall Street

ESG nadzvedává republikány. „Levicovou ideologii“ chtějí dostat z Wall Street

ESG má přinést zelenou revoluci v investování. Ambici měnit svět nyní těžce poznamenává vleklá válka na Ukrajině. Proti strategii udržitelného investování se stupňuje odpor hlavně v USA. Američtí republikáni dokonce ESG označili za levicovou ideologii, která brání rozvoji ekonomiky. O svém názoru, že není nic důležitějšího než zisk, jsou skálopevně přesvědčení a Wall Street chtějí od „levicové politiky“ osvobodit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme